Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Suomalainen identiteetti

Jaettu säikeestä: Historiankirjoituksen poliittisuus ja otsikoitu uudelleen.
Jussi Jalonen kirjoitti:
Vetehinen kirjoitti: En pidä poliittisen tai virkamieshallinnon kritisoimista ja haukkumista itseinhona lainkaan.
Vitsi on siinä, että Terho kategorisoi hyvin kärkkäästi melkoisia osia kotimaisesta kulttuurista vuoroin suomettuneeksi ja kommunistiseksi, vuoroin materialistiseksi ja perinteisistä arvoista vieraantuneeksi. Sanalla sanoen, suomalaisuudessa näyttää olevan piirteitä, joita Terho ei hyväksy, ja joita hän aktiivisesti halveksuu.
Minusta suomettuneisuus, kommunismi, materialismi ja vieraantuminen perinteisistä arvoista eivät ole suomalaisuuden piirteitä. Olisi mieletön ajatus, että suomalaisuuteen kuuluisi kommunismi.

Terhon syytökset lienevät kohdistuneet johonkin valtion kulttuurihallintoon tai "vallalla" olevaan kulttuuri-ilmapiiriin mediassa tms.

-

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Historiankirjoituksen poliittisuus

Vetehinen kirjoitti:Minusta suomettuneisuus, kommunismi, materialismi ja vieraantuminen perinteisistä arvoista eivät ole suomalaisuuden piirteitä. Olisi mieletön ajatus, että suomalaisuuteen kuuluisi kommunismi.
Heh... tämähän menee kiinnostavaksi, mikäs sitten sinun mielestäsi sitten kuuluu "suomalaisuuteen"?

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Historiankirjoituksen poliittisuus

Vetehinen kirjoitti: Minusta suomettuneisuus, kommunismi, materialismi ja vieraantuminen perinteisistä arvoista eivät ole suomalaisuuden piirteitä. Olisi mieletön ajatus, että suomalaisuuteen kuuluisi kommunismi.
Miksi mieletön, kun kommunismi oli Suomessa pitkään joukkoliike? Tietenkin voidaan kysyä, mitä tavallinen SKP:n äänestäjä oikein tavoitteli? Ehkä vain säällisiä oloja.

Harvinaisen hyvä esimerkki siitä, miten muodostetaan joku imaginaarinen "suomalaisuus", josta lohkotaan (omasta mielestä) pahat asiat pois.

Mitä ns. perinteisiin arvoihin tulee, niin eihän niitä kanata enää edes kokoomus. Materialismia kylläkin (siis merkityksessä taloudellisten asioiden painottaminen).

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Historiankirjoituksen poliittisuus

Emma-Liisa kirjoitti:
Vetehinen kirjoitti: Minusta suomettuneisuus, kommunismi, materialismi ja vieraantuminen perinteisistä arvoista eivät ole suomalaisuuden piirteitä. Olisi mieletön ajatus, että suomalaisuuteen kuuluisi kommunismi.
Miksi mieletön, kun kommunismi oli Suomessa pitkään joukkoliike? Tietenkin voidaan kysyä, mitä tavallinen SKP:n äänestäjä oikein tavoitteli? Ehkä vain säällisiä oloja.
Identiteettinä suomalaisuus on suhteessa muihin erilaisen identiteetin omaaviin kansoihin, mutta kuitenkin se identiteetti on henkilökohtainen. Jos kysyt mitä suomalaisuus tarkoittaa suomalaiselle, niin en usko, että vastaus on kommunismi. Tuskin edes kommunistille, jonka kommunistinen identiteetti on suhteessa muihin ideologioihin. Myös venäläinen ja saksalainen voi olla kommunisti. Siksi mieletöntä, että kommunismi kuuluisi suomalaisuuteen.
Emma-Liisa kirjoitti:Harvinaisen hyvä esimerkki siitä, miten muodostetaan joku imaginaarinen "suomalaisuus", josta lohkotaan (omasta mielestä) pahat asiat pois.
Niin joo kyllä minä taidan poistaa esimerkiksi saksalaisten kansallisesta identiteetistä natsit ja venäläisten gulagit. En usko, että saksalaisen identiteettiin kuuluu kaasuttaa juutalaisia ja venäläiseen identiteettiin gulagien vankileirit.
Emma-Liisa kirjoitti:Mitä ns. perinteisiin arvoihin tulee, niin eihän niitä kanata enää edes kokoomus. Materialismia kylläkin (siis merkityksessä taloudellisten asioiden painottaminen).
Jos noin on, ne ovat Kokoomuksen arvot. Kokoomukselaisuus ei kuitenkaan ole sama kuin suomalaisuus.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Historiankirjoituksen poliittisuus

Tapio Onnela kirjoitti:
Vetehinen kirjoitti:Minusta suomettuneisuus, kommunismi, materialismi ja vieraantuminen perinteisistä arvoista eivät ole suomalaisuuden piirteitä. Olisi mieletön ajatus, että suomalaisuuteen kuuluisi kommunismi.
Heh... tämähän menee kiinnostavaksi, mikäs sitten sinun mielestäsi sitten kuuluu "suomalaisuuteen"?
Lyhyesti kai voi vastata, että se on omakuva siitä, mitä on olla suomalainen. Asiaa tutkineiden mielestä se on henkilökohtainen näkemys. En ole kommunisti, mutta olen suomalainen, vaikka sinä saatat olla molempia.

Tässä on eräs googlettamani blogi, jossa pohdiskellaan suomalaisuuden määrittelyä. En tunne kirjoittajaa enkä ansiotaan, mutta siitä voi olla apua.

http://www.valt.helsinki.fi/blogs/zitting/post26.htm

Lainaus blogista:
Peltosen mukaan sen kiinnostavin piirre on murskaava vähättely. Suomalaisten omakuvalle on tyypillistä ominaisuuksiemme negatiivinen arvottaminen, jollaista ei muualla Euroopassa esiinny.

”Jos jotakin suomalaisuuden piirrettä on pidettävä ’suomalaisena mentaliteettina’, on se juuri tämä ’huonoa itsetuntoa’ osoittava kansallinen omakuva. Se ei kuitenkaan ole suomalaisten enemmistön ominaisuus, vaan kotimaisten suomalaisuuden määrittelijöiden diskurssi”, Peltonen toteaa.


Boldaukset Vetehisen.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Historiankirjoituksen poliittisuus

Jussi Jalonen kirjoitti: Vitsi on siinä, että Terho kategorisoi hyvin kärkkäästi melkoisia osia kotimaisesta kulttuurista vuoroin suomettuneeksi ja kommunistiseksi, vuoroin materialistiseksi ja perinteisistä arvoista vieraantuneeksi. Sanalla sanoen, suomalaisuudessa näyttää olevan piirteitä, joita Terho ei hyväksy, ja joita hän aktiivisesti halveksuu.
Vetehinen kirjoitti: Minusta suomettuneisuus, kommunismi, materialismi ja vieraantuminen perinteisistä arvoista eivät ole suomalaisuuden piirteitä.
Totesin jo, etten erityisemmin viitsi jatkaa Terhon tuotannon kommentointia, mutta nostan nuo ylläolevat sitaatit vielä havainnollistamaan aiempaa huomautustani siitä, miksi ja miten nimimerkki "Vetehisen" kanssa käyty ajatustenvaihto aina joskus ajautuu siihen edellä kuvailemaani pisteeseen.

Huomautukseni siis koski sitä, miten "suomettuneisuuden", "kommunismin", "materialismin" tai "perinteisistä arvoista vieraantumisen" leimoja käytetään holtittomina lyömäaseina, joilla mikä tahansa "kansallismieliseen" kaapuun verhoutuneen henkilön kannalta epämieluisa asia voidaan aina julistaa epäkelvoksi ja suomalaisuuteen kuulumattomaksi.

Kyse ei siis ollut siitä, että tämän leimaamisen kohteena olevat asiat olisivat jollain tavoin objektiivisesti suomettuneita, kommunistisia, materialistisia tai edes niistä perinteisistä arvoista vieraantuneita. Tavallisimmin kyseessä ovat vain asiat, jotka näyttäytyvät näille "kansallismielisille" älyköille epämieluisina, koska niissä tulkitaan suomalaisuutta jostain sellaisesta perspektiivistä, jota he eivät voi hyväksyä.

Nimimerkki "Vetehinen" kuitenkaan ei huomaa tarkoitustani ja sivuuttaa omassa vastineessaan koko asian ytimen. Hän vaan vastaa yksikantaan, että no eiväthän suomettuneisuus, kommunismi, materialismi ja perinteisistä arvoista vieraantuminen kuulukaan suomalaisuuteen, eivätpä tietenkään, ja sillä sipuli.

Kuvitellaan nyt huvin vuoksi, että olisin itse jonkin sortin virallisessa asemassa oleva kansallismielinen suurylipappi. Olisin lukenut vaikkapa jonkin edellämainitun Sirpa Kähkösen kirjan tai käynyt katsomassa jonkin radikaalinpuoleisen uuden teatteritulkinnan Tuntemattomasta Sotilaasta. Todennäköisesti en olisi pitänyt niistä kummastakaan, koska poliittinen kantani olisi sellainen kuin piireissäni sopiikin odottaa (mahdollisesti en olisi pitänyt edes siitä Linnan alkuperäisestä romaanista). Miten siis menettelisin ilmaistessani närkästystäni? Tietystikin haukkumalla molemmat taideteokset "suomettuneiksi", "kommunistisiksi", "kulttuurimarxilaisiksi" tai joksikin muuksi, kuten aina.

... mutta olisivatko ne sitä? Vai olisiko tosiasiassa vain kyse omasta ongelmastani, siitä että kansakunnassamme ja kansallisessa kulttuurissamme on piirteitä, joita halveksun omista subjektiivisista ja poliittisista syistäni, ja jotka haluan puhdistaa pois kulttuurielämää pilaamasta, häpäisemisen ja leimaamisen keinoin.Tätä siis nimenomaan tarkoitin. Valitsin tässä havaintoesimerkiksi nuo nimenomaiset leimat; ne toisenlaiset "materialismin" ja "perinteisistä arvoista vieraantumisen" syytökset tietysti säästettäisiin jollekin hömppäviihteelle, siitäkin huolimatta että myös hömppäviihde voi hyvinkin sisäistää jotain olennaista suomalaisuudesta. Helismaa on kestänyt aikaa paremmin kuin Koskenniemi.

Tässä on siis nyt kyseessä eräänlainen selkeä inversio ketjussa aiemmin käydystä "kansallisoikeistolaisuutta" koskevasta debatista. Paapuurin puolen kulkijoilla on toisinaan tarve iskeä jo ennakolta kaikki epämieluisat tulkinnat maahan tavallisilla syytöksillä äärioikeistolaisuudesta tai ties mistä. Esimerkkiä saatiin vaikkapa Heidi Komulaisen todetessa taannoin Kansan Uutisissa yksikantaan, että Sofi Oksanen on peräti natsi. Tällä forumilla Oksasen toimittamaa antologiaa tyydyttiin moittimaan vain "vihapuheeksi". Mutta vastaavasti myös tyyrpuurin puolella on oma samanlainen keskustelukulttuurinsa. Siihen taas kuuluu se ominaispiirre, että kaikki epämieluisa leimataan yhtä lailla ennakolta suomettuneisuuden, taistolaisuuden, kommunismin, punaviherstalinismin, poliittisen korrektiuden tai piru tietää minkä muun edustajaksi.

Tämän tyylin vihjailua ja suoria syytöksiäkin harrastavat esimerkiksi Vihavainen, Häikiö ja myös jo edellämainittu Terho. Tästä siis oli kysymys, ja tätä seikkaa nimimerkki "Vetehinen" ilmeisesti ei sisäistänyt. Kenties syynä oli oma puutteellinen ilmaisuni, mutta toivon mukaan tämä selostus nyt selvensi tarkoitustani.

... entä mitä ne perinteiset arvot muuten ovat? Pitääkö niiden tosiaan pysyä täysin muuttumattomina jonkinlaisen kulttuurifundamentalismin hengessä, missä niiden määrittely tosiaan jää sille "kansallismieliselle" ylipapille? Ovatko vaikkapa avioeron ottaminen tai raskaudenkeskeytys - jotka kiistatta ovat myös aikoinaan olleet näitä perinteisistä arvoista vieraantumista - siis myös "epäsuomalaisia" ja "epäkansallisia" asioita? Itse laskisin ne pelkästään yksityisasioiksi. Entä samaa sukupuolta olevien henkilöiden keskinäinen heilastelu?
Vetihinen kirjoitti: Olisi mieletön ajatus, että suomalaisuuteen kuuluisi kommunismi.
Testataanpa tätä virkettä ohimennen yhdistämällä suomalaisuuteen muunkinlaisia poliittisia järjestelmiä.

Olisi mieletön ajatus, että suomalaisuuteen kuuluisi monarkia.

Olisi mieletön ajatus, että suomalaisuuteen kuuluisi syndikalismi.

Olisi mieletön ajatus, että suomalaisuuteen kuuluisi suora demokratia.

Olisi mieletön ajatus, että suomalaisuuteen kuuluisi aristokratia.

Menevätkö nämä väitteet läpi? Mikäli menevät, niin saisiko yhtä virkettä pitemmät perustelut sille, miksi ne ajatukset oikein ovat mielettömiä?

... olen utelias, Vetehinen, omaatko tosiaan jonkinlaisen syvemmän tietoisuuden siitä, mikä on "suomalaisuuden" perustava essentialistinen olemus? Onko kohtalo määrännyt kansakunnallemme jo ennakolta olemukselliseksi tietyn, perustavanlaatuiseen kansanluonteeseemme ja kansansieluumme kuuluvan hallintomuodon sekä siinä samalla poliittisen, taloudellisen ja yhteiskunnallisen järjestelmän?

Kommunismi on kumma kyllä viehättänyt monia suomalaisia, ja näiden aatteen miesten toiveissa on kangastellut myös kansalliset lähtökohdat ottanut erityinen suomalainen kommunismi. Heille kansainvälisen ja kansallisen aatteen yhdistäminen ei ollut ongelma; ainoa ongelma oli se, että tämän tavoitteen seurauksena heidän nimensä saatettiin lisätä heidän silloisessa isäntämaassaan likvidointilistoille.
Vetehinen kirjoitti: Myös venäläinen ja saksalainen voi olla kommunisti. Siksi mieletöntä, että kommunismi kuuluisi suomalaisuuteen.
Tämäkö on se perustelu? No hyvä on, kuka tahansa voi olla etnisestä alkuperästään riippumatta kristitty. Oletko myös sitä mieltä, että on mieletöntä, että kristinusko kuuluisi suomalaisuuteen?

Tässä maassa on kaksi kansalliskirkkoa siitäkin huolimatta, että myös saksalaiset voivat olla luterilaisia ja venäläiset ortodokseja. Oletko siis myös sitä mieltä, että on mieletöntä, että luterilaisuus ja ortodoksisuus kuuluisivat suomalaisuuteen?

Mitäpä, jos tosiaan laatisit kattavan listan siitä, mitä suomalaisuuteen voi ja ei voi mielestäsi kuulua? Se nyt on tullut jo selväksi, että ruotsinkielisyys, kommunismi ja muutama muu asia eivät sen käsitteen piiriin ole tervetulleita. Mutta olisin tosiaan vain kiinnostunut näkemään, kuinka sisäisesti johdonmukainen tämä ei-suomalaisten asioiden luettelosi on, ja ennen kaikkea kuinka paljon se jättää jäljelle sellaisia asioita, jotka sitten hyväksyt suomalaisuuteen kuuluviksi.


Best,

J. J.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Historiankirjoituksen poliittisuus

Vetehinen kirjoitti: Lainaus blogista:

Peltosen mukaan sen kiinnostavin piirre on murskaava vähättely. Suomalaisten omakuvalle on tyypillistä ominaisuuksiemme negatiivinen arvottaminen, jollaista ei muualla Euroopassa esiinny.

”Jos jotakin suomalaisuuden piirrettä on pidettävä ’suomalaisena mentaliteettina’, on se juuri tämä ’huonoa itsetuntoa’ osoittava kansallinen omakuva. Se ei kuitenkaan ole suomalaisten enemmistön ominaisuus, vaan kotimaisten suomalaisuuden määrittelijöiden diskurssi”, Peltonen toteaa.

... huomaa, ettei Peltonen ole kovinkaan paljoa tainnut tutustua ainakaan itäiseen Eurooppaan. Tässä maanosassa on muitakin kansakuntia, joiden kulttuurielämässä tietyllä itseruoskinnalla on ollut vankka sijansa, nimenomaan siellä niinsanotun älymystön keskuudessa. Liah Greenfeld ja Iver B. Neumann kirjoittivat molemmat erittäin hyvin siitä, miten etenkin Venäjällä alemmuuskompleksi länttä kohtaan on sävyttänyt ja varjostanut maan historiaa, yhdessä sen vastapainona olleen yltiöpäisen itseriittoisuuden ja slavofiilisen ylemmyydentunteen kanssa.

Peltosen luonnehdinta edustaa tietysti toisenlaista kansallista ominaispiirrettä: uskoa siitä, että me olemme ylivertaisia ja ainutlaatuisia aivan kaikessa - myös meidän itsetuntomme on varmasti huonompi kuin kellään muulla, eikä kukaan häpeä itseään enemmän kuin me! Näin siitäkin huolimatta, ettei asia välttämättä niin kuitenkaan ole.


Best,

J. J.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Historiankirjoituksen poliittisuus

Jussi Jalonen kirjoitti:Tämän tyylin vihjailua ja suoria syytöksiäkin harrastavat esimerkiksi Vihavainen, Häikiö ja myös jo edellämainittu Terho. Tästä siis oli kysymys, ja tätä seikkaa nimimerkki "Vetehinen" ilmeisesti ei sisäistänyt. Kenties syynä oli oma puutteellinen ilmaisuni, mutta toivon mukaan tämä selostus nyt selvensi tarkoitustani.
Olipas kirjoituksesi pitkä.

Ymmärrän nyt, että tarkoituksesi oli puhua Terhon syytöksistä (ja Häikiön ja Vihavaisen), joita pidät aiheettomina, eikä asia oikeastaan koske suomalaisuutta suomalaisen identiteettinä.

Nyt aika ei riitä jatkaa. Palaillaan ja hyvää viikonloppua.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Historiankirjoituksen poliittisuus

Erinomainen kirjoitus, Jussi Jalonen. Sinun pitäisi kirjoittaa aiheesta. Tai ehkä vielä mieluummin tästä leimakirves-retoriikasta, käyttää sitä kuka vain.
Jussi Jalonen kirjoitti:
Vetehinen kirjoitti: Myös venäläinen ja saksalainen voi olla kommunisti. Siksi mieletöntä, että kommunismi kuuluisi suomalaisuuteen.
Tämäkö on se perustelu? No hyvä on, kuka tahansa voi olla etnisestä alkuperästään riippumatta kristitty. Oletko myös sitä mieltä, että on mieletöntä, että kristinusko kuuluisi suomalaisuuteen?

Tässä maassa on kaksi kansalliskirkkoa siitäkin huolimatta, että myös saksalaiset voivat olla luterilaisia ja venäläiset ortodokseja. Oletko siis myös sitä mieltä, että on mieletöntä, että luterilaisuus ja ortodoksisuus kuuluisivat suomalaisuuteen?
Vetehisen logiikalla kristinusko tuskin kuuluisi suomalaisuuteen, ulkomailtahan se(kin) on tuotu. Tosin silloin ei ollut suomalaisuuttakaan.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Historiankirjoituksen poliittisuus

Jussi Jalonen kirjoitti: Esimerkkiä saatiin vaikkapa Heidi Komulaisen todetessa taannoin Kansan Uutisissa yksikantaan, että Sofi Oksanen on peräti natsi.
Tämä on peräisin Leena Hietaselta ja Johan Bäckmanilta.

Tomppa
Viestit: 116
Liittynyt: 08.07.10 22:46

Re: Historiankirjoituksen poliittisuus

Emma-Liisa kirjoitti:Vetehisen logiikalla kristinusko tuskin kuuluisi suomalaisuuteen, ulkomailtahan se(kin) on tuotu. Tosin silloin ei ollut suomalaisuuttakaan.
Vetehinen kirjoittaa erinomaisia suomalaisia ja suomalaisuutta puolustavia kirjoituksia joita näyttää olevan harvassa tässä foorumissa. Suomalaisuutta on ollut yhtä kauan kuin on ollut suomalaisiakin ja tässä maassa on suomalaisuutta pyritty vetämään lokaan niin kauan kuin täällä on ollut ruotsalaisuutta. Olettaisi että edes tämä foorumi pyrkisi käsittelemään suomalaisuutta objektiivisesti mutta monenlaista vähättelijää näyttää joukkoon mahtuvan. Onko kyseessä itseinho vai tunteeko suomalaisuuden vähättelijä olevansa ulkopuolinen, ehkä jopa melkein ruotsalainen, tämän tietää vain näiden kirjoittaja.

Tomppa
Viestit: 116
Liittynyt: 08.07.10 22:46

Re: Historiankirjoituksen poliittisuus

Jussi Jalonen kirjoitti:
Vetehinen kirjoitti: Lainaus blogista:

Peltosen mukaan sen kiinnostavin piirre on murskaava vähättely. Suomalaisten omakuvalle on tyypillistä ominaisuuksiemme negatiivinen arvottaminen, jollaista ei muualla Euroopassa esiinny.

”Jos jotakin suomalaisuuden piirrettä on pidettävä ’suomalaisena mentaliteettina’, on se juuri tämä ’huonoa itsetuntoa’ osoittava kansallinen omakuva. Se ei kuitenkaan ole suomalaisten enemmistön ominaisuus, vaan kotimaisten suomalaisuuden määrittelijöiden diskurssi”, Peltonen toteaa.

... huomaa, ettei Peltonen ole kovinkaan paljoa tainnut tutustua ainakaan itäiseen Eurooppaan.
Huomaan ettei Jussi Jalonen halunnut keskustella aiheesta vaan siirsi tämän ongelman itäiseen Eurooppaan.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Historiankirjoituksen poliittisuus

Tomppa kirjoitti:
Jussi Jalonen kirjoitti:
Vetehinen kirjoitti: Lainaus blogista:

Peltosen mukaan sen kiinnostavin piirre on murskaava vähättely. Suomalaisten omakuvalle on tyypillistä ominaisuuksiemme negatiivinen arvottaminen, jollaista ei muualla Euroopassa esiinny.

”Jos jotakin suomalaisuuden piirrettä on pidettävä ’suomalaisena mentaliteettina’, on se juuri tämä ’huonoa itsetuntoa’ osoittava kansallinen omakuva. Se ei kuitenkaan ole suomalaisten enemmistön ominaisuus, vaan kotimaisten suomalaisuuden määrittelijöiden diskurssi”, Peltonen toteaa.

... huomaa, ettei Peltonen ole kovinkaan paljoa tainnut tutustua ainakaan itäiseen Eurooppaan.
Huomaan ettei Jussi Jalonen halunnut keskustella aiheesta vaan siirsi tämän ongelman itäiseen Eurooppaan.

Näin alkajaisiksi, tervetuloa forumille.

Toiseksi, luepa ylläolevat sitaatit ja se vastaukseni uudemman kerran. Peltosen kommentti oli, ettei kansallisten ominaisuuksien negatiivista arvottamista esiinny missään muualla Euroopassa kuin täällä. Kyllä sitä esiintyy. Malaise ja ressentiment ovat tuttuja ilmiöitä siellä ja täällä. Itse nyt olen lähinnä tutustunut itäiseen Eurooppaan, mutta kyllähän näitä kansallisesti painottuneita narsistis-masokistisia tuntemuksia esiintyy myös vaikkapa Irlannissa.

Tomppa kirjoitti: Olettaisi että edes tämä foorumi pyrkisi käsittelemään suomalaisuutta objektiivisesti mutta monenlaista vähättelijää näyttää joukkoon mahtuvan.
Suomalaisuudessa ei ole mitään vikaa per se, mutta on erikoista, että kautta aikojen nimenomaan "kansallismielisiksi" itseään kutsuvat henkilöt eivät ole juuri koskaan kyenneet hyväksymään kansakuntaansa sellaisena kuin se on. Lähes kaikki nationalistiset liikkeet ovat jo lähtökohtaisesti ottaneet ensi tavoitteekseen sen kansakuntansa "puhdistamisen", kuvitellen että siten olisi mahdollista saavuttaa jonkinlainen kuviteltu kansansielun ja kansanluonteen essentialistinen perusolemus.

Toiminnan intensiteetti tämän tavoitteen saavuttamiseksi on vaihdellut. Toisinaan kyseessä on ollut pehmeä taivuttelu konformismiin. Toisinaan on pyritty aktiivisesti "leikkaamaan kuona pois kansakunnasta", kuten Suomessakin aikoinaan eräät tahot halusivat asian nähdä.



Best,

J. J.

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Suomalainen identiteetti

Emma-Liisa kirjoitti:Sinun pitäisi kirjoittaa aiheesta. Tai ehkä vielä mieluummin tästä leimakirves-retoriikasta, käyttää sitä kuka vain.
Se olisi minunkin mielestäni siunattu asia, kun saataisiin se asiaton, tendenssimäinen leimaaminen loppumaan, olipa sen kohteena sitten vaikkapa emeritusprofessori Heikki Ylikangas, dosentti Sari Näre, lisensiaatti Jenni Kirves jne.

Se, ettei todellakaan kyse ole ollut mistään yksittäisiin teoksiin kohdistuneesta kritiikistä, näkyy vaikkapa siinä, kun professori Ylikankaan Nuijasota-teoskin yritettiin tällä foorumilla taannoin mustamaalata. Väite kuului, että Mirkka Lappalainen oli viimevuotisessa Susimessu-teoksessaan osoittanut, että Ylikangas oli vain "luullut " jotain nuijasodasta. Naurettava väite jokaiselle, joka on lukenut molemmat teokset. Osoitus täysin kokonaisvaltaisesta leimaamisyrityksestä. Lisäksi Mirkka Lappalainen kertoi yleisötilaisuudessa viime maaliskuussa, että hänen ihanteenaan on aina ollut Ylikankaan tutkimusmetodiikka.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Historiankirjoituksen poliittisuus

Tomppa kirjoitti: Suomalaisuutta on ollut yhtä kauan kuin on ollut suomalaisiakin
Mitähän tarkoitat suomalaisilla?

Eiväthän hämäläiset käsittäneet olevansa suomalaisia, puhumattakaan karjalaisista.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”