JP Lassila
Viestit: 2
Liittynyt: 11.06.07 12:18
Paikkakunta: Helsinki

Suomalaisen spiritismiliikkeen varhaishistoriasta

Oulun seudulla tunnettiin viime vuosisadalla pirunpenkiksi tai vain penkiksi kutsuttu väline, jonka avulla kerrottiin päästävän yhteyteen henkimaailman, vainajien tai manalan voimien kanssa. Penkiltä saattoi esittää tulevaisuuteen, toisiin ihmisiin tai asioihin liittyviä kysymyksiä. Vastaukset tulivat yleensä koputuksina. En tiedä kuinka laajalti tämä oli levinnyt, mutta ainakin Kiimingin ja Pudasjärven suunnalla se oli jonkinmoinen osa paikallista kansanperinnettä.

Tämä penkki lienee melko suomalainen ilmiö, vaikkakin se voidaan yhdistää spiritistisiin istuntoihin. Näissä tätä muistuttaa erityisesti ns. pöydänkiepsautus, joka oli yleinen 1800-luvun spiritistisen liikehdinnän ilmenemismuoto: http://en.wikipedia.org/wiki/Table-turning

Penkki toimi kuulemani perusteella siten, että siihen istui muutama ihminen kerrallaan pitäen toisistaan (olkapäistä?) kiinni. Penkin etummainen piti käsiään ilmassa. Penkki oli melko matala ja sen rakenteiden piti olla kokonaan puisia. Rautaesineitä ei saanut olla edes penkin käyttäjillä, sillä silloin penkki ei suostunut kerrotun mukaan toimimaan. Paikallisten kertomasta päätellen penkki tunnettiin Suomessa jo ainakin 1900-luvun alkupuolella. Spiritistinen liike oli rantautunut maahamme jo 1860-luvulla, jos oikein muistan.

Tietäneekö joku asiasta enemmän? Laitoin tämän tänne, koska en löytänyt yhtään folkloristiikkaan keskittynyttä foorumia.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”