skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Mikä oli "honkikapina" vuonna 1932?

Joissain yhteyksissä, mm. Mikko Uolan teoksessa Sinimusta veljeskunta (1982), viitataan ohimennen kesällä 1932 sattuneeseen ns. honkikapinaan. Mistä tässä kapinassa oli kysymys, mistä nimitys juontuu, missä se tapahtui ja kenen toimesta?

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Mikä oli "honkikapina" vuonna 1932?

Ryhdyin ihan huvikseni lauantaipäivän ratoksi katselemaan, löytyisikö kirjoista jotain mainintoja kyseisestä "honkikapinasta". Katsastin hallussani Suomen historian yleisesitykset, 30-luvun poliittista historiaa käsittelevät tutkimukset ja erityyppiset hakuteoksetkin kuten Suomen murteiden sanakirja ja Suomalainen paikannimikirja. Mitään viitteitä ei löytynyt. Päätin jo luovuttaa, mutta vilkaisin vielä, mitä kirjahyllyn perukoilta kaivamani Antero Mannisen vanha, päivämäärittäin järjestetty Suomen kansan ajantieto tietää kertoa kesän 1932 tapahtumista. Tunnetusta Nivalan konikapinasta ei voi olla kyse, mutta kiinnitin huomioni siihen, että Mäntsälän kapinan jälkeisenä levottomana kesänä 1932 Pohjanmaalla sattui muitakin välikohtauksia: mm. heinäkuun 17. päivänä joukko lapuanliikkeen kannattajia yritti tunkeutua maalaisliittolaisen puolustusministeri Jalo Lahdensuon taloon Lapualla.

Lahdensuo oli aluksi suhtautunut myönteisesti lapuanliikkeeseen, kuuluipa hän Vihtori Kosolan sukupiiriinkin. Puolustusministerinä hän kuitenkin joutui osallistumaan Mäntsälän kapinallisten hillitsemiseen. Ilkka Seppinen kertoo Kansallisbiografiassa:
Heinäkuussa Lapuan päivän juhlassa kukkopilliorkesteri yritti häiritä Lahdensuon puhetta, mutta yleisö tuki häntä ja poliisi poisti häiritsijät. Muutamaa päivää myöhemmin aikaisin aamulla Lahdensuo yritettiin siepata autoon kotitalonsa ovelta. Kun Lahdensuo väänsi yhdeltä hyökkääjältä browningin kädestä, muut ryhtyivät ampumaan eteisessä olleita kohti, ja vain hyvällä onnella kukaan ei vahingoittunut. Kohta epäonnistuneen sieppauksen jälkeen Lapualla kokoontui 7000 - 11 000 hengen joukko, joka tuomitsi tihutyöt varauksetta ja peruutti "Lapuan valtakirjan".
Todettakoon vielä, että Lahdensuo oli 1904 isänsä kuoltua ryhtynyt viljelemään isän vuokraamaa Liuhtarin Honkimäen tilaa Lapualla.

Oletan (mutta siis vain oletan), että "honkikapinassa" saattaisi olla ollut kyse tästä episodista. Asia ehkä selviäisi Pekka Kakkurin kirjoittamasta Lahdensuon poliittisesta elämäkerrasta Suomettarelainen maalaisliitossa (SHS 1999), mutta sitä minulla ei nyt ole käytettävissä.

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Mikä oli "honkikapina" vuonna 1932?

nylander kirjoitti: Tunnetusta Nivalan konikapinasta ei voi olla kyse, mutta kiinnitin huomioni siihen, että Mäntsälän kapinan jälkeisenä levottomana kesänä 1932 Pohjanmaalla sattui muitakin välikohtauksia: mm. heinäkuun 17. päivänä joukko lapuanliikkeen kannattajia yritti tunkeutua maalaisliittolaisen puolustusministeri Jalo Lahdensuon taloon Lapualla.
Löysin "honkikapinan" eilen illalla paristakin kirjasta, mutta vasta Jalo Lahdensuon nimi näyttäisi johdattaneen oikeille jäljille Lapualle: Honkimäen sota http://www.lapua.fi/hellanmaa/hella14/lapuan_liike.htm eli yritys muiluttaa puolustusministeri Jalo Lahdensuo kotoaan Liuhtarinkylän Honkimäestä sunnuntaina heinäkuun 17 pv:nä 1932 aamulla kuuden tienoissa.
Honkimäellä näytetään ammuskellunkin.
Ja Lapualle saapui 50 poliisin komennuskunta ja paikallisetkin näyttävät koonneen voimia vartioimaan Honkimäkeä, "yksistään Hellanmaasta saapui noin 70 miestä."

Konikapina kesällä 1932 on mielestäni mielenkiintoisempi, Mikko Niskanen on tehnyt siitä elokuvan Pula vuonna 1977 ja oopperakin näytetään sävelletyn.
Konikapinan
tapahtuma-aikaan Oulusta on Hilppa-tamman johdosta lähetetty Nikke Pärmin komppaniakin.
Ja
Konikapinan "pääsyylliselle" https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... -tamma.png Hilppa-tammalle on 2005 paljastettu pronssinen patsaskin.

Veikko Palvo
Viimeksi muokannut Veikko I Palvo, 07.08.13 10:51. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Mikä oli "honkikapina" vuonna 1932?

Kiitoksia vastauksista, kuulostaa uskottavalta selitykseltä että liittyy Lahdensuon tapaukseen tuo "honkikapina". Tosin Kakkurikaan ei näytä ko. nimitystä Honkimäen tapahtumista käyttävän. Sitävastoin Siltala Lapuan liikettä ja kyydityksiä analysoineessa väikkärissään taisi myös ohimennen viitata "honkikapinaan", muttei hänkään muistaakseni ilmaisua enempi selventänyt.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”