Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Turku kerää suomalaisten muistoja joulurauhasta


Turun kaupunki pyytää suomalaisilta muistoja joulurauhan julistuksen merkityksestä suomalaisessa jouluperinteessä. Muistoja käytetään kirjassa, jonka Turun historiaan perehtyneet asiantuntijat ja ammattitutkijat kirjoittavat joulurauhan julistuksesta ja turkulaisista joulutraditioista. Muistoja kerätään joulun 2014 ajan kaupungin verkkosivuilla olevassa kyselyssä.


Muistot voivat olla lyhyitä tai pitkiä, ja myös valokuvia voi lähettää. Valokuvat palautetaan alkuperäisille omistajille, joten laitathan mukaan yhteystietosi.

Julkaistuista kuvista maksetaan pieni palkkio ja kuvan ottajan nimi mainitaan. Kirjallisista muistoista ei makseta palkkiota, mutta kirjoittajan nimi mainitaan kirjassa joko kiitoksissa tai muiston yhteydessä. Muistoja voi halutessaan jättää myös nimettömänä.

Verkossa ja kirjepostina tulleet muistot talletetaan Turun museokeskukseen myös tulevien polvien käyttöön. Joulukirjassa muistoja käytetään ja sovelletaan sopivissa kohdissa joko sellaisenaan, lyhentäen tai yhdistäen - riippuen muistojen sisällöstä ja laajuudesta.

Turun kaupunki pyytää suomalaisilta muistoja joulurauhan julistuksen merkityksestä suomalaisessa jouluperinteessä. Muistoja käytetään kirjassa, jonka Turun historiaan perehtyneet asiantuntijat ja ammattitutkijat kirjoittavat joulurauhan julistuksesta ja turkulaisista joulutraditioista. Muistoja kerätään joulun 2014 ajan kaupungin verkkosivuilla olevassa kyselyssä.

Kirjan kirjoittavat professori Timo Soikkanen, historioitsija-tietokirjailija Tapani Kunttu ja kulttuurihistorioitsija Tarja Tuulikki Laaksonen. Teoksessa Laaksonen kertoo joulurauhan julistuksesta sen alkuajoista nykypäiviin asti. Kunttu tarkastelee joulurauhanjulistuksen kehittymistä kansalliseksi instituutioksi ja Soikkasen osuus käsittelee Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tapahtumaa, jota on järjestetty Turussa vuodesta 1994.

Kirjoittajat toivovat henkilökohtaisia muistoja ja kokemuksia ennen muuta joulurauhan julistustapahtuman seuraamisesta – niin Vanhalla Suurtorilla kuin radion ja television ääressä. Mitä itse tapahtuma on antanut ja merkinnyt ja miten se on vaikuttanut perheen ja suvun joulutraditioihin? Myös itse joulurauhanjulistustapahtumapaikkaa ja sen historiallista miljöötä käsittelevä muistitieto on tervetullutta, samoin kuin siihen liittyvät valokuvat.

Muistoja pyydetään myös Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tapahtumasta: miten ekumeenisuus on koettu ja millainen asema ja merkitys ekumeenisilla rauhanvetoomuksilla ja humanitaarisilla rauhanviesteillä on jouluperinteessä?
– Uskomme, että muistoilla kirjaamme saadaan elävyyttä ja lisätietoa joulurauhanjulistusten nauttimasta arvostuksesta ja suosiosta perheiden ja sukujen joulutraditioissa, toteavat tulevan joulukirjan tekijät.
Kirjan tilaa Turun kaupunki ja se valmistuu jouluksi 2015.
– Kirjasta tulee ammattitaidolla tehty, runsaasti kuvitettu suurelle yleisölle tarkoitettu teos - ensi vuoden kaunein ja hienoin lahjakirja, sanoo Turun protokollapäällikkö Mika Akkanen, joka jouluaattona julistaa joulurauhan Turusta Brinkkalan talon parvekkeelta.
Muistitietokyselyyn voi vastata mm tämän Webropol-lomakkeen kautta


Kuva: Joulurauhan julistus Brinkhallin-talon parvekkeelta 1913, ÅA:s bildsamlingar. Kuvaaja Carl Johan Schoultz.


Lähde: Turun kaupungin verkkosivut

yucca
Viestit: 129
Liittynyt: 01.12.12 18:56
Paikkakunta: Espoo
Viesti: Kotisivu

Re: Turku kerää suomalaisten muistoja joulurauhasta

Tähän sinänsä kiinnostavaan viihdeperinteen keruuseen tekee mieli kommentoida asian historiallisesta puolesta. Joulurauha oli muinoin Ruotsin valtakunnissa yksi kuninkaanrauhoista, joilla melko heikosti vallassa ollut kuningas pyrki vahvistamaan omaa asemaansa suhteessa sukuyhteisöihin ja heimoihin. Sen julistamisella kuningas väitti, että hänellä oli tuomiovalta joulun aikaan tehtyihin rikoksiin.

Myöhemmin, kun Ruotsista oli kehitetty vahvempi ja yhtenäisempi valtio, joulurauha menetti merkityksensä. Eräänlaisena etäisenä kaikuna menneisyydestä oli rikosoikeuden periaate, jonka mukaan rikoksen tekeminen joulun aikana katsotttin raskauttavaksi asianhaaraksi. Vuoden 1889 rikoslaki, joka on edelleen voimassa, toki paljon muutettuna, poisti sellaisen periaatteen. Silti ”Suomen Turussa” julistettava ”joulurauha” sisältää edelleen sensisältöisen väitteen.

”Joulurauhan julistuksella” ei toki ennenkään ollut sisältövaikutusta. Silloin, kun raskauttavan asianhaaran periaate oli voimassa, se päti aivan siitä riippumatta, oliko jokin julistus luettu vai ei. Mutta se sentään oli informaatiosisällöltään oikea, vaikkakin epämääräinen.

Tämä osoittaa, miten ihmiset saattavat kiintyä, jopa takertua ”traditioihin” senkin jälkeen, kun niiden sisältö on täysin hävinnyt. Kyynikot voivat ajatella julistusta kuunnellessaan, miten hassua on, että ihmiset nyyhkivät jonkin svealaisten kuninkaan valtapyrkimysten julistamiselle osana ”joulun perinnettä”.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”