sholopainen
Viestit: 7
Liittynyt: 24.01.07 10:57
Paikkakunta: Tampere

EU:n yhteinen historiankirja

EU-maiden kouluille ehdotetaan yhteistä historian oppikirjaa. Ehdotuksen teki Saksan opetusministeri Annette Schavan EU:n opetusministerien kokouksessa Heidelbergissä. Kirja tulisi yhteiskäyttöön 27 jäsenmaan peruskouluissa.

Kirjaprojekti sai tuoreeltaan ristiriitaisen vastaanoton. Ison-Britannian edustajat ovat jo puhuneet sitä vastaan. Myös Tanska on tyrmännyt ehdotuksen, koska maassa valtio ei puutu historian oppikirjojen sisältöön. Ruotsin opetusministeri Jan Björklund pitää epätodennäköisenä, että eri maiden vaihtelevat historiantulkinnat voitaisiin yhdistää.

Yhteisen historiankirjan syntymistä pidetään epätodennäköisenä. Historiankirjoitus on useissa jäsenmaissa hyvin kansallismielisiä. Erityisesti tulkinnat toisesta maailmansodasta ovat edelleen hyvin arkaluontoisia.

Saksa ja Ranska tuottivat viime vuonna yhteisen oppikirjan, joka käsitteli Euroopan historiaa toisen maailmansodan jälkeen. Kirja on käytössä joissakin kouluissa. Kahden maan versiot poikkeavat tietyiltä osin toisistaan, sillä tutkijat eivät päässeet sopuun näkemyksistä Yhdysvaltojen roolista Euroopassa eivätkä kolonialismista.

Ajatus yhteisistä historian oppikirjojen sivuista oli vireillä Ranskan puheenjohtajakaudella vuonna 2000. Se ei saanut kuitenkaan EU:n jäsenmaiden kannatusta.

Lähde: Helsingin Sanomat, Sveriges Radio

Riitta Oittinen
Viestit: 84
Liittynyt: 02.02.07 11:03

Ranskalais-saksalainen historiankirja

Vaikka EU:n yhteinen historian oppikirja on vastatuulessa, lukiolaisille suunnattu saksalais-ranskalainen historianoppikirja Histoire/Geschichte on ilmestynyt jo vuonna 2006. Hanketta esiteltiin joulukuussa Tukholmassa Goethe-Instituutin ja Ranskan kulttuurikeskuksen yhdessä järjestämässä seminaarissa, joka käsitteli Euroopan historiaa ja nationalistista historiankirjoitusta. Ranskalais-saksalainen oppikirja keskittyy toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan:

Lisätietoja:

http://www.klett.de/projekte/geschichte ... ekt0d.html

http://www.klett-franzoesisch.de/manuel ... emand.html

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”