Ciccio
Viestit: 918
Liittynyt: 13.12.06 23:36
Paikkakunta: Ruotsinpyhtää

Lontoon Puolueettomuuskomitea 1936- 1939

Alusta alkaen oli selvää Neuvostoliiton, Italian ja Saksan tuki Espanjan taisteleville osapuolille ja Englanti oli huolissaan sodan laajenemisesta, Ranskan vasemmistohallituksen oli kiellettävä aseapu Espanjalta.
Lontoon Puolueettomuuskomitean avausistunto pidettiin 9/9 1936; NL:a edusti
Ivan Maiski ( Ljahovetski ), Saksaa J.von Ribbentrop ja Italiaa Kreivi Grandi -
viimeisten Euroopan maiden joukossa liittynyttä Suomea edusti G.A.Gripenberg.
---
Englannin, Ranskan ja Italian laivastot vartioivat Espanjan rannikoita, Neuvostoliiton aselaivat pääsivät kuitenkin saarron läpi.
H:gissä vieraillut komitean englantilainen puheenjohtaja kertoi tärkeimpänä Komitean työnä olevan ulkomaisten sotilaiden poistamisen Espanjasta ja pyysi suomalaisia upseereita valvontatehtäviin.
N. 50 suomalaistarkkailijaa olikin Ranskan merirajalla ja Pyreneillä oikeastaan ensimmäisinä "rauhanturvaajina", vaikka Lontoon Puolueettomuuskomitea sivuuttikin Kansainliiton.
Suomessa "tarkkailijoina" ja varojen kerääjinä olivat 1939-44 sodan jälkeen
SKP-SKDL:ään loikanneet, Cay Sundström kävi Espanjassakin.
---
Wälläri kehui varojenkeräyspuheessaan Espanjan työläisten olevan niin hyvin järjestäytyneitä, että lentokoneisiin ja panssarivaunuihin oli maalattu eri ammattijärjestöjen merkitkin.
Mustikkamaan solidaarisuusjuhlan 7/1937 avaussanat lausui nuori toimittaja
Rafael Paasio, Elli Tompuri lausui Espanja-aiheesta ja EK havaitsi yleisön joukossa
mm. Toivo Karvosen.
Kesällä 1939 Ranskaan oli tullut n. 450 000 pakolaista Espanjasta ja näistä n. 170 000
oli ollut sotilaina.
Keväällä 1939 Suomeen oli perustettu uusi pakolaishuoltokomitea, jonka toiminta ei ollut kovinkaan suosittua ja menestyksellistä.
Sisäministeri Kekkonenkin joutui vastaamaan eduskuntakyselyyn liiallisesta pakolaismäärästä, ulkomaalaisasetusta oli tiukennettu heti ja pakolaisilla oli vain 3 kk:n työlupia jne. UKK948738
https://oa.doria.fi/bitstream/handle/10 ... sequence=1
Suomeen ei haluttu pakolaisia keski-Euroopasta eikä Espanjasta, eikä Suomen käytäntö ollut tässä suhteessa millään muotoa poikkeuksellista Euroopassa.
---
Varsin selvästi näyttäisi tuon nykypäiviinkin ulottuneen pakolaisaatteellisuuden käsittäneen kommunisteja, eikä ensisijaisesti juutalaispakolaisia ?

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”