Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Rajala todisti Klingen Mika Waltariin liittyneen epäilyn turhaksi

Panu Rajala todisti professorin epäilyn turhaksi: Mika Waltari ei keksinyt päästään menestysteokseen liittyvää tarinaa (Aamulehti, 21.5.2017)

Waltaritutkija kirjailija Panu Rajala ja emeritusprofessori Matti Klinge ovat kiistelleet siitä saiko Waltari innoituksensa romaaniin alkuperäisen asiakirjan pohjalta vaiko ei:

Panu Rajala kirjoittaa Aamulehdessä:
Kun Waltari suunnitteli romaaniaan Johannes Angelos, hän kertoo käyneensä Venetsiassa Pyhän Markuksen kirjastossa tutkimassa Niccolo Barbaron, laivaston välskärin, päiväkirjaa Konstantinopolin piirityksen ajalta vuodelta 1453.

Päiväkirjan reunaan oli merkitty lisähuomautus punaisella musteella: ”Angelo Zacaria, kreikkalainen kavaltaja turkkilaiselle”. Tämä valpastutti Waltarin. Kuka oli tuo salaperäinen kavaltaja. Hänkö avasi kaupungin portin turkkilaisten joukoille?
Tästä merkinnästä joka tapauksessa syttyi romaanin päähenkilö Johannes Angelos elämään kirjailijan kihisevässä mielikuvituksessa.
Matti Klinge on kiistänyt useaan otteeseen sen, että Waltari olisi voinut saada käsiinsä tuon harvinaisen aarteen, päiväkirjan alkuperäisen kappaleen. ”Ei sitä noin vaan annettu jollekin suomalaiselle kirjailijalle.” Klingen mukaan Waltarin kuvaus on sepite.
Rajala kuvaa miten hän lopulta sai käsiinsä alkpuperäisen kappaleen, sekä listan alkuperäiskappaleen lukijoista:
Puolen tunnin kuluttua hän palasi ja laski pöydälleni puukantisen, nahkaselkämyksellä varustetun kirjan. Originale, hän lausahti lakonisesti.
Ja siinä se viimein oli, Niccolo Barbaron omalla kädellä kirjoittama kuvaus Konstantinopolin valloituksesta! Mykistyneenä kääntelin sen jäykkiä, kellastuneita, mustan pystysuoran tekstin täyttämiä sivuja. Vertasin kopioon: sanasta sanaan samaa juttua.
Kuva
Kuva: Panu Rajala

Sitten Il dottore toi paperiliuskan ja pyysi kirjoittamaan siihen nimeni. Se oli lista alkuperäisen käsikirjoituksen käyttäjistä kautta aikojen, ensimmäinen merkintä vuodelta 1905. Kovin ahkeraan ei sitä ole tutkittu, sillä jo neljäs nimi oli päivätty 7. marraskuuta 1952, käyttäjänä Mika Waltari, Helsinki.
Asia ratkaistu. Waltari on saanut käyttää kumpaakin, sekä alkuperäistä että kopiota, mutta lukenut ilmeisesti selkeämmin kirjoitettua kopiota. Sen koristeellista ulkoasua hän on myös muistelmassaan kuvannut.
Kuva
Kuva: Panu Rajala
Kuva
Kuva: Panu Rajala
Panu Rajala todisti professorin epäilyn turhaksi: Mika Waltari ei keksinyt päästään menestysteokseen liittyvää tarinaa (Aamulehti, 21.5.2017)

* Panu Rajala blogi

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Rajala todisti Klingen Mika Waltariin liittyneen epäilyn turhaksi

Agricolan Facebook-sivuilla kommentoi Juhani Tenhunen tätä Panu Rajalan löytöä seuraavasti:
Juhani Tenhunen: Minä sain käsiini Niccolo Barbaron päiväkirjan alkuperäisen ä ja myös kopiona. Kopio on hyvin tarkalleen samanlaista käsialaa kuin alkuperäinenkin. Professori Klingelle tiedoksi, että alkuperäisen tekstin saa nähtäväkseen, kun vain pyytää - jopa maisterikin!
Juhani Tenhunen: Minulla on ollut mikrofilmikopio tuosta samasta sivusta vuodesta 1991 työhuoneeni seinällä.
* Agricola Facebookissa

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”