Heikki Jansson
Viestit: 662
Liittynyt: 14.04.06 12:55
Paikkakunta: Kirkkonummi

Tietoa noitavainoista ja valtaporvariston elämästä?

Onko vihjeitä siitä, mitä/mistä tietoja on saatavilla netissä noitavainoista, erityisesti Ruotsi-Suomessa tapahtuneista noitavainoista (pääasiassa kait 15-1600-luvuilla. Samoin olen kiinnostunut sen ajan ns. valtaporvaristosta, erityisesti sen (mutta myös yleensä sen ajan) päivittäisistä elintavoista.

Haluaisin kyetä asettumaan sen ajan ihmisen erityisesti siis valtaporvarin/noidan (tai noitaksi haukutun/pidetyn) housuihin - en tosin kirjaimellisesti, saattaisivat toki kiristää!

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Tietoa noitavainoista ja valtaporvariston elämästä?

Heikki Jansson kirjoitti:Onko vihjeitä siitä, mitä/mistä tietoja on saatavilla netissä noitavainoista, erityisesti Ruotsi-Suomessa tapahtuneista noitavainoista
Tässä Marko Nenosen ja Timo Kervisen Synnin palkka on kuolema teoksen pohjalta laadittu sivusto:

"NOITUUS, TAIKUUS JA NOITAVAINOT SUOMESSA

Näillä sivuilla käsitellään noituutta, taikuutta ja noitavainoja sekä taikauskoa Suomessa. Sivut perustuvat varatuomari Timo Kervisen ja fil. tri, dosentti Marko Nenosen tutkimuksiin. Myös muiden tutkijoiden töitä ja tuloksia on mukana, sillä Suomessakin noitavainoja on tutkittu jo 1700-luvulta alkaen eli heti vainojen jälkeen. Mukana on tietoja vastaavista ilmiöistä myös muista maista.

Tähänastisen tutkimuksen päätulokset on julkaistu yleistajuisessa kirjassa "Synnin palkka on kuolema". Kirja on ilmestynyt Otavan kustantamana vuonna 1994."
http://www.chronicon.com/noita/
Samoin olen kiinnostunut sen ajan ns. valtaporvaristosta, erityisesti sen (mutta myös yleensä sen ajan) päivittäisistä elintavoista.
1600-luvun valtaporvaristosta kirjoitti Mirkka Lappalainen teoksessa:
Lappalainen, Mirkka: Suku, valta, suurvalta. Creutzit 1600-luvun Ruotsissa ja Suomessa. WSOY. Helsinki 2005 . 442 s.
Lue arvostelu teoksesta osoitteessa:

http://agricola.utu.fi/nyt/arvos/arvost ... ostelu=967

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”