Viktoria Kurkina
Viestit: 1
Liittynyt: 24.11.12 18:51

Agricolan haudan sijainnista

Olen kiinnostunut Viipurin vanhasta tuomiokirkosta. Oletetaan, että tämän kirkon alla sijaitsee Agricolan hauta. Onko olemassa joitakin lähteitä, joiden perusteella hautapaikasta näin pystyttiin päättämään? Missä lähteissä on mainittu Agricolan kuolemasta ja mahdollisesti hautapaikasta?

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Agricolan haudan sijainnista

Asiantuntijavastauksia odoteltaessa naputtelen jotain minäkin:

Ainoa asiaa koskeva edes likimääräinen aikalaislähde lienee Paulus ("Paavali") Juustenin kuuluisa Suomen piispainkronikka (esim. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia 476, Helsinki 1988), josta oheinen katkelma:
Mutta kun he rauhan vahvistettuaan palasivat Venäjältä, tauti tempaisi matkalla maisteri Mikaelin; hänen terveytensä ei aikaisemminkaan ollut kovin vahva. Niinpä äkillinen kuolema kohtasi hänet matkalla, ja hän nukkui Herrassa Uudenkirkon pitäjän Kyrönniemen kylässä. Hänet haudattiin sitten Viipuriin palmusunnuntain jälkeisenä maanantaina [12.4.] herra arkkipiispan ja useiden muiden läsnäollessa.

(Suom. Simo Heininen)
Tuorein Agricolasta kirjoitettu eläkerta on Simo Heininen, Mikael Agricola. Elämä ja teokset. Edita 2007.

Mm. "Suomen uskonpuhdistajan viimeisistä vaiheista" kertoo niin ikään 450-vuotismuistovuonna ilmestynyt teos Kari Tarkiainen, Ruotsin ja Venäjän rauhanneuvottelut 1557. Mikael Agricola Ruotsin lähetystön jäsenenä. SKS 2007.

Markus Hiekkanen kirjoittaa teoksessaan Suomen keskiajan kivikirkot (SKS 2007) mm. Tarkiaisen edellä mainittuun tutkimukseen viitaten:
Uskonpuhdistajapiispa Mikael Agricola kuoli ollessaan matkalla kotiin Moskovan näännyttävistä rauhanneuvotteluista perjantaina 9. huhtikuuta 1557 Äyräpään, myöhemmän Uudenkirkon pitäjän, Muurilan kylän Kyrönniemellä tai luultavimmin siitä hiukan itään sijaitsevassa Seivästön kylässä, kuten Kari Tarkiainen on äskettäin osoittanut.

Piispainkronikan lyhyen maininnan mukaan Agricola haudattiin Viipuriin, ja muut tiedot kertovat hautapäivän olleen maanantai 12. huhtikuuta. Missään ei ole säilynyt tietoa hautapaikasta, mikä on aiheuttanut paljon keskustelua tutkimuksessa. Tulkintani mukaan hänet haudattiin Viipurin kaupunginkirkkoon eli tuomiokirkkoon. Se lienee ollut kaupungin ainoa tuona ajankohtana varmasti käytössä oleva ja piispan viimeiseksi leposijaksi riittävän arvokas kirkkorakennus.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”