Ruoka muodostaa voimakkaan osan kansallista kulttuuria. Kuitenkin ruoka on tavattoman universaalia: pizzoja syödään ympäri maailmaa. Eli kansalliset kulttuurit rakentuvat "kansainvälisistä" osasista. Monikulttuurisuuttako?
Suomalaiseen ruokapöytään olennaisina osina kuuluvat karjalan paisti ja hernekeitto. Edellinen alkuaan venäläinen ja jälkimmäinen pohjoismaalainen ruoka.
Perinneruokia on joka maakunnassa, mutta alkuperäisruokia todella vähän. Kalan ja lihan savustaminen tai kypsentäminen uunissa ovat niin ilmeisiä valmistusmenetelmiä, että - ilman jotain erikoisuutta - niitä voisi kutsua yleismaailmallisiksi menetelmiksi.
Alkuperältään suomalainen ruoka on mämmi 1200-luvulta ellei sen historia ole vieläkin vanhempi. Ja kaiketi kalakukko joskin samantapaista ruokaa on tehty Espanjassa hieman eri täytteellä. Sahti?