Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Historiantutkimuksen vähenevä merkitys arkistoalalla?

Historiantutkimuksen vähenevä merkitys arkistoalalla?

Arkistohallinnan reunamerkintöjä blogissa sivutaan historiantutkimuksen ja arkistotöiden suhdetta.
Postaus liittyy Agricolan foorumilla akateemista työttömyyttä käsitelleeseen juttuun, jossa oli todettu, että useammankin yliopiston historian laitoksella voi nykyisin suorittaa arkistoalan töihin pätevöittäviä opintoja

Pekka Henttonen toteaa blogissa otsikolla: Arkistoista historianopiskelijoille työpaikka? Historiantutkimuksen merkityksen vähenemisestä arkistoalalla:
Historiantutkimuksen merkitys on kuitenkin vähenemässä. Kun arkistolaitoksen siirtosykli tihenee, viranomaisille ei enää jää vanhempaa asiakirja-aineistoa. Historiantutkimukseen ja sen tarpeisiin painottuva osaaminen ei ole tähänkään asti ollut käypää valuuttaa päätearkistojen ulkopuolella. Vielä vähemmän se on sitä sen jälkeen. Käytännön työtehtävät asiakirjahallinnossa vaativat yleensä ja enimmäkseen toisenlaista osaamista kuin mitä historiantutkijalla on. Tämän vuoksi informaatiotutkimuksen laitos on vahvasti mukana Jyväskylän yliopiston arkistonhallinnan maisteriohjelmassa. AAYn jäsenillassa nouseviksi vaatimuksiksi nostettiin prosessinkuvausmenetelmien, laatutyön, projektityön ja johtamisen osaaminen.

Vaikka arkistokoulutus historianlaitoksilla tuottaa ammattilaisia, pelkään, ettei se vie kovin paljon alan tutkimusta eteenpäin. Toki asiakirjahallintaakin voidaan tutkia historiantutkimuksen menetelmin ja tällaistakin tutkimusta on tehty liian vähän. Alan keskeiset kysymykset ovat kuitenkin sellaisia, ettei historiantutkimus anna niihin vastaamiseen metodologisia valmiuksia.
Sähköinen asiakirjahallinta on silti vienyt ehkä liikaa huomiota siitä, että myös historia ja perinteiset asiakirjat kuuluvat jatkossakin arkistojen toimintakenttään
.
Lue postaus kokonaan:
http://reunamerkintoja.wordpress.com/20 ... tyopaikka/

Matti Lund
Viestit: 29
Liittynyt: 30.08.08 17:44
Paikkakunta: Turku

Re: Historiantutkimuksen vähenevä merkitys arkistoalalla?

Hei
Vähenevä merkitys
Tämä pitää viimeisen 25 vuoden havaintojeni mukaan paikkansa.

Vähenevä merkitys on ollut havaittavissa itselleni noin vuodesta 1990 alkaen ja on mielestäni jatkuva trendi, jolle ei ole toistaiseksi näkyvissä päätepistettä: se vaatisi ensin päätepisteen monille ajan trendeille, joille ei ole nopeaa loppua näkyvissä, vaan ne vaikuttaisivat olevan pikemminkin elinkaarensa alkupäässä. Nämä trendit ohjaavat nähtävästi myös opetusministeriötä, joka päättää taas siitä, millaisia toimenkuvia arkistoissa tarvitaan ja mihin suuntaan voimavaroja ohjataan.

Opetusministeriö antaa nähdäkseni jaettavaksi niukkuutta; ja tutkimus on jaossa periferiassa ja viranomaispalvelun tehostaminen etualalla, siis esimerkiksi asiakirjojen toimittaminen oikeusprosesseja käyville henkilöille tai lupien anojille. Siellä volyymit kasvavat ja palvelevan henkilöstön tarvetta ei prosessien tehostaminenkaan voine vähentää. Kaikki tekniset ja resurssiponnistelut kohdistetaan sinne. Tutkijapalvelun tekniikan ylläpito (eräs indikaattorini) ja muu resurssointi on ollut retuperällä jo pitkään. Sinne ei liikene yhtään mitään.

Osasta analyysia voin yhtyä Henttoseen, mutta on toki monia muitakin tutkimuksen kannalta huonoa kehitystä ohjaavia merkitseviä tekijöitä, joita Henttonen ei tuo esiin. Eli painottaisin vähän eri lailla, mutta Henttoselta ei näyttäisi puuttuvan asian tuntemusta.

Yksi johtopäätös siis on, että työtilaisuuksiin ei tulisi kiinnittää suuria odotuksia; ja kunnianhimoisille hankkeille ei anneta toimintaedellytyksiä.

terveisin Matti Lund

opalonen
Viestit: 2
Liittynyt: 02.12.05 20:53
Paikkakunta: Mikkeli

Historiantutkimuksen vähenevä merkitys arkistoalalla?

Vastasin jo tuonne Pekan blogiin, mutta kerrataan:

Niin siis oikeastihan kysymys on siitä että laaja-alaisen koulutuksen saaneella ihmisellä on parhaat mahdollisuudet selvitä laaja-alaista osaamista vaativasta työelämästä; koulutushan antaa vain työkaluja hallita ongelmatilanteita, työn oppii vain sitä tekemällä. Siksi esimerkiksi minulle, joka olen periaatteessa aina aikonut ryhtyä historioitsijaksi ja nyt siihen vanhoilla päivilläni tietyssä mielessä päässyt, ei ole ollut vaikeaa oppia riittävällä tasolla niin yksinkertaisia asioita kuin painotekniikkaa, tietotekniikkaa, sähkönjakelua tai sähköistä arkistointia - myyntihommista nyt puhumattakaan. Meillä täällä Vanhaslandiassa vaan ollaan niin yksinkertaisia, että kuvitellaan yksipuolisen koulutuksen tuottavan oikeasti asioita hallitsevia asiantuntijoita.
Mutta mennäkseni vielä siihen varsinaiseen Pekan esittämään asiaan, uskoisin että tulevien asiakirjahallinnan ja arkistojen ammattilaisten keskeisimmät tempputaidot liittyvät tietotekniikkaan, hallintoon ja prosessiosaamiseen. Kuitenkin on varmaankin niin että siihen varsinaiseen diskurssin ja kontekstin hallintaan - siis miksi tätä tehdään - vaaditaan historiallista ymmärrystä. Jos paremminkin kysyisi, millaisia historioitsijoita meillä koulutetaan sen sijaan että kyseenalaistetaan historiaa opiskelleiden mahdollisuus tulla arkistoammattilaisiksi? Voisi aloittaa vaikka siitä, että opiskelin pitäisi kestää riittöävän kauan...

Matti Lund
Viestit: 29
Liittynyt: 30.08.08 17:44
Paikkakunta: Turku

Re: Historiantutkimuksen vähenevä merkitys arkistoalalla?

opalonen kirjoitti:Vastasin jo tuonne Pekan blogiin, mutta kerrataan:

Mutta mennäkseni vielä siihen varsinaiseen Pekan esittämään asiaan, uskoisin että tulevien asiakirjahallinnan ja arkistojen ammattilaisten keskeisimmät tempputaidot liittyvät tietotekniikkaan, hallintoon ja prosessiosaamiseen. Kuitenkin on varmaankin niin että siihen varsinaiseen diskurssin ja kontekstin hallintaan - siis miksi tätä tehdään - vaaditaan historiallista ymmärrystä. Jos paremminkin kysyisi, millaisia historioitsijoita meillä koulutetaan sen sijaan että kyseenalaistetaan historiaa opiskelleiden mahdollisuus tulla arkistoammattilaisiksi? Voisi aloittaa vaikka siitä, että opiskelin pitäisi kestää riittöävän kauan...

Hei

Tässä on lausuttuna muutamia huomionarvoisia seikkoja, jotka niiden, jotka kuitenkin haluavat suuntautua arkistolaitoksen palvelukseen tietopalvelun tehtävien ammattilaisiksi, tulisi huomioida.

Yksi oman tehtävän hoitamisen menestystekijä on riittävä ja sangen joustava tietotekninen osaaminen sen perusteella, millaisissa olosuhteissa arkistolaitos on resurssipulansa takia paininut. Tämän takia arkiston toimipaikkojen kaluston ylläpito ja hoito on ollut retuperällä.

Uskon, että IT -toimivuuden ylläpidon taso ja kehitys pyritään jotenkuten turvaamaan viranomaisasiakaspalvelun puolella, priorisoimaan ja sopimaan siellä puolella sellaisesta IT -ylläpidosta, ettei asiakkaille syntyisi kohtuuttomasti palvelukatkoja ja odotusaikoja, mutta koska ylläpidon mitoitukselle on saatavien vähäisten resurssien takia laitettava ankarat rajat, johtaa tämä mielestäni siihen, että tutkijoiden tietopalvelu joutuu useimmiten ongelmatapauksissaan odottamaan, että IT -auttajat suoriutuvat pririsoiduimmista ponnisteluistaan lyhyemmän vasteajan puitteissa asiakaspalvelupisteissä. Koska arkistolaitoksella ei ole varaa ennakkosuunnitteluun saati proaktiivisuuteen kalustonsa toimivuuden ylläpitämiseksi, IT -auttamisen tarve pyrkii painottumaan enemmän painimiseen kaluston kunto-ongelmien kanssa kuin softaongelmien kanssa.

Edellinen tilanne, jonka näen todennäköisimmäksi arkistolaitoksen ympäristössä, johtaa väistämättä siihen, että vaikka arkistolaitoksen palvelupaketti IT -palveluntoimittajan kanssa vaikuttaisikin näennäisesti kattavalta, se jättäisi useimmiten tutkijoita palvelevan tietopalvelun työntekijät yksin odottamaan ongelmanratkaisuja. Jos työntekijä ei tällöin "pakkosaumoissa" kykene itse tietoteknisiin ad-hoc ongelmanratkaisuihin katkosaikojen minimoimiseksi, se vaikuttaa alentavasti hänen omaan menestymiseensä tehtävässään. Siis "IT -tumpulalle" tehtävänhoito saattaa muodostua painajaiseksi, vaikka kaikki muu osaaminen olisi erinomaisesti hallussa. Näin ennustan, ja täällä tämä korostuu.

Mielestäni, jotta edelläolevasta IT -problematiikan liiallisesta keskeisyydestä arkistolaitoksen tietopalvelun tehtävien hoidossa voisi vapautua, opetusministeriön tulisi korottaa arkistolaitoksen IT -ylläpito samalle tason määrittelylle kuin eräillä muillakin sen toimialoilla, jotka uskoakseni eivät ole yhtä rempallaan. Tähän ei näyttäisi kuitenkaan olevan tällä hetkellä mitään halua erityisesti tietopalvelufunktion osalta, mutta jos saataisiin lisää satsausta asiakaspalvelun IT -ylläpidon hyväksi ja parempi yhtenäisten IT -ylläpitostandardien kontrolli kaikille arkistolaitoksen palvelufunktioille, tutkijapalvelukin voisi vapautua olennaiseen tehtäväänsä IT -jippoilun sijasta, jolloin täällä toivotut tehtäväelementit voisivat paremmin korostua.

Edelläoleva mielipiteeni ei perustu mitenkään talousarvioiden yms. selvitykseen, vaan
siihen, mitä on itse tullut "tiskin yli nähtyä" ja vierellä olevista havainnoista, kuinka tutkijat näyttävät saavan tietopalvelua vastaanotettua arkistolaitoksen toimipisteissä. Siis teen joitain laajoja oletuksia aika suppeista kokemuksista käsin uskoen, että ne pitävät kutakuinkin paikkansa laajemminkin.

Prosessiosaamisen merkitys arkistolaitoksen palveluksessa vaatii "oman lukunsa sinänsä". Laaja-alainen koulutus antaa siihen hyvät valmiudet, varsinkin silloin, kun tähdätään tutkijoiden palvelemiseen. Arkistoivien tahojen hajanaisuutta ja pienlogistista problematiikkaa tuntuu riittävän, joten lattiatason prosesseihin on kyettävä orientoitumaan "pieteetillä", jotta tehtävässä menetyisi.

terveisin Matti Lund

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”