Lasse
Viestit: 1
Liittynyt: 29.08.15 09:25

Turun rauhan rajat

Olen Saimaalla seilatessani usein miettinyt ja yrittänyt selvittää missä vuoden 1743 rauhassa sovittu raja kulki. Saimaalla on useita Rajasaari -nimisiä paikkoja, mitkä voisivat viitata tuohon rajaan. Tiedän myös, että osittain raja kulkee suunnilleen samassa paikassa kuin nykyinen läänin raja. Joitakin rajapyykkejä on tiedossa ja merkittyinä vielä nykyisinkin. Kirjoissa on esitetty suurinpiiretin piirrettyjä rajaviivoja, mutta olisi mielenkiintoista selvittää tarkka rajan paikka - jos sitä silloin kaikissa paikoin tarkasti oli merkittykään.
Onkohan missään saatavissa tarkempaa tietoa rajan kulusta?

Miettelias
Viestit: 17
Liittynyt: 29.04.11 12:09

Turun rauhan rajat

Savossa vesistöjen suunnalla Turun rauhan rajaa ei merkitty lainkaan maastoon, eikä sen kulusta missään vaiheessa päästy yksimielisyyteen - eikä ollut suuri tarvekaan, koska pääasiana oli että rajankulkua noudatettiin Kymijoella.

Tiedän vain kolme tuohon rajaan liittyvää rajakiveä:
1) Pyhtäällä on suurin,
2) Suomenniemen ja Mäntyharjun rajalla Suurjärven pohjoisrannalla (vuosiluvusta alku 17 on lohjennut pois, vain loppuosa 43 näkyy) on toinen ja
3) Kouvolassa Puolakansillan pohjoispuolella on kolmas, jonka kyljessä on vuosiluku 1743-1809.

Rajan kulku on julkaistu Suomi-lehdessä no. 4 vuonna 1843 (digitoitu, löytyy muistaakseni Kansalliskirjaston sivuilta). Sen mukaan raja kulki "Suomenlahden pohjoisrannalta, Kymijoen läntisintä haaraa eli Keltinjokea pitkin". Kymijoesta pohjoiseen raja noudatti vanhaa Hämeen ja Kymenkartanon läänin välistä rajaa ja Savonlinnassa rajan kulku määritettiin ruotsalaisin mailein sitä maastoon luonnollisiin rajoihin sitomatta.

marsambros
Viestit: 1
Liittynyt: 01.07.17 21:09

Re: Turun rauhan rajat

Kävelin tänään kesämökkini ympäristössä etelä-Hurissalossa, Puumalassa. Paikka on hieman rajamerkin "Liittokivi" pohjoispuolella. Tarkemmin , http://maps.google.com/maps?q=61.41383338,27.79906302 . Löysin koordinaateista wanhan kivisen pylvään. Kapea ja kulmikas hiekkakivi on 90 cm korkea ja katkennut. Kaksi puolen sormen syvyistä hakattua uraa ulottuu alhaalta ylös. On myös kolmas, lyhyt ura ja pieni kuoppa. Pylvään sijainti taitaa sopia lähelle Turun rauhan rajaa ! Kivi on ihmisen pystyttämä, sillä se nojaa kahteen kulmikkaaseen pikkukiveen, jotka taas maassa olevaan kiveen. Pylvään ikä voi helposti olla paljon enemmän kuin 275 vuotta. Pylväs on kalliomäen huipulla. Minulla on tuoreita valokuvia pylväästä. Voin lähettää ne. Minulle voi mailata suoraan st.hedingham@gmail.com. Kohteesta saa tehdä ilmoituksen Museovirastolle. Markku J. Rossi , DI .

Hannu Salovaara
Viestit: 1
Liittynyt: 01.11.21 14:25
Viesti: Kotisivu

Re: Turun rauhan rajat

Tähän liittyen: mitä muistomerkkejä on hattujen sodasta? Onko muita kuin nämä viisi?

1 Lappenrannan taistelun muistomerkki
2 Leirikankaan Uplannin rykmentin talvleirin muistomerkki Haminassa
3 Mäntlahden taistelun muistomerkki
4 Ahvenkosken hautausmaan portin pielessä oleva muistomerkki
5 Korpoströmin taistelun muistomerkki

Lisäksi Mäntyharjulla Miekankoskella on vanhan rajatolpan vieressä infotaulu.
Ja tämän viestiketjun mukaan maastossa löytyy muutamia rajakivä tms. mm. Mäntyharjulla, Kouvolassa, Puumalassa.

Tarkoitukseni on käyttää em viittä muistomerkkiä kuvituksena piakkoin ilmestyvässä kirjassa 'Hattujen sodan päiväkirjat', johon olen kääntänyt Tiburtiuksen ja Lerchen päiväkirjan ja jossa on lisäksi muita artikkeleita.

t hannu.salovaara@avenly.fi

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”