EM
Viestit: 1
Liittynyt: 29.12.07 18:25

Vanha maailma

Mikä on "Vanha maailma"?

Sopivista kirjoista tähän ehkä löytäisi vastauksen, mutta en nyt ehdi hakea. Google-haku tuottaa keskustelupalstan, jonka mukaan on "vanha maailma, uusi maailma ja 3. maailma. Vanha maailma eli suurin piirtein se mikä mahtui antiikin karttoihin (Eurooppa, Aasia ja Välimeren ympäristö)".

Onko koko käsite jo vanhentunut?

Avatar
Jouko Heyno
Viestit: 842
Liittynyt: 30.11.05 10:26

Re: Vanha maailma

EM kirjoitti:Mikä on "Vanha maailma"?

Sopivista kirjoista tähän ehkä löytäisi vastauksen, mutta en nyt ehdi hakea. Google-haku tuottaa keskustelupalstan, jonka mukaan on "vanha maailma, uusi maailma ja 3. maailma. Vanha maailma eli suurin piirtein se mikä mahtui antiikin karttoihin (Eurooppa, Aasia ja Välimeren ympäristö)".

Onko koko käsite jo vanhentunut?
"Vanhalla maailmalla" tarkoitetaan yleensä niitä kulttuurikansjoa, jotka eivät asuttaneet Amerikkaa, ts. tuo lopussa oleva on aika lähellä oikeaa, toki siihen kuuluu myös Saharan kulttuurivaltiot.

Sen sijaan vanha-uusi-3. -jako on pielessä, sillä termi 3. maailma on lähinnä Bandungin konferenssin seurauksena syntynyt termi, jolla haluttiin erottaa kehitysmaat "idän" ja "lännen" kahtiajakamisesta "kolmanneksi voimaksi". Onnistuminen oli sitten vähän niin ja näin.

Klaus Lindgren
Viestit: 1178
Liittynyt: 30.11.05 12:31

Tuo jako vanhaan ja uuteen maailmaan juontuu ymmärtääkseni löytöretkien ajoilta: Kolumbus ja muut löysivät "uuden" maailman, Amerikan mantereen, joten Euraasian ja Afrikan mantereet saivat nimen "vanha" maailma. Kolmannen maailman käsite on tosiaankin, kuten Jouko Heyno jo kertoikin, uudempaa perua. Rikas ja teollistunut pohjoinen muodostivat kylmän sodan oloissa "ensimmäisen" ja "toisen" maailman, kun taas (enimmäkseen) siirtomaaherruudesta vasta vapautunut, teollistumaton ja köyhä muu maailma nimettiin "kolmanneksi". Kuvaan kuuluu sekin, että ranskan kielessä sanalla "troisieme" on myös syrjäisyyteen viittaava sävy.

Avatar
Jouko Heyno
Viestit: 842
Liittynyt: 30.11.05 10:26

Klaus Lindgren kirjoitti:Tuo jako vanhaan ja uuteen maailmaan juontuu ymmärtääkseni löytöretkien ajoilta: Kolumbus ja muut löysivät "uuden" maailman, Amerikan mantereen, joten Euraasian ja Afrikan mantereet saivat nimen "vanha" maailma. Kolmannen maailman käsite on tosiaankin, kuten Jouko Heyno jo kertoikin, uudempaa perua. Rikas ja teollistunut pohjoinen muodostivat kylmän sodan oloissa "ensimmäisen" ja "toisen" maailman, kun taas (enimmäkseen) siirtomaaherruudesta vasta vapautunut, teollistumaton ja köyhä muu maailma nimettiin "kolmanneksi". Kuvaan kuuluu sekin, että ranskan kielessä sanalla "troisieme" on myös syrjäisyyteen viittaava sävy.
Nimenomaan näin. Mutta kiitos tuosta ranskanopetuksesta, se oli minulle uutta, mutta kuulostaa näin jälkeen "tiedettynä" ihan paikkansa pitävältä - siihen suuntaan olen eräissä tapauksissa sitä kuullut käytettävän. Muna ja kanan ovat tässä tietysti ongelman ytimessä. Bandungissa termi otettiin tietoisesti käyttöön.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Toinen maailma

Klaus Lindgren kirjoitti:Rikas ja teollistunut pohjoinen muodostivat kylmän sodan oloissa "ensimmäisen" ja "toisen" maailman, kun taas (enimmäkseen) siirtomaaherruudesta vasta vapautunut, teollistumaton ja köyhä muu maailma nimettiin "kolmanneksi". Kuvaan kuuluu sekin, että ranskan kielessä sanalla "troisieme" on myös syrjäisyyteen viittaava sävy.
Eikös toinen maailma tarkoittanut ns. sosialistisia maita. Näin sen näkee myös Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Third_World

Klaus Lindgren
Viestit: 1178
Liittynyt: 30.11.05 12:31

Niin, sitä teollistunutta pohjoistahan tuo ns. sosialistinen maailma oli. Aika harvoin kai ensimmäisestä tai toisesta maailmasta kuitenkaan puhuttiin.

henrik
Viestit: 40
Liittynyt: 03.11.06 10:07

Klaus Lindgren kirjoitti:Kolmannen maailman käsite on tosiaankin, kuten Jouko Heyno jo kertoikin, uudempaa perua. Rikas ja teollistunut pohjoinen muodostivat kylmän sodan oloissa "ensimmäisen" ja "toisen" maailman, kun taas (enimmäkseen) siirtomaaherruudesta vasta vapautunut, teollistumaton ja köyhä muu maailma nimettiin "kolmanneksi". Kuvaan kuuluu sekin, että ranskan kielessä sanalla "troisieme" on myös syrjäisyyteen viittaava sävy.
Niin, ranskalaiset kai eivät käytä tuota troisième-sanaa, vaan vanhahtavaa ilmaisua "Tiers".

Tarkemmin ottaen näin (wiki.en):

"The economist and demographer Alfred Sauvy, in an article published in the French magazine L'Observateur, August 14, 1952, coined the term Third World in referring to countries currently called either "developing" or "under-developed", especially in Latin America, Africa, Oceania, and Asia, that were unaligned with either the Communist Soviet bloc or the Capitalist NATO bloc during the Cold War (1945–1989).[1] Today, Third World is synonymous with all countries in the developing world, regardless of their geopolitical alliances.[citation needed]

Third World was a reference to the Tiers État, the (Third Estate), the commoners of France before and during the French Revolution, opposed to the priests and nobles who composed the First Estate and the Second Estate. Like the third estate, wrote Sauvy, the Third World has nothing, and "wants to be something", implying that the Third World is exploited (as was the third estate) and that its destiny is revolutionary. Moreover, it conveyed the second concept of political non-alignment with neither the industrialized Capitalist bloc nor the industrialized Communist bloc."

Itse olen ajatellut tämän niin, että sekä länsi että itä aikoinaan ajattelivat olevansa ensimmäinen maailma, ja se vastapuoli se toinen. Sinänsähän kolmannen määritelmän ei tarvitse kantaa mukanaan tietoa siitä, kumpi niistä kahdesta on ensimmmäinen.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”