hitera
Viestit: 83
Liittynyt: 12.04.06 12:12

Pro gradu: Nyyti ry:n ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen

Tiedekunta: Humanistinen tiedekunta
Laitos: Historiatieteen laitos, Tampereen yliopisto
Tekijä: ILOLAKSO,ANTTI
Tutkielman nimi: YKSILÖLLISYYS, YHTEISÖLLISYYS, YHTEISTYÖ Nyyti ry:n ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen kehittyminen 1980-luvulta 2000-luvulle
Kieli: fin
Sivumäärä: 121 s. + 2 liitesivua


URL: http://tutkielmat.uta.fi/pdf/gradu01142.pdf

Tiivistelmä ja asiasanat: Nyyti ry perustettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa vuonna 1984 tuomaan vaihtoehtoja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) laadukkaiksi, mutta yksipuolisiksi katsottuihin mielenterveyspalveluihin. Yksittäisen projektin hallinnoijana aloittanut Nyyti ry on sittemmin laajentanut toimintamuotojaan ja vakiinnuttanut asemansa korkeakouluopiskelijoille palveluja tarjoavana terveysjärjestönä. Yhdistyksen perustaminen ja kehittyminen ei ole kuitenkaan tapahtunut sattumalta, vaan Nyyti ry:n vaiheet ovat yhteydessä suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtuneeseen hyvinvointivaltion murrokseen ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen roolin muuttumiseen. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen näkökulmasta on paradoksaalista, että järjestöt ovat aikanaan vaikuttaneet monien toimintojen aloittamiseen, mutta uudelle vuosituhannelle tultaessa pohditaan, mitä palveluja julkisyhteisöt voisivat ostaa järjestöiltä, miten järjestöjen ja julkisyhteisöjen yhteistoimintaa voitaisiin kehittää ja äärimmillään jopa sitä, mitä julkisyhteisöjen aiemmin hoitamia tehtäviä voitaisiin siirtää järjestöjen ja muun vapaaehtoistoiminnan vastuulle.

Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastelen, miten Nyyti ry:n toiminta kehittyi 1980-luvulta 2000-luvulle suhteessa sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaympäristössä tapahtuneisiin muutoksiin. Tutkielmassa selvitän miten ja miksi Nyyti ry on kehittynyt nykyiselleen ja arvioin Nyytin toiminnan merkitystä eri osapuolille. Toiseksi selvitän millaisia yhteiskunnallisia muutoksia sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat tarkastelujaksolla kohdanneet ja miten muutokset ovat järjestöihin vaikuttaneet.

Tutkielman pääasiallisen lähdeaineiston muodostavat Nyyti ry: arkistolähteet joita täydentävät yhdeksälle järjestön toimijalle tehdyt henkilöhaastattelut. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaympäristön muuttumista tarkastellaan tutkimuskirjallisuuden avulla.

Nyyti ry on kehittynyt nykyiselleen vaiheittain. Ensimmäinen Nyyti ry:n perustamisesta alkanut vaihe ilmensi Suomeen 1980-luvun alussa rantautunutta ja paisuvaan sosiaalivaltioon kohdistunutta varhaista kritiikkiä, vaikka ympäröivässä yhteiskunnassa elettiin tällöin vielä suurimmaksi osaksi vahvan sosiaalivaltion kautta. Erityisesti terveydenhuollossa vaadittiin oikeanlaisen yksilöllisyyden korostamista ja ihmisten omien vaikutusmahdollisuuksien tunnustamista ja parantamista. Sekä Nyyti ry:n varhaisessa yhteisöasumiskokeilussa että myöhemmissä toimintamuodoissa korostettiin näitä opiskelijoiden yksilöllisiä voimavaroja.

Toinen vaihe Nyytin kehityksessä alkoi tukikeskuksen perustamisesta. Tukikeskuksen myötä alkunsa sai Nyytin vapaaehtois- ja ryhmätoiminta. Teekkarien keskimääräistä paremmat tietotekniset valmiudet tarjosivat Nyytille sen sijaan mahdollisuuden olla kärkijoukoissa uusia mielenterveystyön malleja kehitettäessä. Syntyi Virtuaaliolkapää, josta sittemmin muodostui olennainen osa järjestön tukikeskustoimintaa ja perusta meneillään olevalle järjestön valtakunnallistumiselle ja palveluiden laajentamisen Suomen kaikkien tiedekorkeakouluopiskelijoiden käyttöön.

Kolmas vaihe käynnistyi Nyytin ns. isojen projektien myötä. Projektien toteuttajaksi siirtymisen tuloksena Nyytin näkyvyys ja verkostot parantuivat. 1990-luvun laman vauhdittama valtionhallinnon uudistuspolitiikka ja palvelutoiminnan ulkoistaminen lisäsivät osaltaan julkisen sektorin kiinnostusta järjestöjen tuottamia palveluja kohtaan. Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) sosiaali- ja terveysjärjestöille ja erityi-sesti mielenterveyspalveluihin kohdentamat avustukset ilmensivät tätä uskoa järjestöjen toimintaan. Nyyti ry:n RAY:ltä saamat avustukset lisääntyivät erityisesti 1990-luvun lopulta alkaen.

Nyyti ry:n kehityksen neljäs vaihe alkoi vuonna 2001 käynnistyneestä valtakunnallistumisprojektista, johon liittyi muutoksia järjestön kohderyhmän sekä toimintamuotojen ja toimintafilosofian suhteen. Vaihetta ovat leimanneet mm. pyrkiminen ammattimaisesti toteutettuun vapaaehtoistoimintaan ja palveluiden tarjoaminen alueellisesti aiempaa laajemmalle ja lukumääräisesti aiempaa suuremmalle kohderyhmälle. 2000-luvulla Nyyti on osaltaan pyrkinyt syventämään yhteistyötä opiskelijoiden terveydenhuollon virallisen palveluntarjoaja YTHS:n kanssa. Neljännen vaiheen merkityksen arviointia pidemmällä aikavälillä rajoittaa kuitenkin lyhyt ajallinen etäisyys ja prosessien keskeneräisyys.

Yksilöllisyys, yhteisöllisyys ja yhteistyö kuvaavat monipuolisesti Nyyti ry:n ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen vaiheita tarkastellulla ajanjaksolla. Nyyti ry:n kehitys alkoi aikanaan yksilöllisyyttä korostaneesta so-siaalivaltion kritiikistä. Samasta asiasta oli osittain kyse sosiaali- ja terveysjärjestöjen uudessa tulemisessa sen jälkeen, kun järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan mahdollisuudet oli Suomessa unohdettu hyvinvointivaltion rakentamisen huumassa. Yhteisöllisyys ­ tai sen puuttuminen ­ on puhuttanut yliopistoissa eriaikoina, mutta 2000-luvulla se näyttää kokeneen yliopistoyhteisöissä uuden renessanssin, kiitos YTHS:n, opiskelijajärjestöjen ja Nyytin kaltaisten toimijoiden. Yhteistyö julkisen sektorin ja järjestöjen, julkisen ja epävirallisen, ammattilaisten ja vapaaehtoisten välillä on tarkastelujaksolla lisääntynyt. Nyyti ry:n tärkeimpiä yhteistyökumppaneita ovat olleet opiskelijajärjestöt ja YTHS. Nyyti ry:n ja monien muiden sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminnan jatkumisen kannalta keskeinen yhteistyökumppani on ollut päärahoittaja RAY, jonka rahoituksen säilyminen on myös jatkossa yksi järjestötoiminnan avainkysymyksiä.

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”