Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Venäjän tilanne historian näkökulmasta

jsn kirjoitti:
Lemmi kirjoitti:Luulen, ettei olematon ole pääasia.

Se mitä ei ole tapahtunut koskaan voi olla hauska mielikuvitusharjoituksena ja luulen, ettei sillä ole tekemistä todellisen ympäröivän maailman kanssa.
Tapahtumattomat asiat vaikuttavat historiassa tapahtuneisiin
Luulen, että se mitä tapahtui, todella oli olemassa, vaikuttaa historiaan.

lentava kirvesmies
Viestit: 360
Liittynyt: 07.12.07 09:20

Re: Venäjän tilanne historian näkökulmasta

Tapio Onnela kirjoitti:
Lemmi kirjoitti:
jsn kirjoitti:Autoritaarisessa järjestelmässä on turha tehdä eroa kaupungin ja valtion viranomaisten välillä.
En ole autoritäärisessä järjestelmässä ja minulle kaupungilla ja valtiolla on ero ja siksi kysyin sinulta lähdettä.
Oliko tässä muka kyse siitä asutko sinä autoritaarisessa järjestelmässä? Minusta ei, vaan tässä viitatiin Venäjälle, joka ei ole demokratia sen paremmin kaupungin kuin valtion tasollakaan, vai väitätkö tosissasi, että Venäjällä jonkin kaupungin johto voisi sooloilla jossakin tämänkaltaisessa kysymyksessä.
Kuinka hyvin tunnet Venäjän lainsäädäntöä paikallishallinnosta. Miten vertailisit Suomen ja Venäjän paikallishallintojen oikeuksia.

Laki paikallisista hallintoalueista (федеральний закон 06 10 2003 N131-фз статя 34:) Määrittelee paikallishallintoa. Siis myös kaupunginhallinnon ja pormestarin valtuuksia. Koska olet julistanut miten Venäjä ei ole paikallistasollakaan demokratia, niin kertoisitko aivan konkreettisesti mihin lainkohtiin vetoat väitteesi puolesta. Mihin perustat sen, että kaupungin hallinto ei voi "sooloilla" tämän kaltaisessa kysymyksessä.

Siis sama selkokielellä: Oliko Moskovan kaupungin hallinnolla oikeus osoittaa muistotilaisuuden viettoon toinen paikka, kuin mitä tilaisuuden järjestäjät esittivät? (Muuten Sokolniki on Moskovalaisten vapaa-ajan vieton keskeisimpiä paikkoja. www.park.sokolniki.com/about/park-online ).

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Venäjän tilanne historian näkökulmasta

Nykyisin Venäjällä puhutaan ja kirjoitetaan läntisestä haitallisesta vaikutuksesta Venäjälle ja venäjänmaalaisille. Huumausaineiden käyttö näytetään Neuvostoliitossa pitkälti "lakaistun maton alle" ja huumausaineiden väärinkäyttökin on tullut rangaistavaksi vasta vuonna 1974.
Gorbatshovin valtakaudella ongelmasta on alettu kirjoitella ja Moskovan johtaja Boris Jeltsin on 1980-luvun puolivälissä sanonut huumausaineiden käytön lisääntyneen merkittävästi, mutta rekisteröityjä käyttäjiä on Moskovassa 1986 ollut vain 3600 - vain murto-osa todellisesta lukumäärästä.

Huumausaineita on salakuljetettu Neuvostoliittoon Kaukasian ja keski-Aasian suunnalta ja ilmeisesti Afganistanin miehitysaika 1979 - 1989 on nostanut salakuljetus- ja käyttäjämääriä runsaastikin, vodka on kuitenkin ollut Neuvostoliiton loppuaikoinakin tunnustettuna ongelmana nro 1 ja sitä vastaan on toimittu.
MVD on arvioinut https://www.cia.gov/library/readingroom ... 500703.pdf Moskovassa olleen 1984 100 000 huumausaineiden käyttäjää.

Mutta vuonna 2010 Venäjällä arvioitiin olevan 2 miljoonaa heroinistia ja 3 miljoonaa muiden huumeiden väärinkäyttäjää http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaa ... heroiinia/ USAn ja Venäjän tehdessä yhteistyösopimuksen Afganistanin heroiinin torjunnasta. Joissakin kirjoituksissa sanotaan 6%:a venäjänmaalaisista käyttävän huumeita ja joissakin arvioissa puhutaan 6 miljoonasta. Huumekäyttäjien määrä lienee joissakin läntisissä maissa samaa luokkaa. Maailman heroiinista 90%:a tuotetaan Afganistanissa ja valtaosa salakuljetetaan länteenkin Venäjän ja myöskin Turkin kautta.
Unikkoviljelyn sanotaan olevan Afganistanin talouden selkäranka ja ISAF-rauhanturvaoperaatiossa sitä on yritetty kitkeä pois, USA:kin on käyttänyt monia miljardeja tuohon ilmeisesti varsin tuloksettomaan toimintaan, afgaanin lienee taloudellisesti edullisinta viljellä unikkoja eikä viljaa ja ehkäpä sikäläiset huumeparonit kannustavatkin siihen.
Afganistanin unikkopeltojen tuhoamista ilmasumutuksinkin on ehdotettu, mutta sitä ei ole kuitenkaan jostain syystä pystytty toteuttamaan.

Jotku meillä väittävät huumeiden olleen tuntemattomia Neuvostoliitossa ja etteivät talibanitkaan olisi unikkoviljelyä sallineet, mikä ei selvästikään pidä paikkaansa itäisten ja läntisten tietojen valossa. Näiden väitteiden esittäjien mukaan "syyllinen unikkoviljelyyn" on Venäjänkin hyväksymä ISAF-rauhanturvaoperaatio ja tietystikin erityisesti USA.
Onko "syyllinen" sitten itse Neuvostoliitto. Tuskinpa sinänsä, vaikkakin huumeongelmaa on pitkään vähätelty ja Afganistanin sodan ja miehityksen aikana käyttäjien ja salakuljetuksen ja siihen liittyvän rikollisuuden määrä onkin suuresti noussut. Ja samaan aikaan huumetuotanto on kauko-idästä siirtynyt torjuntatoimien johdosta Afganistaniin.
Venäjällä on esitetty syytöksiä ISAF-rauhanturvaoperaation liian "lempeistä toimintatavoista", mutta ongelma on Venäjälläkin tunnustettu ja eiköhän Afganistanin huumeiden torjumiseksi toimita yhteistyössä Ukrainan kriisin alkamisen jälkeenkin, onhan se kaikkien etu?

Veikko Palvo

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäjän tilanne historian näkökulmasta


Mikä tuo viides imperiumi on?, jota tuossakin propagandavideossa manataan esiin?

Viidettä imperiumia käsittelee mm. Venäjällä tunnettu äärioikeistolainen ajattelija Alexander Prohanov. Hän on kirjoittanut teoksen "Symphony Of The Fifth Empire," josta kirjoittaa Victor Yasman Radio Free Europen sivuilla:
"Symphony Of The Fifth Empire," is a collection of essays calling on Russia's elite, liberals, and patriots alike to unite to construct a new Eurasian empire -- a successor to the Soviet Union and Tsarist Russia.

"One can see signs of emerging empire almost everywhere," Prokhanov writes. "In events such as the building of new types of ships and submarines...launching the new 'Bulova' missile...or the construction of the North European Gas Pipeline."
… he sees Russia's future as a new superstate, which he refers to as the "fifth empire." Russia's revival has already begun, he says, under Putin. "The first Russian empire was Kyivan Rus, the second was the Moscow Kingdom, the third was the St. Petersburg Empire of Romanovs, the Red Empire of the Soviet Union, and now we are witnessing the emergence of the 'fifth empire.' It is still invisible but its inauguration has taken place," he said.
Putin ystävä ja valtionpalkittu moottoripyöräkerho Yön susien johtaja, tinkimätön homo vihaaja ja demokratian vastustaja Aleksandr”kirurgi” Zaldostanov lukee tässä videolla Leonid Kornilovin runoa ”5. imperiumi”. Runo kuului esitykseen, joka pidettiin Venäjän miehittämällä Krimillä 12.8. Tämänkertainen ”Bikeshow” oli nimeltään ”Pelastuksen arkku”. Tilaisuus lähetettiin myös Venäjän valtiollisilla TV-kanavilla.

Esitys kuvaa hyvin sitä ideologiaa, jota Venäjän eliitti ja sen tukijat ja propagandistit ajavat.

Tässä karkea käännös tilaisuuden runollisesta osuudesta.
Ensin katsaus nykypäivään ja tulevaan:
”taivutamme tulisin joukoin Donbassin Palmiran, Karabahin, ja viemme isänmaamme viidenteen imperiumiin ”
Sitten muistellaan upeaa Stalinin diktatuurin aikaa, jota Zaldostanov Venäjän muun eliitin lailla ihailee:
”kunnialaukaukset entiselle neljännelle imperiumille”
Ja sitten vähän profetiaa:
”syntyy uusi Venäjän aikakausi ja ennen sitä pysähtyy maan päällä ikuinen pimeys ---- syntyy uusi, viides imperiumi, viimeinen turvapaikka josta tulee pelastuksen arkku unohdetulle ihmiskunnalle”
”kuka katsoo syvyyteen/pohjalle, siellä näkyy Rus-ikoni (viittaa siis muinaiseen Rus-aikaan), idän valo palaa meidän ikkunassamme ja pelastaa lännen tuholta”
Kuva
Kuva: Venäjän presidentti Vladimir Putin kiinnittää kunniamerkkiä ”Yön sudet” moottoripyöräjengin Aleksandr ”kirurgi” Zaldostanovin rintaan 2013. Wikipedia.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäjän tilanne historian näkökulmasta

Tapio Onnela kirjoitti: Putin ystävä ja valtionpalkittu moottoripyöräkerho Yön susien johtaja, tinkimätön homo vihaaja ja demokratian vastustaja Aleksandr”kirurgi” Zaldostanov lukee tässä videolla Leonid Kornilovin runoa ”5. imperiumi”.
Tässä samaisen runoniakan poika hehkuttaa isänsä imperialistista runoa:
The Novorossiya Song. Gleb Kornilov.
Me menemme länteen sotilaina. Tällä kertaa saatamme päätökseen sen mikä oli jätettävä kesken 1945.
Vaíkuttavaa venäläistä sotapropagandaa!


Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäjän tilanne historian näkökulmasta

Venäjällä on viime aikoina rajoitettu monien kansalaisjärjestöjen ja ihmisoikeusjärjestöjen toimintaa. Nyt rajoitukset kohdistuvat riippumattomaan tutkimuslaitokseen Levadaan, joka julistettiin muutama päivä sitten ulkomaiseksi agentiksi.

Aikaisemmin painostuksen kohteeksi on joutunut mm. joutui ihmisoikeukeskus Memorial, joka on merkittävällä tavalla pitänyt esillä Neuvostoliiton aikana tapahtuneita ihmisoikeurikoksia ja pystyttänyt mm lukuisia muistomerkkejä Stalinin terrorina aikana murhattujen joukkohaudoille.
Marraskuun 9. päivänä ihmisoikeuskeskus Memorial sai Venäjän oikeusministeriöltä virallisen ilmoituksen, jonka mukaan järjestön verkkosivuilta oli löytynyt materiaalia, joka ”horjuttaa Venäjän Federaation perustuslaillista järjestystä vaatimalla hallituksen kaatamista ja poliittisen järjestelmän muuttamista.” (Venäläisiä kansalaisjärjestöjä kohdellaan kyynisesti valtion vihollisina, Amnesty International 20.11.2015)
Verkkouutisten Levadaa koskeva uutinen lainaa uutissivusto Medusaa:
Itsenäistä tutkimuslaitos Levadaa johtavan Lev Gudkovin mukaan Venäjää uhkaa muuttuminen maaksi, jota asuttaa "köyhä ja aggressiivinen väestö, joka lohduttaa itseään kansallisen ylivertaisuuden ja eksklusiivisuuden harhalla".
Gudkov on huolissaan Venäjän viranomaisten mielivallasta ja yhteyksien rajoittamisesta muun muassa ulkomaisten tiedemiesten kanssa.
Venäjän kansalaisyhteiskunnan alasajo johtaa hänen mukaansa pysähtyneisyyteen, kehitystä eteenpäin viemään kykenevien voimien ehtymiseen ja moraaliseen, älylliseen sekä sosiaaliseen apatiaan.
Vieraan vallan agentiksi määritelty Levada-laitos: Venäjästä uhkaa tulla köyhien ja aggressiivisten maa (Verkkouutiset 10.9.2016)
Medusan uutinen aiheesta 9.9.2016

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Venäjän tilanne historian näkökulmasta

Luulen ettei Levada julkista rahoituslähteitään. En ainakaan löytänyt sen sivuilta mainintaa rahoituksesta. Ehkä sen pitäisi olla avoimempi.

USA:n valtion omistaman Radio Free Europen uutisen mukaan Venäjän oikeusministeriö on ilmoittanut Levadan saavan rahoitusta USA:sta mukaan lukien University of Wisconsinista ja siksi Levada on rekisteröity ulkomaalaiseksi agentiksi.

Moscow Says Levada Center Listed As 'Foreign Agent' Due To U.S. Funding
http://www.rferl.org/content/russia-lev ... 70319.html

Ilmeisesti se rajoitus mikä ulkomaiseksi agentiksi nimeämisestä seuraa on se, että ulkomainen agentti on tahra, minkä vuoksi Levada ei voi sen johtajan mukaan tehdä mielipidemittauksia. Ainakin New York Times raportoi Levadan johtajan sanoneen noin.
“If they won’t cancel this decision, it will mean that the Levada Center will have to stop working, because you cannot conduct polls with such a stigma put on you.”
Russian Polling Center Is Declared a ‘Foreign Agent’ Before Elections
http://www.nytimes.com/2016/09/06/world ... .html?_r=0

Levadaa uhkasi ulkomaalaiseksi agentiksi nimeäminen jo kolme vuotta sitten. Syyttäjät vaativat sitä vuonna 2013 rekisteröitymään ulkomaalaiseksi agentiksi. Kalifornialainen professori Daniel Treisman kirjoitti siitä The Moscow Timesissa.
Why the Kremlin Hates Levada Center
https://themoscowtimes.com/articles/why ... nter-24304

Hänen mukaansa venäläiset mielipidemittausasiakkaat eivät halua käyttää ulkomaalaista agenttia mielipidemittausten tekijänä. Amerikkalaisen mielestä agentti leimaa yrityksen vakoojaksi.

Luulen sen leimaavan Amerikassakin. Siellähän on menossa USA:n oma ulkomaalaisen agentin tapaus. Nimittäin Paul Manafort, joka oli presidenttiehdokas Donald Trumpin kampanjapäällikkö on epäiltynä ulkomaalaiseksi agentiksi. Manafort joutui eroamaan tehtävästään. (Manafortista kirjoitettiin jo aiemmin palstalla)

Trump advisers waged covert influence campaign
https://apnews.com/6eed1ef61eb744e1aac5 ... e-campaign

Manafort ja hänen yhtiökumppaninsa Rick Gates eivät rekisteröityneet USA:ssa ulkomaalaisiksi agenteiksi lobatessaan Ukrainan entisen presidentin ja hänen puolueensa puolesta Washingtonissa. Manafortin ja Gates mielestä he eivät tehneet sellaista, joka olisi edellyttänyt rekisteröitymään agentiksi.

Erikoinen silaus jutussa on, että Manafort ja Gates johtivat Washingtonilaista PR-firmaa Podesta Groupia, jonka omistaja Tony Podesta on Hillary Clintonin kampanjapäällikön John Podestan veli.

Tietääkseni sekä FBI että oikeusministeriö ovat aloittaneet tutkinnat Podesta Groupista ja Manafortista koskien rekisteröitymättömyyttä ulkomaalaiseksi agentiksi USA:n oikeusministeriön virastossa.

Vaikka Levada ei julkaisekaan rahoittajiaan, en ainakaa löydä sen sivuilta niitä niin amerikkalainen National Endowment for Democracy on julkaissut rahoittaneensa Levadaa ainakin vielä vuonna 2011. USA:n hallitus rahoittaa NED:iä.
http://www.ned.org/democracy-story/russ ... al-center/

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäjän tilanne historian näkökulmasta

Ylen uutisen mukaan tämä uusin hyökkäys riippumatonta tutkimuslaitosta vastaan tapahtui sen jälkeen kun se oli julkaissut tutkimuksen jonka mukaan Venäjää hallitsevan puolueen kannatus olisi laskenut jyrkästi.
Hän kuitenkin kertoo, että tarkastukset tutkimuskeskuksessa alkoivat sen jälkeen, kun Levada julkaisi syyskuun alussa puoluekannatuskyselyn. Kyselyn mukaan valtapuolue Yhtenäisen Venäjän kannatus on laskenut jyrkästi.

Löyhästi muotoiltu laki

Vuonna 2012 hyväksytty laki mahdollistaa ei-kaupallisten toimijoiden kuten kansalaisjärjestöjen ja virastojen julistamisen ”ulkomaisiksi agenteiksi”. Löyhästi muotoillun lain mukaan agenttilistalle voi joutua ulkomaista rahoitusta saava toimija, joka harjoittaa poliittista toimintaa.

Vuodesta 2003 nykyisellä nimellään toimivaa Levada-tutkimuskeskusta pidetään yleisesti poliittisesti riippumattomana ja Venäjän luotettavimpana kansalaismielipiteen mittaajana.
Riippumatonta venäläistä tutkimuslaitosta uhkaa lopettaminen – julistettiin "ulkomaiseksi agentiksi" (Yle, 5.9.2016)

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Venäjän tilanne historian näkökulmasta

Harva tutkimuslaitos pärjää täysin omalla rahoituksellaan. "Riippumattomuus" tarkoittaa mielestäni tutkimuslaitosten yhteydessä yleensä sitä, että ne eivät ole suoraan valtiovallan alaisia ja sen rahoituksesta riippuvaisia. Suomessakin tutkimuslaitokset ja yliopistot joutuvat julkisen rahoituksen ohella hankkimaan muuta rahoitusta ja niiltä jopa suorastaan edellytetään tätä. Rahoitusta saa mielellään hankkia myös ulkomailta. Tätä pidetään pelkästään myönteisenä asiana. Rajatapauksia on tullut kai lähinnä sellaisissa tapauksissa, joissa kyseessä on ollut isot yritysintressit, kuten lääketiede ja tekniikka, jolloin rahoittajan oma taloudellinen intressi joudutaan punnitsemaan tiedeintressien rinnalla.

Jos todellinen riippumattomuus tarkoittaisi sitä, että tutkimuslaitos pärjäisi pelkästään omien tutkimustulostena myynnillä, sellainen lienee mahdollista vain silloin, jos tutkimuksen tilaava yritys maksaa niin paljon, että tästä jää tutkimuslaitokselle voittoa ja tilauksia on sen verran paljon, että se kannattaa. Tällaisia tilaavia yrityksiä poliittisissa kysymyksissä ei Venäjällä taida olla. Suomessa puolueiden ja poliitikkojen gallup-mittauksia tilaavat lähinnä suuret mediatalot. Näin lienee asia myös muualla maailmassa.

Tähän saakka Levada on saanut jatkaa, koska myös Venäjän hallitusvalta on ollut kiinnostunut sen tuottamista, ilmeisen luotettavista tuloksista. Ilmeisesti todellakin nyt on syynä tuore tutkimustulos Yhtenäisen Venäjän kannatuksen laskusta. Suomessa ei liene mahdollista, että tällä perusteilla vaikeutettaisiin yritysten tai tutkimuslaitosten toimintaa, jos ne kertoisivat hallituspuolueiden kannatuksen laskemisesta. Huonot tulokset saavat puolueet huolestumaan ja tekemään asialle jotakin. Venäjällä ei selvästikään aiota tehdä mitään. Vaalikampanjointikin on ollut jopa sikäläisittäin erittäin laimeaa. Tulevat vaalit aikaistettiin sen vuoksi joulukuusta syyskuuhun, jotta tavallista vähemmän ihmisiä lähtisi uurnille koska paras kampanjointi-aika osui venäläisten lomakauteen ja silloin viran puolesta äänestävien äänillä on entistä suurempi painoarvo.

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Venäjän tilanne historian näkökulmasta

jsn kirjoitti:Tähän saakka Levada on saanut jatkaa, koska myös Venäjän hallitusvalta on ollut kiinnostunut sen tuottamista, ilmeisen luotettavista tuloksista.
Luulen sen saavan jatkaa edelleen ja sen on kerrottava olevansa ulkomaalainen agentti. Aikaisemmin sen ei tarvinnut kertoa olevansa ulkomaalainen agentti. Näin olen ymmärtänyt.

En tiedä miten tieto ulkomaalaistesta rahoituksesta vaikuttaa Levadan mielipidetutkimusten luotettavuuteen. Olivatko tulokset luotettavia kun ei tiedetty ulkomaalaisesta rahoituksesta ja muuttuvatko ne epäluotettaviksi kun on tieto ulkomaalaisesta rahoituksesta. Levadan johtajan lausuntojen perusteella hän kai katsoo, että tieto ulkomaalaisesta rahoituksesta karsii venäläistä asiakaskuntaa. He eivät luotakaan Levadaan tietäessään ulkomaalaisesta rahoituksesta mutta ollessaan tietämättömiä luottivat. Niinköhän se menee?

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäjän tilanne historian näkökulmasta

Seurauksena virnaomiasten painostuksesta monet ei valtiollisest toimijat ovat joutuneet lakkauttamaan toimintansa. Epäilemättä näiden organisaatioiden ajamia asioita pidetään Venäjän eliitin tahoilta ikävinä ja haitallisian tuon epädemokraattisen eliitin vallalle.
Tässä lista epätoivotuista järjestöistä Venäjällä:
Russia: Government Against Rights Groups (Human Rights Watch, 16.8.2016)

Tässä Human Rights Watchin tiivistetty arvio Venäjän tilanteesta:
The Kremlin’s crackdown on civil society, media, and the Internet took a more sinister turn in 2015 as the government further intensified harassment and persecution of independent critics. For the fourth year in a row, parliament adopted laws and authorities engaged in repressive practices that increasingly isolated the country. Against the backdrop of the armed conflict in eastern Ukraine and sanctions against Russia over Crimea, anti-Western hysteria has been at its peak since the end of the Cold War.
https://www.hrw.org/europe/central-asia/russia

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäjän tilanne historian näkökulmasta

Nobelin rauhanpalkinnon saanut Suomen entinen presidentti Martti Ahtisaari Venäjästä:
Presidentti Ahtisaari sanoo uudessa kirjassa suorat sanat Venäjästä: ”He luovat kylmää sotaa, ei länsi” (HS, 4.10.2016)
Ahtisaari: ”Jos toinen rikkoo jatkuvasti kansainvälistä lakia, olisi hullua pohtia, mitähän me olemme tehneet väärin. On kritisoitava aggressiivisesti, että olette alkaneet toimia vastoin aiempia hyviä sopimuksia. He luovat kylmää sotaa, ei länsi.”
Ahtisaaren tulkinnassa ”Ukraina ja Krim olivat heikkouden osoitus Venäjältä. Heidän piti käyttää laittomia, kansainvälisesti tuomittavia keinoja.”
Iloniemi ihmettelee, ”kuinka huonoilla korteilla Putin pelaa ja saa aikaan hyviä tuloksia omalta kannaltaan.”
Ahtisaari: ”Se osoittaa kuinka röyhkeys toimii.”

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Venäjän tilanne historian näkökulmasta

Tapio Onnela kirjoitti:Nobelin rauhanpalkinnon saanut Suomen entinen presidentti Martti Ahtisaari Venäjästä:
Presidentti Ahtisaari sanoo uudessa kirjassa suorat sanat Venäjästä: ”He luovat kylmää sotaa, ei länsi” (HS, 4.10.2016)
Ahtisaari: ”Jos toinen rikkoo jatkuvasti kansainvälistä lakia, olisi hullua pohtia, mitähän me olemme tehneet väärin. On kritisoitava aggressiivisesti, että olette alkaneet toimia vastoin aiempia hyviä sopimuksia. He luovat kylmää sotaa, ei länsi.”
Ahtisaaren tulkinnassa ”Ukraina ja Krim olivat heikkouden osoitus Venäjältä. Heidän piti käyttää laittomia, kansainvälisesti tuomittavia keinoja.”
Iloniemi ihmettelee, ”kuinka huonoilla korteilla Putin pelaa ja saa aikaan hyviä tuloksia omalta kannaltaan.”
Ahtisaari: ”Se osoittaa kuinka röyhkeys toimii.”
Luulen toisen Nobelin rauhanpalkinnon saajan USA:n nykyisen presidentin Barack Obaman syyttävän Venäjää myös.

I Palvo
Viestit: 259
Liittynyt: 29.09.16 17:45

Re: Venäjän tilanne historian näkökulmasta

Tapio Onnela kirjoitti: Ahtisaaren tulkinnassa ”Ukraina ja Krim olivat heikkouden osoitus Venäjältä. Heidän piti käyttää laittomia, kansainvälisesti tuomittavia keinoja.”
Iloniemi ihmettelee, ”kuinka huonoilla korteilla Putin pelaa ja saa aikaan hyviä tuloksia omalta kannaltaan.”
Ahtisaari: ”Se osoittaa kuinka röyhkeys toimii.”
Putin korotti juuri panoksiaan ja otti käyttöön uuden kortin Syyrian ja Ukrainan konflikteissa mitätöimällä sopimuksen ydinasekelpoisen 34 tonnin 17000 ydinkärkeen riittävän plutoniumin sovitun muuttamisen ydinpolttoaineeksi http://www.reuters.com/article/us-russi ... SKCN1230YN vaatien samalla Itä-Euroopassa NATO:n sotilaallisen tilanteen palauttamista 16 vuoden takaiselle tasolle vuoteen 2000, jolloin tuo plutoniumin hävittämistä koskeva sopimuskin USA:n ja Venäjän välillä solmittiin.
NATO:n olisi Putinin mukaan poistettava monikansalliset joukot mm. Baltian maista ja Puolasta ja romutettava ohjuspuolustusjärjestelmänsä.
Lisäksi Putin vaatii Ukrainan ja Krimin johdosta asetettujen pakotteiden poistamista ja pakotteista Venäjälle aiheutuneiden vahinkojen korvaamista.

Putinin Venäjän vaatimukset näyttävät olevan sitä luokkaa, ettei niiden Moskovassa odotetakaan olevan Lännessä hyväksyttävissä ja tuskinpa uudet vaatimukset kelpaisivat edes rauhan- ja aseriisuntaneuvottelujen "neuvottelupunnukseksi". Ja USA-Venäjä neuvottelut Syyrian osalta ovat katkenneet ja Venäjä ilmeisestikin jatkaa, kuten sotilaallisen osallistumisensa alusta saakka, Bashar al-Assadin vastustajien ilmapommituksia Basharin etulinjassa Syyrian sisällissodassa.

Pekka Visuri: Suomi kylmässä sodassa, Otava 2006 kirj. 12.3 Ydinaseuhka myös Suomen yllä: "Suurvaltojen ydinasekilpavarustelu kiihtyi 1960-luvun alussa. Suomen sijainti Neuvostoliiton strategisesti tärkeiden Kuolan ja Leningradin lähellä muodosti uhkatekijän, johon oli vaikea vastata sotilaallisin keinoin. Kuuban ( ohjus- )kriisin aikana lokakuussa 1962 USA:n ilmavoimien pommikoneet olivat täydessä valmiudessa lentämään Venäjälle sijaitseville kohteilleen myös Suomen yli."
Matalalla lentävät risteilyohjukset olivat myöhemmin ilmestynyt uhka ja Suomi todisteli pystyvänsä ampumaan suurimman osan niistä alas Suomen ilmatilassa. Ahti Karjalainen kylläkin pres. Koiviston harmiksi sanoi julkisesti toivovansa ohjusten lentävän Suomen yli räjähtämättä Suomen yllä.

Kiihtyykö ydinasesuurvaltojen ydinasekilpa sitten jälleen jää nähtäväksi, mutta nyt olemassakin olevat ohjukset lentävät korkealta Suomen yli ja Kuolan sotilastukikohdat lienevät ensisijainen maali, jonne ylletään Jäämereltäkin. Pietarissa räjähtelevien ydinohjusten säteilylaskeuma on tietysti Suomellekin uhka, mutta Venäjä ei enää 1960-luvun tapaan tarvitse torjuntahävittäjilleen tukikohtia Suomesta, uusi suuri horisontin taakse näkevä tutka-asemakin on valmistunut Pietarin lähettyville.

Veikko Palvo

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Venäjän tilanne historian näkökulmasta

Plutonium-jutussa on tietääkseni toinenkin puoli. USA.n puoli. USA on tietääkseni keskeyttänyt plutoniumin hävittämisen oksidiseoksena ennen Venäjän ilmoitusta vastaavasta keskeyttämisestä.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”