Pertti Hyttinen

Tschepurnoffin asia 1906

Algot Untola (1868-1918), joka tunnetaan myös mm. kirjailijanimellä Maiju Lassila, toimi 1905-06 kansakouluopettajana Kaustisella. Hän kirjoitti tuona aikana ahkerasti pakinoita Kokkola-lehteen, ja toimi myös suomalaisen puolueen agitaattorina.

Pakinassaan 3. 3. 1906 Untola mainitsee "Tschepurnoffin asian". Mistähän mahtaa olla kysymys? Tekstistä ei ilmene muuta kuin että asia tuntui olevan läheinen perustuslaillisille, Untolan päävihollisille.

Voisiko kyseinen henkilö olla kenraaliluutnantti Alexander Tschepurnoff (1820-1904) vai onko hän shakkimestari Anatol Tschepurnoff (1871-1941)? Ja mikä on tämä "asia"?

Helsingin shakkiklubin sivujen mukaan (
http://www.helsinginshakkiklubi.fi/inde ... tettu_1886) Tschepurnoff oli rautateiden palveluksessa ja joutui 1890-luvun loppupuolella Pietariin tilintarkastajan tehtäviin ja palasi takaisin Suomeen vasta lähes parin vuosikymmenen kuluttua.

Vieras

Tschepurnoffista

Kuulisin mielelläni, jos asiaan saadaan valaistusta. Tutkiessani Suomen shakkihistoriaa olen lukenut mm. kaikki 1920-luvulla tai sitä aiemmin Suomessa julkaistut shakkikirjat, -lehdet, -palstat ja -artikkelit, mutta mitään shakkimestari Tschepurnoffin (kuolinvuosi 1942) elämään liittyvää poliittista ongelmaa en ole huomannut. Hän oli Suomen kansalainen jo autonomian aikana, muistaakseni jopa syntyjään. Työnsä vuoksi hän muutti vuonna 1902 Pietariin, josta palasi ilmeisesti ilman suurempaa dramatiikkaa vallankumoukseen mennessä Mikkeliin ja Viipuriin. Vaikka Tschepurnoffista kerrotaan paljon kirjallisuudessa, hänestä ei ole tehty kunnon pienoiselämäkertaa, eikä häneltä ole tiettävästi säilynyt omia kirjoituksia tai arkistoa. Ainoa mieleeni tuleva seikka sortovuosilta voisi olla hänen poisjäämisensä Tukholmassa pidetystä shakkiturnauksesta - aikalaislehdissä ei kerrottu syytä, mutta se olisi saattanut liittyä siihen, että suomalaiset shakkikerhot kuuluivat Pohjoismaiden shakkiliittoon, mikä ei välttämättä ilahduttanut venäläisiä, joilla oli valta vaikeuttaa ulkomaanpassin myöntämistä turnausmatkaa varten. Yritän selvitellä asiaa sanomalehdistä, mutta valitettavasti säännöllisten shakkipalstojen julkaiseminen Suomessa tyrehtyi vuoden 1906 alussa kuudeksi vuodeksi, eikä niissä aiemminkaan tuotu esiin politiikkaa.

Terv. Antero Leitzinger

Pertti Hyttinen

Asiaan on saatu selvyyttä.

Lainaus Marko Hautalan kesällä ilmestyvästä Untolaa käsittelevästä kirjasta:

"Senaatti oli esittänyt vuoden 1906 alussa Rautatiehallituksen päätirehtöörin virkaan valtioneuvos A. Tschepurnoffia, mutta Suomen rautatiehenkilökunnan (S. R. Y.) osastot eivät hyväksyneet uutta pääjohtajaa, koska tämä ei osannut suomen kieltä. Rautatieläisten valtuusto kävi esittämässä senaatin kulkulaitostoimikunnan päällikölle, senaattori A. L. Gripenbergille toivomuksen, että virkaan nimitettäisiin suomea osaava henkilö (insinööri A. Ahonen). Gripenberg ei kuitenkaan voinut auttaa asiaa, koska nimitysehdotus oli jo lähetetty ministerivaltiosihteerinvirastoon Pietariin. Tämän vuoksi rautatieläisten lähetystö kävi myös v.t. ministerivaltiosihteerin puheilla, mikä herätti närkästystä senaatissa. Senaattorit katsoivat, että rautatieläisten lähetystö oli sivuuttanut senaatin, mikä ei pitänyt paikkansa. Tschepurnoffin asia ei koskenut ainoastaan rautatieläisiä, vaan eri puolella Suomea järjestettiin kansalaiskokouksia, joissa puitiin nimitysasiaa ja esitettiin vastalause Tschepurnoffin nimitykselle. Kyseessä ei ilmeisestikään ollut Anatol Tschepurnoff (1871 - 1942), Suomen ensimmäinen ulkomaillakin tunnettu shakkimestari, vaikka hän lienee ollut jossakin vaiheessa rautateiden palveluksessa. Uusi Suometar 23., 27. ja 31.1.1906. Pikku uutisia."

Kyseessä oli ilmeisesti Anatol Tschepurnoffin isä. Jos jollakin on ulottuvillaan VR:n historia tai matrikkeli, hänestä varmaan löytyisi lisätietoja.

Pertti Hyttinen

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”