Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Gallen-Kallelan ”Autuaitten saari” -maalauksen luonnos löytyi


Kuva: Akseli Gallen-Kallela, Autuaitten saari, luonnos 1880-luvulta. Museovirasto
Museoviraston Kuvakokoelmista on löytynyt Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) Autuaitten saari -maalauksen luonnos. Luonnos löytyi digitointiprojektin yhteydessä, kun Historian kuvakokoelman taidesarjan originaaliaineistoa eli niin sanottua rariteettikokoelmaa digitoitiin. Taidesarja sisältää piirustuksia, grafiikkaa, akvarelleja ja maalauksia 1700-luvun lopulta 1900-luvun lopulle.

Autuaitten saari -maalauksen luonnos on luonnosvihossa, jonka tekijöistä ainakin yksi on Akseli Gallen-Kallela. Luonnosvihko on ajoitettu 1880-luvulle, Gallen-Kallelan opiskeluajoille. Tunnetuin Autuaitten saari -teos on Turun taidemuseon kokoelmassa olevan öljyvärimaalaus, joka on valmistunut vuonna 1902 – siis huomattavasti myöhemmin kuin nyt löydetty luonnos.

Digitointiprojektissa digitoitiin myös muuta Gallen-Kallelan aineistoa, kuten Suomen itsenäisyyden alkuvuosiin 1918–1919 ajoittuvia piirustuksia ja akvarelleja. Keväästä 1918 Gallen-Kallela oli itsenäistyneen Suomen pääesikunnassa erikoistehtävissä suunnittelemassa lippuja, kunniamerkkejä ja univormuja kenraali Gustaf Mannerheimin määräyksestä.

* Akseli Gallen-Kallelan työt Kuvakokoelmat.fi palvelussa

Lähde: Museoviraston tiedote

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”