Lea Murto-Orava
Viestit: 394
Liittynyt: 21.11.05 14:09
Viesti: Kotisivu

Museoiden itsearviointimalli on nyt valmis ja verkossa

Museot voivat nyt arvioida toimintaansa omalla mallilla

Museoiden käyttöön on valmistunut alan omiin tarpeisiin räätälöity itsearviointimalli. Arviointimallin verkkosovellus on kaksikielinen, helppokäyttöinen ja museoille ilmainen. Tapa, millä arviointimalli on tehty, sekä mallin sisältö ovat kansainvälisestikin ainutlaatuisia. Se on syntynyt museoammattilaisten yhteistyönä opetusministeriön ja Museoviraston johtamassa hankkeessa. Itsearviointimalli on museolle ennen muuta väline oman toiminnan kehittämiseen. Itsearvioinnista saadun seurantatiedon avulla museo voi myös kertoa toiminnastaan ja painopisteistään sidos- ja intressiryhmilleen. Samalla saadaan koottua tietoa koko museoalasta ja sen kehityssuunnista.

Opetusministeriö ja Museovirasto käynnistivät syksyllä 2005 "Kohti museotoiminnan arviointia ja museopoliittista toimintaohjelmaa" -hankkeen. Sen tavoitteena oli suunnitella museoalan erityispiirteet ja -tarpeet huomioon ottava, kokonaan uusi itsearviointimalli. Arviointimallin laatimisen lisäksi hanke sisälsi mallin testaamisen itsearvioinnissa ja ulkoisessa arvioinnissa sekä arviointimallin sähköisen työkalun laatimisen.

Hanke päättyi 15.2.2007 järjestettyyn seminaariin, jossa julkistettiin museoiden itsearviointimalli ja sen verkkosovellus. Arviointimallin sisältö ja tekotapa ovat kansainvälisestikin ainutlaatuiset. Museot eri puolilta Suomea rakensivat neljässä työryhmässä alalle räätälöidyn yhteisen mallin sisällön. Suunnittelun lähtökohtana oli museoiden muuttuva toimintaympäristö. Pohjaamalla malli muihin kuin museoalan tarpeisiin pyrittiin varmistamaan sen ajankohtaisuus ja käyttökelpoisuus myös silloin, kun tietoa museoista tuotetaan ja välitetään alan ulkopuolelle.

Arviointimalli on rakenteeltaan kolmiosainen. Ensimmäinen osa käsittää johtamisen hallinnon ja tukiprosessit. Sillä on paljon yhteistä Yhteisen arviointimallin (CAF) kanssa, joka on julkisen sektorin organisaatioille laadittu itsearviointityökalu. Museoiden arviointimalli on kuitenkin laadittu museoiden näkökulmasta ja siten, että jokaisen ammattimuseon on mahdollista käyttää sitä koosta tai museotyypistä riippumatta.

Toinen osa-alue käsittää museoiden ydintoiminta-alueet: kokoelmatyön ja konservoinnin, tutkimuksen sekä tiedon välittämisen. Kolmas arviointialue tarkastelee museoiden tavoittelemia vaikutuksia yhteiskunnassa. Se tuo arviointiin laatumittarien lisäksi uuden näkökulman, vaikutusten mittaamisen.

Itsearviointimallia testattiin käytännössä keväällä 2006, kun museoille järjestettiin pilottikierros. Kierrokselle ilmoittautui 41 vapaaehtoista, erityyppistä ja -kokoista ammattimuseota eri puolilta Suomea. Itsearviointia seurasi museoiden ulkoisen arvioinnin pilottikierros, johon osallistui kahdeksan vapaaehtoista museota. Museoiden ulkoinen arviointi suoritettiin vertaisarviointina. Arviointiryhmä koostui museoalan ja arvioinnin asiantuntijoista, jotka koulutettiin tehtäväänsä. Jatkossa arviointiryhmää aiotaan kasvattaa suuremmaksi renkaaksi.

Itsearviointimalli on museoiden käytettävissä verkossa ilmaiseksi. Arviointisovellus on kaksikielinen ja helppokäyttöinen. Se on myös luotettava ja pitkäaikainen ratkaisu vertailutiedon saamiseksi.

Lisätietoa museoiden arvioinnista ja verkkosovelluksesta antavat: suunnittelija Eeva Kukko, puh. (09) 4050 9322, kehittämispäällikkö Minna Karvonen, puh. (09) 4050 9367 ja koordinaattori Mirva Mattila, puh. (09) 4050 9369. Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@nba.fi

Arviointihankkeen verkkosivut: http://www.nba.fi/fi/arviointi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”