Johanna Niemelä
Viestit: 59
Liittynyt: 15.05.12 13:42

Meksikosta löydetty ainutlaatuinen atsteekkihauta

Meksikolaisarkeologit ovat löytäneet Mexico Citystä atsteekkitemppeli Templo Mayorin alla sijaitsevasta haudasta nuoren naisen luurangon, jota ympäröi kaikkiaan 1789 ihmisen luuta. Löytö on poikkeuksellinen, sillä vastaavaa ei ole aiemmin tavattu atsteekkihaudoissa.

Kuva
Templo Mayorin rauniot. Wikimedia Commons

Hauta löydettiin noin viiden metrin syvyydestä maan alta ja se on peräisin noin vuosilta 1481-1486. Meksikon Kansallisen antropologian ja historian tutkimuslaitoksen mukaan atsteekkien ei ole aiemmin tiedetty harrastaneen joukkouhrauksia tai luiden uudelleenhautausta yläluokan jäsenen hautaamisen yhteydessä, mikä tekee uudesta löydöstä ennenkuulumattoman. Kyseisenä aikana atsteekit eivät myöskään tavallisesti haudanneet eliitin jäseniä, vaan ruumiin tuhkaaminen oli yleisempää.

Joissakin haudasta löydetyistä rintalastoista ja selkänikamista on leikkausjälkiä, jotka voisivat olla merkkejä rituaalisesta sydämen irrottamisesta. Uhrauksia ei kuitenkaan uskota suoritetun paikan päällä, koska ruumiita ei ollut haudattu kokonaisina.

Templo Mayorin arkeologisista kaivauksista vastanneen antropologi Perla Ruizin mukaan löydetyt luut oli saatettu kaivaa esiin vanhoista haudoista ja haudata uudelleen naisen mukana. Joissakin intiaanikulttuureissa luiden esiin kaivamista tiedetään tehdyn esi-isien palvonnan yhteydessä, mutta ei ole selvää tapahtuiko tällaista atsteekkikulttuurissa.

The Guardianin uutinen aiheesta:
Mexican archaeologists discover 'unprecedented' Aztec burial (8.8.2012)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”