Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Satavuotiaan Brages Pressarkivin toiminta uhattuna

Brages Pressarkiv on vuonna 1910 perustettu lehtileikearkisto, joka tarjoaa ainutlaatuisen hakumahdollisuuden 1900-luvun sanomalehdistöön. Arkisto on sekä suomen- että ruotsinkielisten ammattitutkijoiden ja harrastajien suosima palvelu, koska vastaavaa hakumahdollisuutta ei ole suomenkieliseen aineistoon. Arkisto on suurelta osin vapaaehtoisvoimin koottu ja sisältää yli 800 hyllymetriä kaikille avointa aineistoa. Brages Pressarkiv on vuonna 2012 avannut datansa ja on jo siirtynyt sähköiseen arkistointiin.

Viime vuosina arkiston toimintaa on rahoitettu pääosin valtion veikkausvoittovaroista. Koska Kulttuuri- ja opetusministeriön jakama on tuki on laskenut kahdessa vuodessa 165 000 eurosta 60 000 euroon, arkisto on joutunut irtisanomaan henkilökuntaa ja valmistautuu arkiston lakkauttamiseen. Asiasta on jätetty kirjallinen kysymys ministeri Kiurulle.
- Toivon vielä, että löytäisimme ratkaisun uniikkien kokoelmien ja suositun palvelumme pelastamiseksi, sanoo arkistonjohtaja Jessica Parland-von Essen. Olemme aktiivisesti mukana kehittämässä kansallisia sähköisiä palveluja ja tutkimukselle tuotamme sekä suoraa rahallista että huomattavaa välillistä laaadullista hyötyä. Ellemme löydä pikaista ratkaisua, seurauksena on pysyvä menetys maamme tutkimusinfralle ja kulttuuriperinnölle.
* Brages Pressarkiv

Lähde: Brages Pressarkiv

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”