Mikä vanha, repaleinen kirja?

Tähän foorumiin voi jättää historiaan liittyviä kysymyksiä. Foorumien toimittajat ja lukijat pyrkivät etsimään kysymyksille vastauksia.

Valvojat: Marjo Pihlajaniemi, Riitta Oittinen, Klaus Lindgren, Kati Parppei, Jukka Palm, Anu Lahtinen, Agricola, Jouko Nurmiainen, Annastiina Mäkilä

Mikaeliina
Viestit: 1
Liittynyt: 10.02.16 18:02

Mikä vanha, repaleinen kirja?

ViestiKirjoittaja Mikaeliina » 10.02.16 18:20

Kuva
Sain vuosia sitten tällaisen, enkä ole tiennyt mitä sille tekisin. Ei kansia, ja sivujakin puuttuu. Lisäksi sivuilla on merkintöjä hyvin vanhanaikaisella käsialalla. Ihan kuin olisi kärventynytkin reunoista. Ei voi paljoa selailla ettei lehdet irtoa kokonaan liitoksistaan. Onkohan vastaavia paljon, liekö tällä arvoa?
Tarkempi kuva:
http://www.instagram.com/p/BBnEO-AGTnc/

Sasropakis
Viestit: 2
Liittynyt: 14.02.16 19:52

Re: Mikä vanha, repaleinen kirja?

ViestiKirjoittaja Sasropakis » 14.02.16 20:07

Yhden kuvan perusteella kirjan tunnistaminen varmuudella on hankalaa, mutta kyseessä voisi olla Ericus Erici Sorolaisen katekismus vuodelta 1614 tai siis osa siitä. Teos löytyy digitoituna Kansalliskirjaston kokoelmista osoitteesta:

http://www.doria.fi/handle/10024/113871

Ainakin pdf-tiedoston sivun 83 kuva on sama kuin yllä olevassa kuvassa. Kannattaa verrata muita sivuja tuohon tiedostoon, niin asia selviää tarkemmin. Katekismuksesta löytyy lisätietoa Vanhimman suomalaisen kirjallisuuden käsikirjasta sivuilta 84-85. Sen mukaan katekismusta on jaettu kaikkiin Suomen kirkkoihin, joten se on ajankohtaan nähden ollut varsin levinnyt. Joka tapauksessa tuon ajan suomalaiset kirjat ovat harvinaisia, ja ainakin kulttuurihistoriallisesti pitäisin sitä arvokkaana. Kansalliskirjasto varmaan olisi oikea paikka antamaan lisätietoa.


Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa