Anu Alapartanen
Viestit: 60
Liittynyt: 01.06.09 10:48

Skansen - maailman ensimmäinen ulkoilmamuseo

Maailmasotien pommituksista välttynyt Tukholma tarjoaa paljon nähtävää historiasta kiinnostuneelle. Jos historianälkää haluaa tyydyttää leppoisan ulkoilmapäivän muodossa, kannattaa suunnistaa Skanseniin. Upealla Djurgårdenin alueella sijaitseva maailman ensimmäinen ulkoilmamuseo tarjoaa aikamatkan menneisyyden Ruotsiin. Vanhojen rakennusten lisäksi alueella on pohjoismaisista eläimistä koostuva eläinpuisto, joka varmasti riemastuttaa perheen pienimpiäkin.

Skansenin perusti Artur Hazelius (1833 - 1901) vuonna 1891. Hazelius oli kiertänyt Ruotsin maaseutua ja huomannut, kuinka perinteinen elämäntyyli oli teollistumisen ja muuttoliikkeen myötä muutoksen partaalla. Kansallistunteen ja romantiikan vaikutuksille altistunut Hazelius tunsi huolta ruotsalaisen perinteisen elämäntavan puolesta. Idean ulkoilmamuseoon Hazelius sai Norjasta, jossa kuningas Oskar II oli kerännyt kokoelman perinteisiä norjalaisia rakennuksia. Skansenia voidaan pitää ensimmäisenä varsinaisena ulkoilmamuseona, josta muut ovat ottaneet vaikutteita. Toimiihan sana skansen yleisnimenä ulkoilmamuseoille. Suomessa kuuluisimmat ulkoilmamuseot ovat Helsingin Seurasaari ja Turun Luostarinmäki.


Skansen käsittää n. 300 000 neliömetrin laajuisen alueen, joka sisältää 160 taloa ja tilaa 1700 - 1900-luvuilta. Maalaistalojen lisäksi alueella on mm. kaupunkikortteli, koulu, postitalo, kirkko, käsityöläispajoja sekä saamelais- että suomalaisasutusta esittelevät alueet. Eläinpuiston puolelta voi löytää niin koti- kuin villieläimiä, kuten karhuja, susia, kettuja ja ilveksiä. Nälän iskiessä alueen ravintolat ja kioskit tarjoavat helpotusta. Skansen on auki vuoden jokaisena päivänä paitsi jouluaattona. Reilun 10 euron sisäänpääsymaksu sisältää alueen kaikki paikat akvaariota lukuunottamatta. Alueella vietetään myös erilaisia teema- ja juhlapäiviä.

Skansen sopii erittäin hyvin kauniin kesäpäivän viettoon. Alue on monipuolinen, viihtyisä ja siisti. Näin loppukesällä ei tarvinnut kärsiä väentungoksesta ja alueesta pystyi nauttimaan rauhassa. Ajankohdan haittapuolena oli tosin se, että osa paikoista oli jo laittanut lapun luukulle. Tietoiskut rakennuksista eivät olleet kauhean kattavia, mutta paikan tarkoituksena lienee ennemminkin elämyksellisyyden välittäminen. Auki olevissa rakennuksissa oli paikalla vanhan ajan vaatteisiin pukeutunut opas, joka oli valmiina vastaamaan vierailijoiden kysymyksiin. Alueella käynti vaatii hyvän sään, mutta toisaalta auringon paistaessa eläimet pääosin nukkuvat varjossa. Alue on varsin laaja, ja perusteelliseen tutustumiseen tarvitaan tarpeeksi aikaa ja hyvät kengät.


Lähteet:
http://www.skansen.se/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Skansen
http://en.wikipedia.org/wiki/Open_air_museum

Kuva

Jutun kirjoittaja vieraili Skansenissa 8.8. 2009

Palaa sivulle “Matkailua historiaan”