lippe12001
Viestit: 2
Liittynyt: 04.12.05 23:18

Uppsyningsman v. 1904 Helsingissä?

Haluaisin tietää, mitä teki työkseen "uppsyningsman" Helsingissä vuosina 1903-1905?

Tämä uppsyynäri oli eronnut Helsingin poliisilaitokselta konstaapelina ja sinne taas pestautui uudelleen uppsynisgsman-pestin jälkeen. Hän asui Helsingin keskustassa Vuorikatu 8:ssa ja ansaitsi verotustietojen mukaan hyvin vähän; aivan kuten poliisinakin.

Olen tullilaitoksen arkistot kolunnut -sieltä ei miestä löytyt. Olisiko hän voinut olla vakuutustarkastaja tms?

liisa

Javeln fran Backa
Viestit: 24
Liittynyt: 19.04.07 23:49
Paikkakunta: Tammisaari

Re: Uppsyningsman v. 1904 Helsingissä?

lippe12001 kirjoitti:Haluaisin tietää, mitä teki työkseen "uppsyningsman" Helsingissä vuosina 1903-1905?

Tämä uppsyynäri oli eronnut Helsingin poliisilaitokselta konstaapelina ja sinne taas pestautui uudelleen uppsynisgsman-pestin jälkeen. Hän asui Helsingin keskustassa Vuorikatu 8:ssa ja ansaitsi verotustietojen mukaan hyvin vähän; aivan kuten poliisinakin.

Olen tullilaitoksen arkistot kolunnut -sieltä ei miestä löytyt. Olisiko hän voinut olla vakuutustarkastaja tms?
liisa
Tullilla oli ainakin vielä 1922 lain mukaan ruotsinkielisellä virkanimikkkeellä "uppsyningsman" ja "överuppsyningsman" nimisiä virkamiehiä, joita vastasi suomenkieliset nimikket "päällysmies" ja "ylipäällysmies". Nämä toimivat sekä tullikamarin, vartiopurren vartiohöyrylaivan ja moottorialuksen päällysmiehinä ja ylipäällysmiehinä. Samoin tunnettin virkanimike "uppsyningsman" hoitolaitoksissa.

Kirjallisuudessa (lähinnä historiallisissa romaaneissa) olen lukenut että nimitystä on käytetty alistettujen (esim. orjien) vartijoista ja vastaavissa tehtävissä olevista. Meitsi ei muista kyllä ihan tarkkaan mutta voisi olla esimerkiksi pumpulia keräävien neekeriorjien (piiskalla varustettu) valvoja. Muistaakseni on myös kaleeriorjia piiskaavasta valvojasta käytetty nimitystä uppsyningsman - varsin vihan täyttämä ilmaisu siis mitä meitsi on lukenut.

Toivottavasti saat edes jotain apua näistä.

Ja jävlar

:cool: :cool:

lippe12001
Viestit: 2
Liittynyt: 04.12.05 23:18

Hei Jävlare.....

Kiitos vastuksestasi.
Tullilaitosta minäkin epäilin miehen syynänneen. Tullilla on kuitenkin varsin hienosti säilyneet arkistot henkilöstöluetteloineen KA:ssa. Niistä en onnistunut tätä syynäysmiestäni löytämään.

Poliisilaitoshan käytti Uppsyninsgsman - nimikettä myöskin, mutta aiemmin 1800-luvun puolessa välissä. Ja aivan varmasti Kalle oli HelPosta eronnut ennen tähän uuteen ammattiinsa ryhtymistä.

Poliisin toimeen kuului tuolloinkin kaikenlasten katastroohvien jälkeisten taloudellisten menetysten arvioiminen, siksipä ajattelen tuota vakuutuslaitosta. Heidän arkistojensa penkominen onkin sitten toinen juttu... Siksipä elän toivossa, että täällä historian asiantuntijat olisivat törmänneet näinkin uuteen nimikkeeseen.

Uppsyningsman oli samoihin aikoihin saanut aviottoman lapsen kihlattunsa kanssa - jospa hänellä oli painava syys pestautua kaleerilaivalle! :lol:

Jään vielä odottelemaan, josko joku tuntisi vakuutusfirmojen työntekijöiden ruotsinkielisiä nimikkeitä!? Vai olisiko vanginvartijoilla ollut pomona uppsyningsman?

terkkusin liisa

HAKA
Viestit: 1
Liittynyt: 29.12.07 14:42
Paikkakunta: Helsinki

uppsyningsman

Minna Canthin isä Gustaf Vilhelm Johnsson työskenteli Tampereella Finlaysonin puuvillatehtaalla mestarina ja oli vaimonsa Lovisa Ulrikan, entisen kotiapulaisen, tavoin lähtöisin köyhistä oloista. Perheessä oli myös isän mukaan nimetty poika Gustaf Vilhelm ja toinen tytär Augusta Katharina.

Enligt vad prosten T. A. KOSKELA i Messuby godhetsfullt meddelat, uppträder den ifrågavarande Maria Andersdotter i därvarande kommunionbok, jämte sonen Gustaf Vilhelm, från och med 1817 och förblir där bosatt, medan sonen 1831 tar ut flyttningsbetyg till Tammerfors. Betyget är daterat 14 april s. år och tre dagar senare, 17 april, anträffas i registret över inflyttade i Tammerfors »oäkta gossen Gustaf Vilhelm, fr. Messuby, till fabr. Finlayson». Han införes i stadens kommunionbok, under släktnamnet Johnsson, bland de minderåriga arbetarna hos Finlayson och förekommer sedan bland fabriksfolket, först som arbetare, sedan som uppsyningsman, utan avbrott till sin överflyttning till Kuopio.

Uppsyningsman näyttää edellyttävän jonkinlaista erityisosaamista. Tiettävästi Minna Canthin isoisä oli insinööri, sukuaan Stockhausen.Tuli Suomeen laittamaan tehtaita käyntiin. Ehkä poika oli tullut hieman isäänsä.
t. Jokke :idea:

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”