Turun akatemian pääsyvaatimukset

Tähän foorumiin voi jättää historiaan liittyviä kysymyksiä. Foorumien toimittajat ja lukijat pyrkivät etsimään kysymyksille vastauksia.

Valvojat: Marjo Pihlajaniemi, Riitta Oittinen, Klaus Lindgren, Kati Parppei, Jukka Palm, Anu Lahtinen, Agricola, Jouko Nurmiainen, Annastiina Mäkilä

T_Mäkinen96
Viestit: 1
Liittynyt: 11.12.17 18:33

Turun akatemian pääsyvaatimukset

Viesti Kirjoittaja T_Mäkinen96 » 11.12.17 18:55

Hei! Haluaisin kysyä, mitkä olivat alkuperäiset pääsyvaatimukset kreivi Brahen perustamaan Turun akatemiaan? Oliko lukuvuosimaksun lisäksi jonkinlainen pääsykoe ja mitä ominaisuuksia opiskelijaksi hakevilta edellytettiin?

Sasropakis
Viestit: 16
Liittynyt: 14.02.16 19:52

Re: Turun akatemian pääsyvaatimukset

Viesti Kirjoittaja Sasropakis » 11.12.17 19:41

Turun akatemiaan ei varsinaisesti ollut tarkasti määriteltyjä pääsyvaatimuksia. Akatemiaan pyrkivän oli yleensä esitettävä todistus aiemman koulunsa rehtorilta, ja lisäksi oli suoriuduttava suullisesta kuulustelusta. Käytännössä vaatimuksena oli riittävän hyvä latinan taito, että opiskelija pystyi kuuntelemaan luentoja, sekä tietysti kristinopin ja muiden perusasioiden tuntemus. Aateliset ja muut varakkaat oppilaat olivat yleensä opiskelleet yksityisopettajan johdolla eivätkä käyneet "tavallisia" kouluja, ja he pääsivät yliopistoon sen pohjalta. Monesti yksityisopetus jatkui professorien tai vanhempien ylioppilaiden johdolla vielä yliopistossakin. Tosiasiallisesti ylioppilaiden tiedolliset lähtötasot olivat ilmeisesti hyvinkin erilaisia, ja etenkin varakkailla oli mahdollisuus hankkia parempi pohjakoulutus. Varsinaista lukuvuosimaksua ei sinänsä ollut, mutta yliopistoon kirjautumisen yhteydessä maksettiin pieniä maksuja eri tahoille, mahdollinen yksityisopetus oli myös maksullista, ja kustannuksia tuli myös esim. väitösten painattamisesta. Ja tietysti eläminen yliopistokaupungissa aiheutti kustannuksia, mikä monesti hidasti opintoja (monet opiskelijat rahoittivat opintojaan toimimalla kotiopettajina, ja varattomille opiskelijoille oli myös stipendijärjestelmä). Käytännössä opiskelijaksi hakevilta edellytettiin siis "riittävää" pohjasivistystä ja latinan taitoa, mutta mitään tiettyjä pohjakoulutusvaatimuksia akatemiaan pääsyyn ei ollut, eikä hakijoita karsittu nykyisen kaltaisilla pääsykokeilla. Tavallaan pääsyvaatimuksena oli myös miessukupuoli, sillä naisia ei otettu akatemiaan. Tarkemmin aiheesta voi lukea teoksesta Kuninkaallinen Turun Akatemia 1640-1808 (Klinge ym.) sivulta 342 alkaen.

Vastaa Viestiin