Tuomo Yrttiaho
Viestit: 201
Liittynyt: 18.04.11 09:40

Kuvia toivon rannikolta - Verkkosivusto esittelee Muurmannin rannikon uudisasutuksen historiaa



Saamelaisarkistossa parhaillaan esillä oleva Toivon rannikko -näyttely tarkastelee Muurmannin rannikolle suuntautuneen uudisasutuksen vaiheita. Näyttelyyn liittyvällä Murman - The Coast of Hope -sivustolla on esillä lisää valokuvia ja materiaalia, joita ei ole nähtävillä varsinaisessa näyttelyssä.

Muurmannin rannikolle Kuolaan kohdistui huomattava muuttoliike 1860-luvulta lähtien. Väkeä saapui erityisesti Suomesta ja Norjasta, mutta saamelaisten asuttamalle alueelle muutti myös venäläisiä ja karjalaisia.

Uudisasutukseen oli monia syitä. Venäläisnäkökulmasta alueen asuttaminen oli tärkeää niin geopoliittisista kuin verotuksellisistakin syistä. Ottamalla Venäjän kansalaisuuden uudisasukkaat saivat puolestaan tiettyjä lisäoikeuksia. Samalla syrjäinen seutu tarjosi mahdollisuuden uuden elämän aloittamiseen, kuten nyt Saamelaisarkistossa esillä olevan Toivon rannikko -näyttelyn nimikin viittaa.

Näyttelyyn liittyvällä verkkosivustolla on esillä valokuvia, jotka esittelevät Muurmannin uudisasukkaita ja heidän arkeaan. Sivustolle on koottu myös muuta aiheeseen liittyvää materiaalia.

Varsinainen näyttely on toteutettu yhteistyössä useiden
norjalaisten, venäläisten ja suomalaisten tahojen kanssa. Yhtenä
yhteistyökumppanina Suomen puolella on ollut Kansallisarkisto.

Saamelaisarkisto

Lähde: Kansallisarkisto

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”