Sivu 1/1

Äänislinna 1943

Lähetetty: 06.03.17 23:34
Kirjoittaja AJSaaninen
Isäni jatkosodan aikaista päiväkirjaa lukiessa heräsi kiinnostus voisiko löytää lisää tietoa, paikoista, yksiköistä, kenties henkilöistä, karttoja, muistiinpanoja, sotapäiväkirjoja tai valokuvia? Erityisesti tekisi mieli löytää ihan tarkat karttapaikat tapahtumille. Osaisiko joku tulkita tästä jotain? Kaikki yksityskohdat kiinnostavat!

-Päiväkirjan aloitus päivä on 2.4.1943 Äänislinna
-Sain HTK/8107/1 paperit käsiin, käskettiin menemään Loiskeeseen so. 8160:n josta ohjattaisiin omaan joukkoon 8189:ään.

Peiteluku, yksikön nimi ja muuttunut nimi (http://www.arkisto.fi/uploads/Aineistot ... 5B1%5D.pdf)
8107 HTK/VII AK >E/HTK 5
8160 E/Ään.RPr. >1.Ran.DE
8189 36.TK <KKK/RP 4 >12.Ran.JR 1

Lyhenteiden merkitys kiinnostaa?

Asemapaikka, missä mahtoi olla tarkalleen???
-Loiskeen esikunnan käytävällä odotettiin yhdysauton lähtöä alas (Syvärille).
-Parikan tienhaarassa jäin pois, hevonen oli vastassa, postia hakeva.
-Illalla ilmoittauduin 36 Tk päällikölle luutn. Parikalle.
-Minut on määrätty toistaiseksi 1. konekivääriryhmään.
-Olin parivartiossa Äänisen jäällä erään Sortavalan pojan kanssa. Viereisten tukikohtien valonheittimet olivat ahkerassa toiminnassa, oikeanpuoleinen pyyhälsi usein meidän aluettammekin.
-Rakennamme tähystystornia, 20-25m korkea.
-Auringonnousu äänisellä: ”Neiti-saaren viereen ilmestyi toinen tulinen saari, hieman pienempi,,,”
(kuvailee auringonnousua, en löydä tuon nimistä saarta)

-Ilmoitus 16 miehen vahvuisen porukan lähtemisestä vielä tänä iltana patterille.
-Sinne jäi M-lania, sinne konekiväärini ja pst.kiväärini…
(m-lania vai m-landia, kenties leikillinen nimitys asemapaikalle, m.llä alkava paikka)

Patteri/leirialue/tietyömaa rannikkolla
-rannikolla piikkilankaesteitä, siinä on leirialue, johon matkamme on. Kierrämme niemen ja laskemme etelänpuoleisella rannalla maihin, laiturille…kipuamme kivikkoista polkua ylös... Aloitamme työt – tietyömaalla, tykkitietyö.

Sauna on R-kylässä 2,5 km päässä
-Iltapäivällä on meillä saunominen R:kylässä. Matkaa sinne on 2,5 km. Leirialueemme viettää kolmelle suunnalle: pohjoiseen, itään ja etelään. Matkamme käy etelästä rantaan. Ryssän hakkaaman aukeaman ylitettyämme olemmekin jo aivan rannassa. Polku kulkee pitkin rantaa, synkkää kuusikkoa, joskus puikahtaen aukealle.
Saunamatkan varrella S:n louhimo
-”Rautatien” ylitettyämme saavumme suurelle kiviluohimo- ja hakkaamoalueelle, S:n louhimolle. Täällä ”kasvaa” tuo maailman kuulu ”S:n punainen kraniitti”.

S-järven koulutusleiri, 30-40 km päässä
-komppanian miehet muutetaan ”töpinään” kaikki ja sieltä – ”alokaskurssille” S-lle. Koko komppaniamme lähtee S-järvelle koulutusleirille.
-27.5. Olemme tulleet koko komppania tänne marssittuamme 30-40 km.
-Ensimmäisenä päivänä kävi itse rykmentin komentaja ev.luut. V. tarkastamassa leirin ja komppanian.

Re: Äänislinna 1943

Lähetetty: 09.03.17 11:47
Kirjoittaja Martti Kujansuu
AJSääninen kirjoitti: 8107 HTK/VII AK >E/HTK 5


Henkilöstötäydennyskeskus/VII Armeijakunta --> Esikunta/Henkilöstötäydennyskeskus 5

AJSääninen kirjoitti: 8160 E/Ään.RPr. >1.Ran.DE


Esikunta/Äänisen Rannikkoprikaati ---> 1. Rannikkodivisioonan Esikunta

AJSääninen kirjoitti: 8189 36.TK <KKK/RP 4 >12.Ran.JR 1
36. Torjuntakomppania ---> Konekiväärikomppania/Rannikkopataljoona 4 ---> 12. Komppania/Rannikkojalkaväkirykmentti 1. Komppania oli alistettu III linnakkeisto/Rannikkotykistörykmentti 4:lle huhtikuussa 1943 ja sijaitsi Puujoen (Деревя́нное) sekä Šokšunrannan (Кварцитный) välisellä lohkolla Äänisen länsirannalla (kts. oheinen kartta). 1. konekivääriryhmä miehittiä niemenkärkeä koordinaateissa N61.555, E34.800. Komentajana oli luutnantti K. Parikka.

Äänisen Rannikkoprikaatin ryhmitysmuutokset (16.10.1943)
36. Torjuntakomppanian sotapäiväkirja 1.1.1943 - 31.1.1944
AJSääninen kirjoitti: Saunamatkan varrella S:n louhimo
-”Rautatien” ylitettyämme saavumme suurelle kiviluohimo- ja hakkaamoalueelle, S:n louhimolle. Täällä ”kasvaa” tuo maailman kuulu ”S:n punainen kraniitti”.
AJSääninen kirjoitti: S-järven koulutusleiri, 30-40 km päässä
-komppanian miehet muutetaan ”töpinään” kaikki ja sieltä – ”alokaskurssille” S-lle. Koko komppaniamme lähtee S-järvelle koulutusleirille.
-27.5. Olemme tulleet koko komppania tänne marssittuamme 30-40 km.
-Ensimmäisenä päivänä kävi itse rykmentin komentaja ev.luut. V. tarkastamassa leirin ja komppanian.
Kyseessä on Soutjärven diabaasi- ja kvartsiittilouhos. SA-kuva-arkistosta löytyy kuvia tunnuksien JSdia030 (alla) ja 78052 alta. Koulutusleiri sijaitsi sen lähellä. Rannikkotykistörykmentin komentaja oli everstiluutnantti Viljo Valtanen.

Kuva

Re: Äänislinna 1943

Lähetetty: 10.03.17 20:22
Kirjoittaja AJSaaninen
Suuri kiitos vastauksestasi! Nopeasti näköjään noista tiedonjyvistä jäljille pääsee, kun asioista jotain ymmärtää... :)

Tuota sotapäiväkirjaa täytyy varmaan lähteä kansallisarkistoon lukemaan, koska netissä se ei taida olla mahdollista. Mietin vielä mitä paikkoja mahtoivat olla M-lania (tai M-landia?) sekä R-kylä, jonka vieressä kivilouhimo oli... Nekin saattavat selvitä sotapäiväkirjasta.

Re: Äänislinna 1943

Lähetetty: 12.03.17 19:59
Kirjoittaja EJM
LOISKE oli Äänisen Rannikkoprikaatin esikunta. Rakennuksessa nykyään sisäministeriön joukkojen poliklinikka, sijaitsee Kirovinkadulla. Tämä kuva jatkosodan ajalta.



Neitosaari (Девичий) on Soksun pohjoispuolella, noin kilometrin päässä rannasta.

M-lania voisi olla Meretslovskin niemi (Мерезловский). Martin laittamaan karttaan on siihen merkitty 36. Torjuntakomppanian tähystysvartio. Neitosaari ainakin on tuosta paikasta juuri auringonnousun suunnassa.



Tässä kuvassa sen tyyppinen tähystystorni, jota muistelija on ollut rakentamassa



En keksi, mikä R-kylä voisi olla. Soksun kylä taitaa olla noin 2,5 kilometriä paikasta, jossa Soksun patteri oli.

Re: Äänislinna 1943

Lähetetty: 03.04.17 01:50
Kirjoittaja AJSaaninen
Hienoa saada lisää tiedonjyviä ja kuvia! Suurkiitos jälleen!

Isä kertoi päiväkirjassaan, että lähtö M-landiasta (kaiketi tuolta kuvan niemeltä) tietyömaalle/patterille tehtiin moottoriveneellä ja kaikki tarvikkeet pakattiin mukaan. Nyt tajuan karttaa tutkiessani myös mitä isä tarkoitti kirjoittaessaan moottorivenettä odotellessaan, että sen "piti ensin käydä Pyrstössä hakemassa lomalle lähteviä..." Puujoki-niemi kun näyttääkin ihan kalan pyrstöltä!! (Kujansuu kirjoitti aiemmin: "36.TK... sijaitsi Puujoen (Деревя́нное) sekä Šokšunrannan (Кварцитный) välisellä lohkolla Äänisen länsirannalla...")

Isä kertoi minne moottorivene heidät vie: "...jo näkyy rannikolla piikkilankaesteitä, siinä on leirialue, johon matkamme on. Kierrämme niemen ja laskemme etelänpuoleisella rannalla maihin, laiturille…kipuamme kivikkoista polkua ylös..." Isä joutui räjäytyshommiin, kun oli niistä kokemusta. Uudessa leirissä isän kertoman mukaan he tekivät parhaansa rakentaakseen itselleen mukavat olot teltassa, rakensivat siihen puulattian ja ovessa oli kuulemma ikkuna, josta hän omalta makuupaikaltaan näki suoraan rannalle, katseli Äänisen raivoavaa myrskyä ja ajopuita jotka hakkautuivat rannikon kiviin :)

Tässä vaiheessa siis tuo M-landia eli Meretslovskin niemi (Мерезловский) oli jo jätetty taakse. Tarina ei kerro oliko tietyömaa asemapaikasta etelään vai pohjoiseen, ja minkä matkan päässä, mutta oletan että etelään, koska isä kertoo että 2,5 km:n polulla tietyömaan leiriltä R-kylän saunalle oli ensin "rautatie" ja sitten nämä S:n kuuluisat kivilouhokset (Soutjärven louhoksetko?). Soutjärven koulutusleirin lähellä sanoi Kujansuu noiden Soutjärven louhoksien olevan, mutta ei isä tuolloin vielä kai ollut lähelläkään sitä paikkaa, käsittääkseni sinne oli sieltä vielä pitkä jalkamarssi, n. 30-40 km. Tosin matkan pituus on mitattu "töpinästä" jonne koko komppania ensin meni. Eli koko 36.TK lähti "töpinään", koko maretslovkin niemessä oleva väki ja nämä tietyömaalla olevat 16 miestä.

missä oli töpinä?

Ajattelen, että R-kylä voisi ehkä tarkoittaa Soksunrantaa? (Rantakylä?) Tiedätkö EJm, missä tuo kertomasi "Soksun patteri" oli tarkalleen ottaen, isä ja muut 15 miestä varmaankin menivät sinne tukijoukoiksi, oliko se Soksunrannasta etelään vai pohjoisen suuntaan, vaiko tuossa isossa niemessä?

Luin jostain, että sotapäiväkirjoja voisi tutkia netissäkin, mut kuinka kun tuossa kansallisarkiston linkissä oli vain kuva kirjan kannesta. Jos joku ehtii vinkata niin kiitos, vaikka kyllä sen aikaa myöten pystyn varmaan selvittämään. Jos vielä jotakuta kiinnostaa auttaa minua salapoliisin hommassani, olen kyllä kiitollinen. Ihan tosi kiitollinen olisin jos noiden tietojenne löytöpaikan linkeistä jos netistä löytyivät, olne tosi vähän sota-aikaisia tietoja etsinyt... mistä löytyi tietoja vaikka soksun patterin sijainnista, soutjärven koulutuskeskuksesta, mistä löytyi nuo kartat... entä mistä löytyisi äänislinnan kartta suomalaisin kadunnimin? Venäjänkielisiä on hankala lukea... :)

Ps. Tornikuvaa katsellessa en ihmettele, kun isä kirjoittaa: "Nyt saapuu minulle vaihto. Jääkäri H. tulee tornin juurelle ja huutaa: ”Soita toimistoon, etten uskalla tulla ylös asti!” – Älä höpise, kyllä sinä uskallat, anna tulla vaan..."
Pss. Kuinka tänne pystyy lataa kuvan työpöydältä?

Re: Äänislinna 1943

Lähetetty: 04.04.17 21:52
Kirjoittaja EJM
Tällainen karttakuva löytyi Suomen sotahistoriallisen seuran nettisivulta



Verkko-osoite: http://www.sotahistoriallisetkohteet.fi ... /9/area/87

Soksun patteri oli kivilouhimon pohjoispuolella kallioniemellä. Yksikkönimi vuonna 1943 oli 45.Rask.Rt.Ptri, päällikkö kapteeni T Siimes.

Tälle foorumille laitettavan kuvan joutuu pienentämään niin paljon, ettei oikein erota mitään. Mutta verkko-osoitteen kautta pääsee tarkempiin kuviin.

Soksussa louhittiin punaista hiekkakiveä eli porfyyriä (mm Napoleonin sargofagi)