Essi
Viestit: 3
Liittynyt: 13.04.06 09:46

Museivaktmästare

Löysin Turun kirkonkirjoista www.genealogia.fi/hiski henkilön, jonka titteli oli 1820-luvulla monena vuonna 'museivaktmästare', viimeisen kerran Turun palon vuotena 1827. Museologian oppikirjat mainitsevat ensimmäisen oikean museon olevan vasta myöhemmän ajan tuotetta. Turun Akatemian kokoelmia ei siis nimitetä "museoksi", mutta kertoisiko tämä löytämäni ammattinimike toista? Vai missä moinen henkilö mahtoi työskennellä?

Taika
Viestit: 2
Liittynyt: 06.03.06 16:21

Näin äkkiseltään tulee mieleeni pari ratkaisuvaihtoehtoa ja lisäkysymyksiä.

On mahdollista, että se mitä museologian oppikirjat määrittelevät museoksi poikkeaa 1820-luvun Turussa käytetystä museon määritelmästä. Joku on tuolloin saattanut kutsua jotain tiettyä kokoelmaa tai tieteellistä suorituspaikkaa nimityksellä museum/musaeum/museion, jolloin museolla työskentelevän henkilön ammatti olisi voinut olla musei vaktmästare.

Jäin miettimään, että jos 'musei' on monikko, kyseinen henkilö olisi saattanut työskennellä useassa kokoelmassa.

Turussa tiedetään lisäksi olleen yksityisiä kokoelmia akatemian kokoelmien lisäksi, vaikka ne olivat ymmärtääkseni tyypillisesti varsin pieniä. Kyseinen henkilö on voinut työskennellä jossain näistä.

Kyseinen kokoelma on voinut tuhoutua palossa, mutta se on myös voitu siirtää toiselle paikkakunnalle. Se on myös voitu hajottaa, esimerkiksi myymällä huutokaupassa tai sulauttaa toisiin kokoelmiin, esimerkiksi lahjoituksena omistajan kuoleman jälkeen.

Kokonaan toinen kysymys on, mitä 'vaktmästaren' ammattinimike tarkoittaa. Onko kyseessä esimerkiksi henkilö, jonka tehtävänä on ollut valmistaa ruumiit ruumiinavausta tai konservaatiota varten, vai henkilö jonka tarkoitus on ollut pitää kirjaa museoesineistä?

Nopein tapa selvittää asia on varmaankin yrittää löytää kyseisestä henkilöstä lisää elämäkertatietoja muista säilyneistä lähteistä.

Taika Helola

Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 07:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Hapuillen,

hain historiallisesta sanomalehtikirjastosta (http://digi.lib.helsinki.fi/sanomalehti ... /main.html) sanaa museum ennen vuotta 1827. Täällä on kirjoitettu British museumista, Pariisin, Moskovan ja Vatikaanin museoista, Pompejista...

11.09.1819 Åbo Allmänna Tidning no 106 kerrotaan keisarin vierailusta Turussa. "besåg stora Solennitets-salen, Bibliotheket, Consistorii Academici Sessionsrum, Museum, Chemiska Laboratorium..."

19.06.1824 Åbo Tidningar no 49 professorien Hällström ja Sahlberg allekirjoittamassa ilmoituksessa kehotetaan kääntymään joko heidän tai "Musei Waktmästaren Warelius" puoleen.

Eli näiden pohjalta voisi epäillä kyseessä olevan Akatemian kokoelmat Turussa. Vahvistusta löytyy sivulta http://www.museo.helsinki.fi/yliopiston ... /index.htm jossa kerrotaan jo 1811 perustetun museon inspehtorin (museiinspektor) virka. Vahtimestari lienee ollut tämän käytännön työhön keskittyvä apulainen? Helsingin yliopiston historiaa kannattaisi varmaan vilaista - matrikkeleista en ole vahtimestareita löytänyt.

Terveisin,
Kaisa Kyläkoski

Essi
Viestit: 3
Liittynyt: 13.04.06 09:46

Kiitokset mielenkiinnosta kysymystäni kohtaan - ja kiitos hyvistä vastauksista!
Kokonaisuus alkaa hahmottua paremmin ja ainakin oma käsitykseni maan museoiden historiasta tuli selkeämmäksi.

Skyler

Boris

Roskapostiviesti poistettu

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”