Pohjois-Amerikan kartan painovuoden ajoitus

Tähän foorumiin voi jättää historiaan liittyviä kysymyksiä. Foorumien toimittajat ja lukijat pyrkivät etsimään kysymyksille vastauksia.

Valvojat: Marjo Pihlajaniemi, Riitta Oittinen, Klaus Lindgren, Kati Parppei, Jukka Palm, Anu Lahtinen, Agricola, Jouko Nurmiainen, Annastiina Mäkilä

makrkal
Viestit: 1
Liittynyt: 09.12.16 00:01

Pohjois-Amerikan kartan painovuoden ajoitus

Viesti Kirjoittaja makrkal » 09.12.16 00:43

http://imgur.com/a/2LGqQ Oheisessa linkissä on kuvia kyseisestä Pohjois-Amerikan kartasta, jonka paino/julkaisuvuotta olen yrittänyt arvuutella. Kartan on ilmeisesti painanut Oy F. Tilgmann Ab, mutta mitään julkaisu/painovuotta en ole kartasta löytänyt.

Kartan vasemmassa yläkulmassa paistatteleva Wenäjän valtakunta antaa hyvän lähtökohdan julkaisuajankohdan selvittämiseen, sillä tällä voi helposti rajata ajankohdan aikaan ennen Neuvostoliittoa. Muita viitteitä ajankohtaan antaa mm. Kanadan provinssit, jotka eivät vielä ole nykyisessä muodossaan, kuten käy ilmi esimerkiksi Athabasca ja Assiniboia alueista, jotka lakkautettiin 1905. Lisäksi vihjeitä voi antaa Yhdysvaltain osavaltiot, tai valtiot kuten kartassa ne on esitetty eivät vielä ole nykyisessä tilassaan, osan ollessa vielä esitetty territoorioina. Viimeinen äkkiseltään keksimäni aikarajaus löytyy Keski-Amerikasta, jossa Panama ei vielä näytä olevan itsenäinen valtio, itsenäisyyden se tuli saavuttamaan vuonna 1903.

Oma arvio kartan painovuodelle olisi 1900-luvun ensimmäiset vuodet, mutta kysyn osaako joku kertoa minulle paremmin kartan likimääräisen painoajankohdan.

geekoo
Viestit: 18
Liittynyt: 28.03.11 16:48
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Pohjois-Amerikan kartan painovuoden ajoitus

Viesti Kirjoittaja geekoo » 09.12.16 16:40

Pikainen kommentti vain: Täytyy olla hieman vanhempi, sillä kartan selityksissä puhutaan espanjan alusmaista. Kuuba ja Puerto Rico menetettiin 1898. Tilgmann muuttui osakeyhtiöksi 1894.

Vastaa Viestiin