Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Upea kokoelma värielokuvia 1920-luvulta

BBC on julkaissut verkkosivuillaan upean kokoelman värielokuvia 1920-luvulta.
http://www.bbc.co.uk/history/programmes/openroad/

Claude Friese-Greenen (1898-1943) kuvaamat pikkufilmit on digitoitu ja julkaistu BBC:n verkkosivuilla. Kokonaisuus on valmistettu BBC:n ja ja British Film Instituten yhteistyönä. BFI:n haltuun Friese-Greenen elokuvat tulivat 1950-luvulla.

KuvaKuvaKuva

Elokuvakokonaisuus The Open Road valmistui vuonna 1926. Friese-Greenen elokuvaa kuvattiin kolmen vuoden aikana lähinnä Britannian länsiosissa, joiden arkipäiväistä elämää ne kuvittavat hienosti. Friese-Greenen ajatuksena oli alunperin pilkkoa kokonaisuus pienempiin osiin ja näyttää ne 10-minuutin pituisina näytelmäelokuvien alkukuvina, mutta hänen haaveensa ei koskaan toteutunut, eikä filmejä juurikaan julkisesti esitetty aiemmin. Nyt elokuvat saavat Internetin kautta suurimman mahdollisen yleisön ja lisäksi ne esitetään BBC:n tv-ohjelmistossa.

Näin vanhat värielokuvat ovat melko harvinaisia, niiden avulla menneisyyden läsnäolon kokemus on selvästi toisenlainen kuin mustavalkoisen materiaalin antama kokemus.

BBC:n verkkototeutus on upea ja flash-tekniikalla toteutettuja sivuja on mahdollista selata myös tavallisina html-sivuina. Harmi vain, että elokuvista on saatavilla ainoastaan pieni yhden koon versio, jonka tiirailu pikkuruisesta ikkunasta ei ole kovin miellyttävä elokuvakokemuksena.

KuvaKuvaKuva

Kuva

http://www.bbc.co.uk/history/programmes/openroad/

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”