Trilisser
Viestit: 502
Liittynyt: 24.04.06 17:03

Suomen sukellusveneet/Markku Melkko

Sain aiemmin viikolla käsiini em. teoksen ja arvioini siitä seuraavassa. Näkökulmana on enemmän laivaharrastajan näkemys kuin operatiivisestä näkökulmasta katsovan.

Kirjassa on 160 sivua n. 20 senttiä kanttiinsa olevassa neliöformaatissa. Paperinlaatu on varsin kehno ja huokoinen mikä pilaa kuvat varsin täydellisesti. Taittokin tuhlaa tilaa varsin suruttomasti.

Kirja on kokonaisuutena suoraan sanoen pettymys. Kun kirjoittaja on Sotamuseon miehiä, oletin painotuksen olevan automaattisesti tekniikassa, kuten vaikkapa Tauno Niklanderin panssarilaivakirjassa. Mutta eipä ollut. Ensimmäiset 20 sivua on varsin yleisluonteista juttua sukellusveneen kehityksesta enkä ymmärrä miksi vähäistä tilaa on menty hukkaamaan moiseen.

Tätä seuraava osuus käsittelee suomalaisten veneitten hankintaa ja kehitystä. Koska lähdeviitteitä tai lähdeluetteloa ei ole, en voi vannoa miten on, mutta tuntui tekstin pohjautuvan olennaisilta osin Björn ja Annette Forsenin aiempaan teokseen.

Seuraavaksi kuvataan veineitten operaatiot ja tämä osio onkin kirjan pisin. Tämäkin osuus olisi kaivannut tarkempaa käsittelyä.

Kirjan päättää lyhyt rakennekuvaus ja teknisten tietojen taulukot.

Kirjan suurin heikkous on teknisen materiaalin heikkous. Kirjassa on esim. vain 2 rakennepiirrosta. Samoin esim. kulkukoneiston tarkka rakenneselvitys puuttuu. Saukon osalta mainitaan moottoriongelmat, mutta näitä ei mitenkään yksilöidä eikä analysoida (=mikä oli vikana). Moottoreistakin on mainittu vain merkki, ei mallia eikä mitään tarkempaa tietoa.

Veneitten käsittelyominaisuudet jäävät sivumainintoihin. Suomalaisia veneitä olisi voitu myös verrata virolaisten englantilaistyyppisiin veneisiin, mutta tämäkin kirjasta puuttuu.

Onneksi ko. kirja oli kirjaston kappale, joten ei tullut hukattua rahojaan tähän tekeleeseen.

Em. kirjaa olen verrannut lähinnä kolmeen kirjaan, em. Niklanderin teokseen, John Lambertin brittiläistä A-luokkaa ja Robert Sternin saks. VII-luokkaa käsitteleviin teoksiin. Etenkin Lambertin teos on aivan ylivertainen usemman sadan rakennepiirroksen voimin.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”