ollijii
Viestit: 98
Liittynyt: 30.11.05 09:54
Paikkakunta: Korpilahti
Viesti: Kotisivu

Valtiosäännön vaietut vaiheet

Keskustelu, tai inttäminen, presidentin valtaoikeuksista on oikeastaan joutavaa jätettä mittavasta valtiosääntökeskustelusta 1970-luvulla. Valtiosääntökomitea asetettiin aikoinaan tekemään vasemmiston vaatimia muutoksia perustuslakeihin.
SDP:n ja SKDL:n edustajat valtiosääntökomiteassa olivat hyvin yksituumaisesti tekemässä Suomesta keskusjohtoisesti hallittua "suunnitelmataloutta".
Vasemmiston useimmiten esittämän vaatimuksena oli omaisuuden perustuslakisuojan poistaminen. Vasemmistollahan oli vähän väliä eduskunnassa enemmistö, mutta heidän kaipaamaansa sosialismiin siirtymiseen ei ollut oikein mahdollisuuksia perustuslakien muuttamisen vaatiman ehdottoman enemmistön puuttuessa. Siksi valtiosääntöjä piti muuttaa.
SDP:n ja SKDL:n yhteinen ehdotus valtiosääntökomiteassa oli, että yksityisen omaisuuden suoja rajoitettaisiin henkilökohtaiseen omaisuuteen. Käytännössä se olisi tarkoittanut maan sosialisoimista, koska maat ja metsät katsottiin tuotantovälineiksi.
Vasemmiston valtiosääntöpyrkimykset unohtuivat sitten energiakriisiä seuranneeseen lamaan. Jatkossa sosialismin kulissit romahtelivat, joten SDP:ssä ja SKDL-Vasemmistoliitossa oltiin hyvin hiljaa näistä kysymyksistä.

Jäljelle on jäänyt väittelyn aiheeksi ainoastaan tuo presidentin asema.
Lähihistoriamme kannalta valitettavan huonosti muistettu 70-luku kannattaisi palauttaa mieliin. Silloisista vaikuttajista niin suuri osa on joukossamme, ja toivottavasti julkisen sanan ja tutkijoiden ahkerasti tentattavina.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”