Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Turun historiaan liittyvä Dahlströmin kortisto digitoitu


Dahlströmin kortistona tunnetun Turku-aiheisen kortiston pani alulle Turun maistraatin ja raastuvanoikeuden arkistonhoitaja Svante Dahlström 1920-luvulla, kun hän valmisteli väitöskirjaansa. Noin 300 000 hakemistokorttia käsittävä kortisto on vuodesta 1953 alkaen ollut Turun maakunta-arkistossa tutkijoiden hyödynnettävissä. Nyt se on digitoitu ja käytettävissä myös internetissä arkistolaitoksen Digitaaliarkistossa.

Kortiston keskeisimmän viittausaineiston muodostavat Turun maistraatin ja raastuvanoikeuden pöytäkirjat, mutta tietoja on kerätty myös muualta – jopa keskiaikaisista lähteistä. Dahlströmin väitöskirja käsitteli vuoden 1827 kaupunkipaloa, minkä vuoksi hän keräsi erityisesti tietoja Turun vanhasta rakennuskannasta.

Kortistossa on kuitenkin paljon muunlaistakin tietoa, esimerkiksi henkilöhistoriaan liittyvää. Se onkin todellinen aarreaitta jokaiselle tutkijalle, joka kaipaa tietoa Turun menneisyydestä. Kortisto kuuluu Turun maakunta-arkiston arkistoon ja käsittää neljä sarjaa: nimenmukaisen, asianmukaisen, topografisen ja perukirjakortiston.

* Kansallisarkiston Digitaaliarkisto,
Turun maakunta-arkiston arkisto I -arkiston sarjoissa:
Dahlströmin nimenmukainen kortisto
Dahlströmin asianmukainen kortisto
Dahlströmin topografinen kortisto
Dahlströmin perukirjakortisto

* Wikipedia: Svante Dahlström

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”