Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Ukraina

Kirjoitin 7.5.16 Washington Postin artikkeliin nojautuen:
Lemmi kirjoitti:Noin vuosi sitten IMF siirsi 5,41 miljardia dollaria Ukrainan keskuspankille viitaten rohkeaan talousohjelmaan ja keskuspankki käytti rahat tukeakseen kaupallisia pankkeja. Suurin rahan saaja oli oligarkin hallitsema Pryvatbank, joka väitteiden mukaan siirsi 1,8 miljardia dollaria IMF:n rahaa ulkomaille. WP ei mainitse, että Ihor Kolomoysky on Pryvatbankin perustaja, yksityisten Dnipro-pataljooninen perustaja ja rahoittaja ja hän myös lupasi 10000 dollarin palkkion jokaisesta kiinni otetusta venäläisestä.
Lähteenä on amerikkalainen Washington Postin artikkeli How Western aid enables graft addiction in Ukraine
https://www.washingtonpost.com/news/mon ... n-ukraine/

Newyorkilaisessa Observerissa Derek Monroe kirjoittaa lisää Washington Post mainitsemasta IMF:n varojen kavalluksesta ja siihen liittyvästä oligarkkivallasta.

The U.S. Is ‘Missing’ Millions in Ukraine
http://observer.com/2016/05/the-u-s-is- ... n-ukraine/

Ukrainalainen oligarkkiomisteinen media Ukraine Today julkisti 17.3, että Ukrainan yleinen syyttäjä aloittaa tutkinnan kahden Poroshenkon puolueeseen kuuluvan kansanedustajan ehdotuksesta. Tutkinnan syy on 2 miljoonaa kadonnutta dollaria.

Tutkinnan kohde on korruption vastaisen toiminnan keskus, Anti-Corruption Action Center (ACAC) jolle USA ja EU antoivat 2 miljoonaa dollaria tukea Ukrainan oikeuslaitoksen uudistamiseen.

Viime vuonna ACAC oli ainoa taho Ukrainassa, joka metsästi IMF:n kadonneita miljardeja ja sai syyttäjän aloittamaan tutkinnan Kolomoiskyn omistamasta PrivatBankista. Kolomoyskilla oli sormensa pelissä poliittis-strategisessa suunnitelmassa siirtää Ukraina kohti länttä. Yhteen aikaan hän rahoitti 20000 miehen vahvuisen sotajoukon taistelemaan ns separatisteja vastaan, koska Ukrainan varusmiehistä koostunut armeija ei suostunut sotimaan omaa kansaa vastaan. Ukrainan oli käytettävä uusnatseja ja oikeistolaisia joukkoja yhdessä oligarkin tukeman aseellisen joukon kanssa. Noin kirjoittaa Monroe.

Minulla on kuta kuinkin sama käsitys, mutta en tiennyt Kolomoyskin joukkojen olleen noin suuren.

USA lähetti FRB:n ja valtiovarainministeriön tutkimaan Ukrainan edellisen hallituksen eli Janukovitsin hallituksen aikaista korruptiota. Se jätti nykyhallituksen korruption tutkimatta. Kukaan ei oikeastaan kaivannut hävinneitä 1,8 miljardia dollaria eikä kukaan vaivannut asialla Kolomoyskia, jonka omistaman pankin PrivaBankin kautta rahat hävisivät maailmalle. Kyse on yhdestä suurimmista avustusrahojen anastuksesta.

Kasvojen säilyttämisooperaatio toteutettiin Odessan paikallisoikeudessa, jossa osalliset sotkeutuivat veroparatiisien, ulkomaalaisten pankkien ja laillisuuskysymysten monimutkaiseen maailmaan. Jopa IMF, joka on tiukka Kreikassa, esiintyi anteliaana joulupukkina.

Mutta asia ei täysin unohtunut, koska ACAC, korruption vastainen keskus, alkoi esittää vaatimuksia. Kohteena siis PrivatBank ja sen omistaja Ihor Kolomoisky.

Heti kun Radan edustajat ilmoittivat 2 miljoonan dollarin ongelmasta, aloitti Kolomoiskyn omistama Ukraine Todayn tulituksen ACAC:ia vastaan.

Hyökkäys ACAC:ia vastaan on Monroen mukaan klassinen esimerkki poliittisesta kostosta, jonka Poroshenkon hallinto mahdollistaa. Hänen hallintonsa on lisännyt laittomuuksia. Vaihtanut virastojen esimiehiä keinona vakuuttaa USA:n ja muut lahjoittajat hallinnon olevan oikealla tiellä.

Kevään aikana useat syyttäjät on vaihdettu. Osa on eronnut ja osa on erotettu. Nyt apulaissyyttäjä on Ihor Kolomoiskyn läheinen ystävä ja tutkina ACAC:n 2 miljoonasta kadonneesta dollarista aloitettiin.

ACAC ratsattiin ja se pyysi apua. Apua se sai USA:n suurlähettiläältä Geoffrey Pyattilta, joka sanoi, ettei rahoja ole annettu ACAC:lle. Korruption vastaisen toimiston syyttäjä Stolyarchuk uhkasi Ukrainska Pravdassa Pyattin joutuvan kuulusteluihin vihjaten hänen olevan osallinen kadonneisiin rahoihin.

Monroe kirjoittaa, että tähän mennessä suurin osa oligarkkien omistamasta mediasta on päättänyt istua ja odottaa. Ukrainalaiset journalistit ymmärtävät, että vastustamalla valtion poliittisia etuja, se ei ole vain vaarallista uralle vaan omalle hengelle ja terveydelle.
By now, the majority of oligarch-owned media have decided to sit and wait. Ukrainians journalists understand that going against the political interests of the state is not only hazardous to one’s career, but to one’s life and one’s health as well.
New York Times kirjoitti pääkirjoituksessaan 31.3.2016
Ukraine’s Unyielding Corruption
http://www.nytimes.com/2016/04/01/opini ... .html?_r=1
Presidentti [Poroshenko], pääministeri ja parlamentti on pantava tajuamaan ettei IMF ja lahjoittajamaat, mukaan lukien USA, voi jatkaa rahan lapioimista korruption suohon ellei hallitus ala muodostaa sitä demokraattista hallintoa, jota ukrainalaiset vaativat protestissaan.
the president, the prime minister and the Parliament must be made to understand that the International Monetary Fund and donor nations, including the United States, cannot continue to shovel money into a corrupt swamp unless the government starts shaping the democratic rule that Ukrainians demanded in their protests.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Ukraina

Ranskan äärioikikeisto tuo taas esiin tukensa Putin Venäjän sotapolitiikalle Ukrainassa.
Tässä jälleen yksi konkreettinen esimerkki siitä, miten Putin Venäjä, sen lisäksi, että se etsii ideologisia tukijalkoja Ivan Iljinin kaltaisista natseista saa eurooppalaisen ääioikeiston varauksettoman tuen.
Leader of France's far-right National Front party Marine Le Pen says she is prepared to recognize the reunification of Crimea with Russia as legitimate if she is elected to the French presidency.
The National Front has spoken out against anti-Russian policies from the moment sanctions began against Russia, said Le Pen in an interview with RT France.
Medusa uutisoi samalla tämän Fronta Nationalin 27 miljoonann euron lainapyynnön:
In mid February 2016, the National Front asked Russia for a 27 million euro ($30 million) loan to fund Le Pen's 2017 presidential campaign.
Controversy has swirled around Russian financing of France's National Front. In 2014, a bank with ties to Russia gave the party an 11 million euro loan. French politicians accused the National Front of having been bought by Russia.
Marine Le Pen says France will recognize Crimea as Russian territory if she is elected president (Medusa, 20.5.2016)

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Ukraina

Tapio Onnela kirjoitti: Medusa uutisoi samalla tämän Fronta Nationalin 27 miljoonann euron lainapyynnön:
Kyseinen latvialaisen Meduzan artikkeli on kai käännös venäläisen RIA Novostin artikkelista. En itse käytä RIA Novostin kirjoituksia lähteinä.

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Ukraina

Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kirjoitetaan sanoneen Ukrainan turvallisuus- ja puolustusneuvoston kokouksessa, ettei Ukraina voi saada Donbassin aluetta takaisin sotilaallisesti.

Lausunto ei kai miellytä kaikkia. Kaksi vuotta sitten voitettuaan presidentinvaalit Poroshenko lupasi vallata kapinallisalueet kahdessa viikossa. Sen jälkeen tuhansia on kuollut, talous romahtanut ja nyt kun Poroshenko sanoo, ettei se mitä Ukraina on yrittänyt kaksi vuotta voi onnistua niin lausunto voi olla pettymys.

Itä-Ukrainassa on järjestettävä Minskin sopimuksen mukaan vaalit. Aikaraja meni jo kai viime vuoden lopussa, mutta vaalit ovat edelleen keskusteluissa. Kirjoitin aiemmin epäileväni, ettei Rada hyväksy Itä-Ukrainan autonomiaa, joka kuuluu Minskin sopimuksen ehtoihin. Syynä epäilyyni oli äärioikeistolainen Radan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

Osa Radan paikoista on täyttämättä, koska vaaleja ei ole pidetty. Viime perjantaina Azov-pataljoona ja sen tukijat osoittivat mieltään vaaleja vastaan. Azov ja sen tukijat eivät halua itä-ukrainalaisia edustajia Radaan.

Mielenosoituksista kirjoitti mm Kiev Post
Azov Battalion protests against Donbas elections
http://www.kyivpost.com/photo/?id=414198

Amerikkalainen talouslehti Forbes kirjoittaa Ukrainan tilanteesta ja Venäjän vastaisista pakotteista, joita ei poisteta pitkään aikaan.
Sanctions On Russia Not Going Away Anytime Soon
http://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2 ... 9a357311fe

Venäläiset syyttävät Ukrainaa. Eurooppalaiset syyttävät Venäjää. Samaan aikaan markkinoiden konsensus näyttää osuneen oikeaan. Venäjän vastaisia pakotteita ei poisteta heinäkuussa kuten jotkut toismieliset uskoivat tammikuussa.
The Russians will blame Ukraine. The Europeans will blame the Russians. Meanwhile, market consensus seems to have gotten this one right. No, Russian sanctions are not going to get lifted in July as a few contrarians believed in January
Minskin sopimuksen toteuttaminen ei onnistu. Kiovassa on hallinnollisia ongelmia eikä sopimus onnistu ilman Ukrainan hallituksen tahdonvoimaa. Kapinallisalueet haluavat autonomian, jota Kiovan hallitus ei halua antaa vaikka se on tärkeä osa Minskin sopimusta. Vaikka Poroshenko olisi kiinnostunut vaalien järjestämisestä Donbassissa, Radassa on riittävästi oppositiota estämään.

Luulen, että Ukraina voi olla luopumassa Donbassin alueesta. Sotilaallisesti se ei sitä voi valloittaa Poroshenkon mukaan, mutta Ukraina ei voi yhdistää sitä Ukrainaan rauhanomaisestikaan autonomialla ja vaaleilla.

Siihen suuntaan viittaa myös Puolan entisen ulkoministerin lausunto ruotsalaiselle lehdelle. Sikorski sanoi pelkäävänsä, että jos Donbas palautetaan Ukrainalle aamulla taikaiskusta niin uudelleen integrointi ja uudelleen rakentaminen ylittää Ukrainan kyvyt. Ukraina on hauras valtio. Sikorskin mukaan Ukrainan tulee keskittyä menestyksen luomiseen sillä 90 %:lla alueestaan mitä se hallitsee.
I'm afraid that if Donbass were to be returned to Ukraine in the morning as if by magic, then the task of reintegrating and rebuilding it would be beyond [the country’s] capacity. Ukraine is in such a fragile state.”
“I think that Ukraine should concentrate on creating success for the 90 percent of the country's territory which it controls,”
Myöskään Sikorskin lausunnosta eivät kaikki pidä. Käytännössä Sikorskin ehdotus merkitsisi Ukrainan luopumista Donbassin alueesta.
Oma käsitykseni on tilanteen ajautuneen pattiin. Tällä hetkellä ei taida olla ulospääsyä, vaikka Normannian nelosryhmä taisi eilen illalla jälleen pitää puhelinkokouksen Minskin sopimuksen edistämiseksi.

Sikorski comments on Ukraine ‘irresponsible’: Polish MEP
http://thenews.pl/1/10/Artykul/254037,S ... Polish-MEP

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Ukraina

Lemmi kirjoitti:
Tapio Onnela kirjoitti: Medusa uutisoi samalla tämän Front Nationalin 27 miljoonann euron lainapyynnön:
Kyseinen latvialaisen Meduzan artikkeli on kai käännös venäläisen RIA Novostin artikkelista. En itse käytä RIA Novostin kirjoituksia lähteinä.
Entä sitten, olisiko sinulla tähän itse asiaan liittyviä kommentteja, eli esimerkiksi siihen, että Venäjä tukee ja rahoittaa eurooppalaisia äärioikeistolaisia puolueita.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Ukraina

Lemmi kirjoitti:Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kirjoitetaan sanoneen Ukrainan turvallisuus- ja puolustusneuvoston kokouksessa, ettei Ukraina voi saada Donbassin aluetta takaisin sotilaallisesti.

Käytännössä Sikorskin ehdotus merkitsisi Ukrainan luopumista Donbassin alueesta.
Oma käsitykseni on tilanteen ajautuneen pattiin. Tällä hetkellä ei taida olla ulospääsyä, vaikka Normannian nelosryhmä taisi eilen illalla jälleen pitää puhelinkokouksen Minskin sopimuksen edistämiseksi.
Olen myös ollut jo pitkään samaa mieltä tästä. Ukainan tulisi luovuttaa ja antaa Itä-Ukraina Venäjälle, sillä sillä ei ole kykyä pitää sitä, sen paremmin kuin Krimiäkään.
Onhan tämä tilanne kyllä todella poikkeuksellinen. Ensimmäisen kerran toisen maailmansodan jälkeen jokin valtio liittää itseensä sodan keinoin alueita toisesta itsenäisestä valtiosta. Venäjän pyrkimykset Novarossijan alueesta eivät kuitenkaan, ainakaan vielä, ole toteutuneet ihan siten kuin monet Venäjällä olivat aluksi toivoneet.

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Ukraina

Lemmi kirjoitti:Pelkkää spekulaatiota se tietenkin on, mutta nainen saa luultavasti tuomion, joka on vankilaa. Häntä ei teloita. Joissakin maissa teloitettaisiin. Myöhemmin hänet luovutetaan Ukrainaan jossain vankien vaihto-operaatiossa. Niin uskon, mutta en ole mikään ennustaja.
En ole mikään ennustaja, mutta arveluni osui nyt oikeaan.

BBC kirjoittaa Putinin armahtaneen Nadja Savtsenkon ja Petro Poroshenkon armahtaneen kaksi venäläistä, Jevgeni Jerofejevin ja Alexander Alexandrovin.

Nadiya Savchenko: Russia frees Ukraine servicewoman
http://www.bbc.com/news/world-europe-36378173

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Ukraina

Lemmi kirjoitti:En ole mikään ennustaja, mutta arveluni osui nyt oikeaan.

BBC kirjoittaa Putinin armahtaneen Nadja Savtsenkon ja Petro Poroshenkon armahtaneen kaksi venäläistä, Jevgeni Jerofejevin ja Alexander Alexandrovin.

Nadiya Savchenko: Russia frees Ukraine servicewoman
http://www.bbc.com/news/world-europe-36378173
Käytännössä Putin on näin myöntänyt Savchenkoa koskevien murhasyytteiden olevan perusteettomia ja samalla epäsuorasti myöntänyt Venäjän olevan Ukrainan sodan osapuoli. Kyse on sotavankien vaihdosta, jollaista yleensä tekevät sodan osapuolet. Ehkä hänellä ei enää ollut muuta vaihtoehtoa, jos haluaa neuvotella konfliktin lopettamisesta. Jos taas haluaa jatkaa sitä, niin silloin sillä ei ole paljon väliä.

lentava kirvesmies
Viestit: 360
Liittynyt: 07.12.07 09:20

Re: Ukraina

jsn kirjoitti:
Lemmi kirjoitti:En ole mikään ennustaja, mutta arveluni osui nyt oikeaan.

BBC kirjoittaa Putinin armahtaneen Nadja Savtsenkon ja Petro Poroshenkon armahtaneen kaksi venäläistä, Jevgeni Jerofejevin ja Alexander Alexandrovin.

Nadiya Savchenko: Russia frees Ukraine servicewoman
http://www.bbc.com/news/world-europe-36378173
Käytännössä Putin on näin myöntänyt Savchenkoa koskevien murhasyytteiden olevan perusteettomia ja samalla epäsuorasti myöntänyt Venäjän olevan Ukrainan sodan osapuoli. Kyse on sotavankien vaihdosta, jollaista yleensä tekevät sodan osapuolet. Ehkä hänellä ei enää ollut muuta vaihtoehtoa, jos haluaa neuvotella konfliktin lopettamisesta. Jos taas haluaa jatkaa sitä, niin silloin sillä ei ole paljon väliä.

Muistaakseni asia on jo täällä perinpohjin selvitelty aiemmin. Eli kyse ei ole sotavankien vaihdosta, silloin kun ei vaihdeta sotavankeja. Mutta se siitä.

Saatta ola, että vankien vaihdon taustalla piilee "karhunpalvelus". Kerron myöhemmin, mitä sillä tarkoitan. Siinäkin tapauksessa, vaikka olisinkin tässä arvauksessani väärässä.

Takana on parisen vuotta Porosenkon hallintoa. Mitä Porosenko on saanut aikaiseksi. Miten ovat kansalaisten odotukset täytetty. Onko valtakunta rikastunut ja oligarkkien valta tiessään.
Tutkimuslaitos Reiting 4.2016 mukaan Porosenkon kannatus on nyt 2%. Muistaakseni syrjäytetyn edeltäjänsä, josta täällä on käytetty nimitystä "hylkiöpresidentti" kannatus olisi ollut aika paljonkin korkeampi. Vaikka onhan jotain kasvuakin; Porosenkon Roshen yhtiö on lisännyt Kiovassa myymälöidensä määrää entisestä seitsemästätoista kahteenkymmeneen neljään.

Tutkimuslaitos Ukrainan analyysi ja johtajakeskuksen johtaja Ruslan Borotkin kirjoittaa arvionsa Porosenkon kahdesta vuodesta.
1 Hän on hävittänyt "Minskin sopimuksen" ja valtion itsemääräämisoikeuden velkojilleen.
2 Siirsi valtion taloudenhallinnan oligarkialle.
3 Kadotti 10 miljoonaa kansalaistaan siirtolaisina ja 30% viennistä.
4 Vaaditut uudistukset korvannut vaientamalla niitä vaatineen opposition.

Ei hyvältä näytä. Jotain on siis pakko tehdä. Näemme pian kenen pusiin vankienvaihto menee. Joko Porosenkon, tai sitten hänen vastustajiensa, joita voivat olla vain toiset oligarkit. Sillä oppositiostahan on Ukrainassa tehty laiton.

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Ukraina

YK:n kidutuksen vastainen alikomitea on keskeyttänyt vierailunsa Ukrainaan tiedottaa YK.

Syyksi YK ilmoittaa Ukrainan kieltäneen komitean jäsenten pääsyn lukuisiin paikkoihin missä komitea epäilee Ukrainan turvallisuuspalvelun riistäneen ihmisten vapaudet.
The United Nations Subcommittee on Prevention of Torture (SPT) has suspended its visit to Ukraine after being denied access to places in several parts of the country where it suspects people are being deprived of their liberty by the Security Service of Ukraine, the SBU.
Citing obstruction, UN torture prevention panel suspends Ukraine visit
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=54041

Komitealla on mandaatti YK:n kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun sopimuksen allekirjoittajamaiden ennalta ilmoittamattomiin tarkastuksiin. Ukraina on komitean historiassa toinen maa, joka on estänyt komiteaa toteuttamasta tarkastusta, joka kohdistuu väitteisiin Ukrainan turvallisuuspalvelun harjoittamasta kidutuksesta monissa paikoissa Ukrainassa.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Ukraina

lentävä kirvesmies kirjoitti:Muistaakseni asia on jo täällä perinpohjin selvitelty aiemmin. Eli kyse ei ole sotavankien vaihdosta, silloin kun ei vaihdeta sotavankeja. Mutta se siitä.
Julkisuushyödyn vaihdosta korjasi Ukraina. Savchenko sai sankarin vastaanoton ja massiivisen julkisuuden. Kahta Ukrainan vapauttamaa venäläisupseeria taas ei ollut vastassa ketään muuta kuin heidän puolisonsa. Heidät vaiettiin kotimaassaan, eikä toimittajia edes päästetty lentokentälle. Miksi, jos he kerran olivat yksityishenkilöitä eivätkä enää armeijan palveluksessa? Eivätkö he olisi olleet julkisuudessa hyviä marttyyreja ja "fasistien uhreja"?

Kerro toki jos olet saanut sisäpiiritietoa asiasta.

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Ukraina

jsn kirjoitti:
lentävä kirvesmies kirjoitti:Muistaakseni asia on jo täällä perinpohjin selvitelty aiemmin. Eli kyse ei ole sotavankien vaihdosta, silloin kun ei vaihdeta sotavankeja. Mutta se siitä.
Julkisuushyödyn vaihdosta korjasi Ukraina. Savchenko sai sankarin vastaanoton ja massiivisen julkisuuden. Kahta Ukrainan vapauttamaa venäläisupseeria taas ei ollut vastassa ketään muuta kuin heidän puolisonsa. Heidät vaiettiin kotimaassaan, eikä toimittajia edes päästetty lentokentälle. Miksi, jos he kerran olivat yksityishenkilöitä eivätkä enää armeijan palveluksessa? Eivätkö he olisi olleet julkisuudessa hyviä marttyyreja ja "fasistien uhreja"?
Luulen myös, että Ukraina käytti Savchenkoa julkisuuden saamiseen ja Venäjä ei käyttänyt vapautettuja vankeja julkisuuden saamiseen. Joidenkin mielestä Venäjä kai toimi väärin jättäessään julkisuuskampanjan tekemättä, mutta voin olla väärässäkin.

Sotavngeista luulen ettei sotavankeja tuomita oikeudessa ja jokainen vaihdettu oli tuomittu oikeudessa. Venäläiset sen jälkeen kun toisen puolustusasianaja oli murhattu.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Ukraina

Kiinnostava kirjoitus, jossa viittaus historiapolitiikkaan Ukrainassa:
Rautaesiripun romahtamisen jälkeen Venäjää ei vaadittu tilille menneistä rikoksia, kuten Saksaa sodan jälkeen, ja menneisyydenselvittelytyö jäi täysin Baltian ja Itä­Euroopan maiden harteille.

Monissa maissa työtä hankaloittivat Venäjän lisäksi se, että vallassa oli henkilöitä, joiden oma neuvostotausta ei kestänyt päivänvaloa, maan oma korruptio ja Venäjän avustuksella valtaan päässeet hallitsijat. Esimerkiksi Ukrainan ex­presidentti Viktor Janukovitsh suhtautui lähihistorian hutkimiseen aggressiivisesti, joten vasta hänen syrjäyttämisensä mahdollisti sen, että historiantutkijat pääsivät jälleen rauhassa työnsä pariin.

Ukrainan kansallisen muisti­instituutin uudeksi johtajaksi nimetty Volodymyr Vlatrovych on sitä mieltä, että kansallinen muistipolitiikka on paras keino estää menneisyyden rikosten toistuminen: jokaisella kansalaisella on oltava vapaa pääsy faktojen äärelle, jotta hän voi muodostaa oman mielipiteensä niiden perusteella. Hänen mukaansa Ukrainan tilanteen kriisiytymisen yksi syy oli se, että viimeisen 25 vuoden aikana Ukraina ei analysoinut historiaansa eikä kehittänyt työkaluja, joilla selvittäisiin totalitarismin seurauksista. Nyt vapaaehtoisvoimin koottu ja ylläpidetty elektroninen arkisto tarjoaa kaikille pääsyn KGB-arkistoihin. Mutta tähän tilanteeseen pääsy vei vuosikymmeniä ja edessä on paljon työtä.
Sofi Oksasen pysäyttävä kirjoitus infosodasta – Tätä on kirjoittaa Venäjästä
(Aamulehti 26.5.2016)

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Ukraina

Tapio Onnela kirjoitti:Kiinnostava kirjoitus, jossa viittaus historiapolitiikkaan Ukrainassa:
Ukrainan kansallisen muisti­instituutin uudeksi johtajaksi nimetty Volodymyr Vlatrovych on sitä mieltä, että kansallinen muistipolitiikka on paras keino estää menneisyyden rikosten toistuminen: jokaisella kansalaisella on oltava vapaa pääsy faktojen äärelle, jotta hän voi muodostaa oman mielipiteensä niiden perusteella. Hänen mukaansa Ukrainan tilanteen kriisiytymisen yksi syy oli se, että viimeisen 25 vuoden aikana Ukraina ei analysoinut historiaansa eikä kehittänyt työkaluja, joilla selvittäisiin totalitarismin seurauksista.
Sofi Oksasen pysäyttävä kirjoitus infosodasta – Tätä on kirjoittaa Venäjästä
(Aamulehti 26.5.2016)
Sofi Oksasella on kai hyväksyvä asenne Voloymyr Viatrovychin toimintaa kohtaan. Länsimaalaisilla ja myös ukrainalaisilla historioitsijoilla on käsittääkseni täysin eri käsitys kuin Oksasella.

Kirjoitin aiemmin Josh Cohenin artikkelista historioitsija valkopesee Ukrainan menneityyttä. Se historioitsija on Voloymyr Viatrovych.
viewtopic.php?f=10&t=5566&p=38879&hilit ... myr#p38879

The Nationissa Jared McBride kirjoitti viime elokuussa: Kuinka Ukrainan uusi muistikomissaari kontrolloi kansankunnan menneisyyttä. Volodymyr Viatrovych oli ajava voima uusien lakien takana, joilla rajoitetaan sananvapautta ja kuinka historia kirjoitetaan.

How Ukraine’s New Memory Commissar Is Controlling the Nation’s Past
Volodymyr Viatrovych was the driving force behind new laws that restrict free speech and regulate how history is written.
http://www.thenation.com/article/how-uk ... ions-past/

Brittiläinen The Guardian mainitsee kirjoituksessaan Amnesty Internationalin kritisoivan Ukrainan uusia lakeja, joita Viatrovych on ajanut voimaan.

Viatrovych selitti Guardianin toimittajalle, että monet ajattelevat, ettei meidän pitä tehdä mitään Neuvostomenneisyydelle, että se häipyy itsestään ja uusi sukupolvi syntyy, joka ei muista sitä. Mutta Venäjän esimerkki osoittaa meille, että ellei tee mitään Neuvostomenneisyyden hävittämiseksi, se nousee. Ja näemme paljon ihmisiä, jopa nuoressa sukupolvessa, jotka ovat syntyneen Neuvostoliiton romahduksen jälkeen, mutta he ovat täysin neuvostoihmisiä ja heillä on täysin neuvostoihmisen maailmankuva. Luulen, että Viatrovychin mielestä monilla on väärä kuva hänen on muutettava se.
“A lot of people think we don’t need to do anything with the Soviet past, that it will disappear of its own accord and a new generation will appear who don’t remember it,” he told the Guardian. “But the example of Russia shows us that if you don’t do anything with your Soviet past, it will resurrect itself. And we see a lot of people, even of the younger generation who were born after the Soviet Union collapsed, but they are absolutely Soviet and have a totally Soviet world view.”
Ukrainians say farewell to 'Soviet champagne' as decommunisation law takes hold
http://www.theguardian.com/world/2016/j ... takes-hold

Viatrovychin ajamia lakeja vastaan noin 70 länsimaalaista ja ukrainalaista historioitsijaa kirjoitti avoimen kirjeen.
Open Letter from Scholars and Experts on Ukraine Re. the So-Called "Anti-Communist Law"
http://krytyka.com/en/articles/open-let ... munist-law

Lakia vastustavan kirjeen allekirjoittajia on USA:ssa, Kanadassa, Iso-Britanniassa, Espanjassa, Italiassa, Ukrainassa ja pari on Ruotsissakin. Yhtään suomalaista historian uudelleen kirjoittamisen vastustajaa ei ole allekirjoittajien joukossa.

Josh Cohenin Foreign Policyssa ilmestyneen kirjoituksen pääsanoma on, että Viatrovych vääristää ja valehtelee Ukrainan historiaa erityisesti siltä osin mikä koskee OUN:n ja UPA:n osallisuutta juutalaisten ja puolalaisten joukkomurhiin toisen maailmansodan aikana yhdessä Saksan joukkojen kanssa.

Mielenkiintoista informaatiosotaa. Voi olla, että Sofi Oksanen ja hänen hengenheimolaisensa tuomitsevat kymmenet länsimaalaiset historioitsijat Venäjän puolesta toimiviksi infosotilaiksi. Ehkä heidän tulisi olla vaiti kun uutta historiaa tehdään. En tiedä miksi suomalaiset historioitsijat eivät ole reagoineet Ukrainan uusiin lakeihin. Voisiko olla niin, että he pelkäävät leimautumista Venäjän infosodan lähettiläiksi? En tiedä vastausta.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Ukraina

Tämä dokumentti kannattaa katsoa, ainakin niiden, jotka ovat huolestuneita Venäjän propagandan leviämisestä. Hyvin tuttuja asioita tältäkin foorumilta tulee vastaan:
Ulkolinja: Moskovan asialla (Master Plan, Riika 2016) Yle Areena
Venäläistoimittajat kertovat dokumentissa, kuinka Moskovan suurten televisiokanavien johtoporras käy joka perjantai Kremlissä ohjeistuksessa. Siellä sovitaan, mitä aiheita käsitellään ja miten.
Vääristelystäkin tehdään yhteisiä päätöksiä.
Esimerkkinä mainitaan MH17-matkustajakoneen ampuminen alas Ukrainan yllä. Venäjän mediassa tapauksesta esitettiin sekä Ukrainan hallintoa syyllistäviä että muuten vaan toinen toistaan merkillisimpiä teorioita. Propaganda kelpaa venäläiskanavien katsojille, koska se voimistaa.
Kalle Kinnunen: Venäläiset toimittajat paljastavat: Kremlin kanssa sovitaan, miten uutisia vääristellään kansalle (Suomen Kuvalehti, 25.5.2016)

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”