Hannu
Viestit: 30
Liittynyt: 08.08.07 09:21

Maankruunun linna

Keskustelupalstalla, aiheesta suomalaisten suhtautuminen Venäjään, esittää nimimerkki Korjaaja listan nimiä venäläisistä henkilöistä, jotka hänen mielestään ovat saaneet jotain hyvää aikaa (mene ja tiedä).
Minun silmiini osui Andrei Aleksandrovits (k. 1304).
Vaikka kyseessä on ajanjakso Suomen historiassa, mistä erikoisesti olen kiinnostunut, olen jotenkin mennyt tämän kaverin ohi.
Kun etsin miestä netiltä saan vain selville, attä hän valloitti Maankruunun linnan.
Mikä ja missä se Maankruunun linna oli ja mitä hyvää Suomen kannalta siitä oli, että Andrei valloitti sen ? :shock:

Hannu

Klaus Lindgren
Viestit: 1178
Liittynyt: 30.11.05 12:31

Tongin verkkoa minäkin, ja kävi ilmi, että kyseessä on Nevan suulla ollut Landskronan linnoitus. Linnan perusti Torgils Knutsson tai Torkkeli Knuutinpoika vuonna 1300 ja seuraavana vuonna tuo suuriruhtinas Andrei sen tuhosi. Tuo Torgils/Torkkeli näyttää olevcan sama mies, joka oli perustanut Viipurin linnan vähän aikaisemmin. Sittemmin samalla paikalle perustettiin Nyen tai Nevanlinna -niminen kaupunki ja aikanaan taas Pietari Suuri perusti paikalla Pietarin kaupungin. Siitä siunauksellisuudesta käydään keskustelua toisaalla.

Avatar
Jouko Heyno
Viestit: 842
Liittynyt: 30.11.05 10:26

Klaus Lindgren kirjoitti:Tongin verkkoa minäkin, ja kävi ilmi, että kyseessä on Nevan suulla ollut Landskronan linnoitus. Linnan perusti Torgils Knutsson tai Torkkeli Knuutinpoika vuonna 1300 ja seuraavana vuonna tuo suuriruhtinas Andrei sen tuhosi. Tuo Torgils/Torkkeli näyttää olevan sama mies, joka oli perustanut Viipurin linnan vähän aikaisemmin. Sittemmin samalla paikalle perustettiin Nyen tai Nevanlinna -niminen kaupunki ja aikanaan taas Pietari Suuri perusti paikalla Pietarin kaupungin. Siitä siunauksellisuudesta käydään keskustelua toisaalla.
Joo, tarkkaan ottaen se ei ollut Nevan suulla, vaan Ohtan ja Nevan yhtymäkohdassa, samalla paikalla, johon Ruotsi perusti nykyisen Pietarin kaupungin 1642. Hävitettyään kaupungin turvana olleen linnan, Pietari I rakennutti uuden Jänissaareen, T. Kivekkään kotitilalle. Pietarin historiasta on kirjoittanut loistavan tutkimuksen S. Kepsu: "Pietari ennen Pieataria!, SKS. Kannattaa lukea. Siinä tosin ei Maankruunua (oik. Landskrona) suuremmin käsitellä, koska Se todella "katosi kartalta". Paikka oli ylipäätään tuolloin vielä vain Vuoksen reitin kilpailija. Maankruunu itsessään ei ole suinkaan Torglisin, vaan piispa Tuomaan ideoima. Ruotsin (Suomen - "Svea" on etymologisesti sama sana kuin "Suomi", "Ruotsi" on vain "naapuria" tarkoittava laina; tästä lisää tarvittaessa) valtakunna demokraattista luonnetta jo tuolloin luonnehtii parhaiten se, että kuninkaan ja piispan tekemä retki meni "plöröksi", koska se ei saanut säätyjen tukea, ja rahoitus siten jäi vain toiveeksi

Ylipäätään Suomen historia olisi kirjoitettava uusiksi, ja tällä kertaa lähteisiin perustuen, ilman vilkunalaista kansallisuusuhoa "miesten seuroineen", ajalta ennen vuotta 1648.

Ciccio
Viestit: 918
Liittynyt: 13.12.06 23:36
Paikkakunta: Ruotsinpyhtää

Maankruunun pilvenpiirtäjä

Ohta- keskus Gazpromin 400- metrisine pilvenpiirtäjineen Pietarissa
rakennetaan
samoille tienoille.
Onko Gazprom- pilvenpiirtäjä muinaisen Maankruunun kohdalla ?

V.Palvo

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”