Ehrnrooth ajaisi Lenin-kultin pois Suomesta

Foorumi on tarkoitettu yleiseen historia-aiheiseen keskusteluun.

Valvojat: Marjo Pihlajaniemi, Riitta Oittinen, Klaus Lindgren, Kati Parppei, Jukka Palm, Anu Lahtinen, Agricola, Jouko Nurmiainen, Annastiina Mäkilä

Tapio Onnela
Viestit: 4662
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti:

Ehrnrooth ajaisi Lenin-kultin pois Suomesta

Viesti Kirjoittaja Tapio Onnela » 05.08.17 11:05

Jari Ehrnroothin kolumni: Lenin-kultti pois Suomesta! (Yle, 1.8.2017)
https://yle.fi/uutiset/3-9745373
Jari Ehrnroothin mielestä Leniniin viittaavat muistomerkit ja Leninille nimetyt puistot tulisi poistaa Suomesta. Hänen mielestään: "Menneisyyden hallinta on taistelua historian eettisestä suunnasta ja aktiivinen nimistöpolitiikka on tehokas tapa näyttää, mitä me ajattelemme kansanmurhaajista."
Menneisyyden hallinta on nimenomaan niiden vastuulla, joilla on siihen mahdollisuus ja jotka ovat aiemmin osallistuneet vääryyksien kätkemiseen, kuten suomettumiskaudella tapahtui. Vuosituhannen vaihteessa esitin, että Suomi voisi Euroopan Unionissa ehdottaa kansainvälisen totuuskomission tai sen kaltaisen elimen perustamista selvittämään ja dokumentoimaan kommunismin rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Yllätyin ja järkytyin, kun suomalaiset vasemmistolaiset Jaakko Laakso etunenässä hyökkäsivät minua vastaan ja syyttivät kommunistien vainoamisesta. Esimerkiksi Erkki Tuomioja ilmoitti blogissaan(siirryt toiseen palveluun), että ei lämpene ”tälle jälkijättöiselle moraalista verenhimoa tihkuvalle esitykselle kaikkien ideologisten oikeudenkäyntien äidiksi”.

Moinen kiihkoilu vastuuseen saattamista vastaan johtunee soimaavasta omasta tunnosta.
Joka tapauksessa nyt olemme nähneet, millaiseen moraaliseen rappiotilaan Venäjä on ajautunut. Verratkaa sitä Saksaan, joka edes jossain määrin on pantu kantamaan syyllisyyttä holokaustista ja muista kansallissosialismin rikoksista ihmisyyttä vastaan.
***
Historiallinen osavastuu neuvostoimperialismin tukemisesta lankeaa myös Suomelle. Merkkinä siitä meillä on Lenininpuistoja, -patsaita ja -reliefejä ikään kuin hän olisi ollut hyväntekijä ja kunnioitusta ansaitseva henkilö.

Tämä faktojen vastainen Lenin-kultti pitää vihdoinkin ajaa pois Suomesta. Samalla asetuttaisiin vastustamaan Venäjän nykyhallinnon infosotaa palvelevaa historiankirjoitusta, jonka seurauksena puolet venäläisistä suhtautuu myös Staliniin ihaillen, kunnioittaen tai myötätuntoisesti.

Menneisyyden hallinta on taistelua historian eettisestä suunnasta ja aktiivinen nimistöpolitiikka on tehokas tapa näyttää, mitä me ajattelemme kansanmurhaajista.

jsn
Viestit: 2047
Liittynyt: 08.02.09 19:24

Re: Ehrnrooth ajaisi Lenin-kultin pois Suomesta

Viesti Kirjoittaja jsn » 10.08.17 08:25

Kyllä nuo patsaat ja puistot taitavat olla lukumäärältään ja sijainniltaan vähemmän keskeisiä. Ne ovat tietyn historiallisen aikakauden tulosta ja kerrostumaa siinä missä Aleksanteri II:n patsas Senaatintorillakin. Ero entisen NL:n tai ent sosialistimaiden vastaaviin on melkoinen. Menneisyydenhallintaa voisi olla niiden säilyttäminenkin. Mukaan voisi ehkä laittaa lisälaatan Leninin uhrien määrästä ja Leninin kannatuksesta Suomessa aina valtiojohtoa myöten?

Eivät ole saksalaiset ja itävaltalaiset poistaneet Berliinin ja Wienin keskustoista massiivisia puna-armeijan monumenttejaan vaikka surmattuja ja raiskattuja siviilejä riitti ja asia tiedostetaan kummassakin maassa nykyisin hyvin.

Vastaa Viestiin