Ulla H
Viestit: 1
Liittynyt: 19.03.12 15:31

Amerikansuomalaiset Neuvosto-Karjalassa 1930-luvulla - aineistoa kaivataan


Kuva: Punaisten partisaanien konferenssin osanottajia v. 1930. Lenin-museon kokoelmat. Kuva artikkelista Punaisen Suomen autonomiataistelu

Pohjois-Karjalan museossa valmistellaan yhteistyössä Karjalan tasavallan Kansallisen museon kanssa näyttelyä, joka käsittelee amerikansuomalaisia Neuvosto-Karjalassa 1930-luvulla. Näyttely keskittyy ennen kaikkea 1930-luvun alkuun, jolloin amerikansuomalaisia lähti Karjalan kuumeen innoittamina sankoin joukoin Neuvosto-Karjalaan.

Kartoitamme parhaillaan Suomesta löytyvää aineistoa aiheeseen liittyen. Muutamista arkistoista ja museoista olemme onnistuneet jotakin löytämään, mutta edelleen kaipaisimme hyviä vinkkejä siitä, mistä materiaalia voisi löytää. Erityisen kiitollisia olisimme vinkeistä, jotka johdattaisivat aiheeseen liittyvän esineistön pariin, sillä juuri esineistöä on erityisen vaikea löytää.

Voit kertoa vinkkisi suoraan Pohjois-Karjalan museon vs. amanuenssille Ulla Härköselle, ulla.harkonen(at)jns.fi, p. 050 351 8608. Olemme kiinnostuneita kaikenlaisista pienistä ja isoista tiedonjyvistä, joten älä epäröi ottaa yhteyttä, jos tiedät aiheesta jotakin.

Eki

Re: Amerikansuomalaiset Neuvosto-Karjalassa 1930-luvulla - aineistoa kaivataan

Arvokas asia, että tuota tutkitaan!

Tässä linkissä yksi kuva, johon on tullut kollegoilta muutama kommentti. Arvelevat kuvassa olevan yksi meidän päiviimme asti säilyneistä amerikansuomalaisten Petroskoihin rakentamista taloista. Itse en saa tolkkua, mikä rakennus se olisi.

https://picasaweb.google.com/1048290431 ... 0016228818

Laitan yv:nä hiukan lisää, vaikka tuskin niissä mitään oleellista on.

Kopostia
Viestit: 1
Liittynyt: 20.03.12 11:46

Re: Amerikansuomalaiset Neuvosto-Karjalassa 1930-luvulla - aineistoa kaivataan

Aihepiiristä alkaa olla paljon tutkimusta eri vuosikymmeniltä, tehty niin Suomessa, Yhdysvalloissa, Kanadassa kuin "Neuvosto-Karjalassa".

Jos kaipaat tietoa missä on kirjallista materiaalia, voit katsoa seuraavien teosten lähde- ja kirjallisuusluetteloita:
Kero, Reino, Neuvosto-Karjalaa rakentamassa
Kostiainen, Auvo, Loikkarit. Laiton siirtolaisuus Suomesta Neuvostoliittoon

Minnesotan yliopiston IHRC:n kokoelmissa on joitakin arkistokokoelmia (muistaakseni Arvid Nelson ja ehkä muitakin) joissa jonkin verran harvinaista kirjeenvaihtoa Neuvosto-Karjalasta. Voisi tarkistaa ainakin.

Myös Turun yliopiston yleisen historian oppiaineen kokoelmissa on joitakin kirjeitä Neuvosto-Karjalasta.

Esineellistä aineistoa ei taida pahemmin olla (vrt. Petroskoin ja muiden paikkakuntien rakennukset joita am.suomalaiset rakentaneet), mutta siitä kyllä tietävät paremmin Petroskoissa. Suomeen tai Pohjois-Amerikkaan palanneet tuskin tavaroita mukanaan kantoivat, hyvä kun saivat tuotua henkikultansa.

Eki

Re: Amerikansuomalaiset Neuvosto-Karjalassa 1930-luvulla - aineistoa kaivataan

"Hyvien tapojen" mukaan kysymykseen vastataan kysymyksellä!

Tiettävästi jokunen Itä-Karjalaan tulleista amerikansuomalaista työskenteli Oleninin saaren (Peurasaaren) kalkkikivilouhoksella Äänisellä. Mainittu saari tunnetaan ehkä parhaiten mesoliittisesta kalmistostaan.

Olen nähnyt parissa muistelussa viitauksia tuohon pahamaineiseen kalkkikivilouhokseen. Muutama sodanaikainen kuva paikasta myös löytyy, koska siellä oli meikäläisillä kevyt rannikkopatteri.

Jos kellä on tiedon muruja Oleninin saaresta (muuta kuin "Kundan kulttuurin" asiaa), niin kiitollisuudella otan vastaan. Vastapalvelukseksi saa nuo parit valokuvat omaan käyttöönsä, ei kuitenkaan julkaistavaksi.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”