Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Somalian historiasta

jsn kirjoitti: Ei ole kuitenkaan helppoa osoittaa kuka Somaliassa on lopulta uhri, kuka sortaja. Pääosaa Somaliasta hallitsivat italialaiset imperialistit, jotka vakuuttuneina oman kulttuurinsa ylivertaisuudesta tuottivat sitä alueelle. Siad Barre toimi italialaisen
Jowhar, Villaggio Duca degli Abruzzi näyttäisi olevan mainio esimerkki "kehittyneestä" siirtomaakaupungista Somaliassa. Villabruzzin perusti 1920 Luigi Amedeo Savoia, jonka
vaimo oli somali Faduma Ali. http://en.wikipedia.org/wiki/Jowhar
L.A.Savoia rakennutti 114 km:n Mogadishu - Villabruzzi -rautatien, rakennutti Jowhariin sairaaloita, kouluja, teitä, siltoja, patoja, kastelujärjestelmän ja maatalouden.
Viljelmät "sosialisoitiin" 1969 ja maat pakkolunastettiin viljelijöiltä.

Italia voitti 1936 Ogadenin taistelun, mutta ex.italialaispoliisi Siad Barre kärsi tappion Ogadeniin hyökättyään 1978. Tappion seurauksena pakolaisia Ogadenista arvioidaan olleen 0,7 - 1 miljoonaa, Jowharin alueellekin osa.

Afganistanissa kouluttautuneen Adan Hashi Ayronin Al-Shabaab valloitti Jowharin 2006 ja valtaa "Villabruzzissa" pitää hallussaan Ittihad al-Mahakim al-Islamiyya, Islamilaisten oikeusistuinten ( sharia ) liitto ICU.
Al-Shabaabin riveissä on myös arabeja ja Ruotsin kansalaisia.

ICU on 9.2009 julkaissut videon ´Labaik ya Osama´, jossa vannoo uskollisuutta Osama bin Ladenille. ( Mail & Guardian, Nairobi 22.9.2009 )
Italialainen imperialismi rakensi paljonkin ja se näyttäisi nykyisin olevan raunioina
ex.Italian Somaliassa?

Veikko Palvo

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Monikulttuurisuus historiallisesta näkökulmasta

Siad Barren poliittiseen ohjelmaan kuului Suur-Somalia, kaikkien kulttuuriltaan somalialaisten yhdistäminen samaan valtioon. Näin Etiopia olisi menettänyt n. kolmanneksen ellei lähes puolikkaan alueestaan. Epäilemättä Mussolinin valloitusretki v. 1936 toimi Ogadenin sodan mallina. En ole varma, käyttikö Mussolini somalihenkistä propagandaa edes paikallisesti.

Barre kaappasi vallan vuonna 1969 ja julistauti Somalin sosialistiseksi, Neuvostoliitto tuki häntä myös Ogadenin sodassa, koska länsi tuki Etiopiaa. Sitten osat vaihtuivat. Somalia oli kylmän sodan pelinappula. Ellei massiivista aseapua olisi ollut, myös tulevia sotia olisi ollut vähemmän.

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Monikulttuurisuus historiallisesta näkökulmasta

jsn kirjoitti: Barre kaappasi vallan vuonna 1969 ja julistauti Somalin sosialistiseksi, Neuvostoliitto tuki häntä myös Ogadenin sodassa, koska länsi tuki Etiopiaa. Sitten osat vaihtuivat. Somalia oli kylmän sodan pelinappula. Ellei massiivista aseapua olisi ollut, myös tulevia sotia olisi ollut vähemmän.
Neuvostoliitto tuki marxistileninistisiä vallankumouksia Somaliassa ja Etiopiassa ja lähetti molemmille runsaasti aseita, mutta tuskinpa NL:n intresseissä oli tukea niitä keskinäisessä taistelussa.
Somaliassa asuu ihmisiä, joilla on yhteinen kieli, uskonto ja kulttuuri= yhteinen etnisyys. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Somal ... s_2002.jpg Kartta lukuisista heimoista ja klaaneista ja alaklaaneista, jotka ovat taistelleet keskenään Siad Barren kukistumisen jälkeenkin. Viime vuosinakin.
Djibouti, Somalimaa, Puntland, Harakat al-Shabab- islamistit, Xisbul- islamistit.
Banaadir ( Mogadishu ) on sekin kolmen klaanin kesken jaettu.
Kartta: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Somal ... tricts.png Ja Suur- somaliaa näyttää yhä vaativan mm. Harakat al-Shabab Mujahideen
Tappelunhalua näyttäisi riittävän Afganistanin malliin?

Somalien puhutun kielen kirjoitetaan olevan melkoisen samanlainen eri klaaneilla.
Mutta klaanit näyttävät jakautuvan moniin alaklaaneihin ja vielä useampiin ala-ala-klaaneihin ja joillakin kirjoitetaan olevan enemmän islamvaikutusta kuin toisilla.
Ethnic groups/ Wiki CIA:n mukaan mm. Hawiye-pääklaani on suurin ja toisissa lähteissä kirj. Darod-klaanin olevan suurin. Klaanien asuinalueetkin vaihtelevat ja esim. Mogadishun väkiluvuksi arvioidaan 1 - 3 miljoonaa eri lähteissä.

Klaanien ja ala-ala-klaaniet tavat ja kulttuuritkin lienevät erilaisia, kieli ja islam näyttäisivät olevan yhdistäviä tekijöitä?

Veikko Palvo

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Monikulttuurisuus historiallisesta näkökulmasta

jsn kirjoitti: Barre kaappasi vallan vuonna 1969 ja julistauti Somalin sosialistiseksi, Neuvostoliitto tuki häntä myös Ogadenin sodassa, koska länsi tuki Etiopiaa. Sitten osat vaihtuivat. Somalia oli kylmän sodan pelinappula. Ellei massiivista aseapua olisi ollut, myös tulevia sotia olisi ollut vähemmän.
Abessiniassa marxisti-leninistit kaappasivat vallan 12.9.1974 muodostaen Etiopian demokraattisen liittotasavallan, jolle NL lähetti aseita 10 - 18 miljardin $:n arvosta.
Samaan aikaan 1969 alkaen NL aseisti Somalian vallankumouksellisia sosialisteja, Siad Barrea.

USAn kongressied. Don Bonker, Paul Tsonga rap. 27.2.1978 mukaan USAn tuki Abessinialle 1945-1974 on ollut arvoltaan 618 miljoonaa $:a, koska NL aseisti Somaliaa ja 1977 kesällä Saudi-Arabia on antanut Siad Barrelle 300 miljoonaa $:a apua - Ogadenin sodan alussa Somalialle. Lufthansan lento 181 kaappaamisesta Mogadishuun Länsi-Saksan kirjoitetaan maksaneen lunnasrahoja, lainanneen S.Barrelle 12 miljoonaa $:a. Neuvostoliittolaisia sotilasasiantuntijoita, kouluttajia,
kirjoitetaan S.Barren hyökkäysajankohtana olleen 1500 Etiopiassa, mm. 5 kenraalia.
Lentäjiä Etiopiassa kirjoitetaan rap. olleen NL:sta, Kuubasta ja Pohjois-Koreasta.
Somaliassakin kirjoitetaan samaan aikaan olleen 1500 neuvostolaista sotilasasiantuntijaa. Etiopiaan NL on toimittanut mm. T-54, T-72 panssarivaunuja, tykistöä ja raketinheittimiä, Mig-21, Mig-23 ja SU-27 hävittäjälentokoneita.

Somalia hyökkäsi 1977 Ogadeniin ja Neuvostoliitto havaitsi tukevansa keskenään taistelevia kansandemokraattisia tasavaltoja. NL lopetti avun Somalialle ja Ogadenin sotaa Etiopian puolella johti kenr.majuri Vasili Petrov, myöhemmin 1983 NL:n marsalkka. NL:n sotilasneuvoantajia, lentäjiä ym. 1500- 2000.

Etiopian kansantasavallan puolella Ogadenissa soti myös 4000 Etelä-Jemenin demokraattisen kansantasavallan sotilasta ja Arnaldo Ochoan johtamana 15- 20 000 kuubalaista sotilasta.
Siad Barre kärsi tappion Ogadenissa 1978 ja 1982 Etiopia hyökkäsi Ogadeniin.
Ja 1982 Italian ja USAn kirj. lähettäneen Etiopian hyökkäyksen jälkeen aseita Somalialle ja USA sai Berberasta sotilastukikohdan.

Ogadenin Kansallinen Vapautusrintama on 1984-85 aloittanut Etiopian Ogadenissa sissisodan, joka jatkuu yhä vieläkin. Vapautusrintama vaatii Ogadenille itsenäisyyttä ja sen jäsenten kirjoitetaan kuuluvan Darod-pääklaanin Ogaden-alaklaaniin.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ogaden_Nat ... tion_Front
Etiopiassa näkyy olevan Ogadenin kansandemokraattinen puolue, kenties samaa Ogadenin alaklaania?

Suomen ogadenilaisten yhdistys ry http://www.kepa.fi/jarjestoille/jasenre ... rjesto=981 näyttää nyttemmin lopettaneen toimintansa, sulautuneen Suomi- Somalia- Seuraan?

Veikko Palvo

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Somalian historiasta

"Imperialismin ajasta" puhuttaessa usein unohtuu, kuinka lyhytaikaiseksi vakiintunut siirtomaavalta lopulta monella suunnalla jäi. Somaliassa oli alueita, jotka italialaisten onnistui vakiinnuttaa valtaansa vasta 1930-luvulla. Näin taisi olla myös mm. Alankomaiden Intiassa, jossa viimeiset itsenäiset sulttaanit alistettiin 1920-luvulla. Pakistanin rajaseudut ja Afganistan eivät todellisuudessa koskaan.

Somaliassa britit ja italialaiset tukivat toisen maailmansodan vuosina eri klaaneja ja aseistivat näitä toisiaan vastaan. Siirtomaavallan kausi jätti vakauden sijaan perintönään epävakauden.

Lukumääräisesti usein heikkojen siirtomaaisäntien "herruus" perustui todellisuudessa hajoita ja hallitse-periaatteelle. Kaikkialla missä vanhat eurooppalaiset siirtomaavallat uupuivat, astuivat tilalle USA ja NL. Eurooppalaisten muodollinen ylivalta oli siis oikeastaan hataralla pohjalla.

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Somalian historiasta

jsn kirjoitti: Somaliassa britit ja italialaiset tukivat toisen maailmansodan vuosina eri klaaneja ja aseistivat näitä toisiaan vastaan. Siirtomaavallan kausi jätti vakauden sijaan perintönään epävakauden.
Klaanisotia Afrikan sarvessa kirjoitetaan käydyn "aina." Italian Somalian klaanisodista ei löydy paljoakaan mainintoja. Britannian Somaliassa näyttää olleen brittien
"Mad Mullahiksi" kutsutuman johtama dervishikapina. Lyhyen siirtomaa-ajan jälkeen lienee ollut epävakaista, mutta vasta itsenäistymisten jälkeen tapahtuneet myöhemmät vallankaappaukset näyttäisivät aiheuttaneen sekasorron?
Somalian, Etiopian ja Etelä-Jemenin demokraattiset kansantasavallat.

Ex.Britannian Somalian Siad Barren hallinnon kirjoitetaan laiminlyöneen ja 1991
http://www.mbali.info/doc150.htm The Economist 1999 Hargeisa, Somaliland
kirjoitetaan olleen klaanien välisiä sotia ja ihmisiä on paennut Etiopiaan. Klaanien sanotaan sopineen vallanjaosta Somalimaassa ja 1995 alkaen vallinneen rauhan ja vakauden.
Somalimaa on nyttemmin tunnustettu kansainvälisesti Somalian autonomiseksi osaksi ja joidenkin alueen maiden sanotaan harkitsevan Somalimaan itsenäisyyden tunnustamista.

Veikko Palvo

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Somalian historiasta

jsn kirjoitti: Kaikkialla missä vanhat eurooppalaiset siirtomaavallat uupuivat, astuivat tilalle USA ja NL.
Kiinan kansantasavaltaakaan ei sovi unohtaa. Suomen pitkäaikaisimman kehitysapukohdemaan presidentti Julius Nyerere on 1965 pyytänyt kehitysapua Pekingissä.
Parin miljardin $:n kehitysavun lisäksi wikipediassa kirjoitetaan Kiinan rakentaneen n. 100 tehdasta ja Tansania-Zambia 1860 km:n rautatien, joka 2000-luv. alussa kunnostettiinkin Kiinan rahoituksella. http://www.focac.org/eng/zfgx/jmhz Kiinan kehitysavusta Afrikalle. Sharm el-Sheikissä Wen Jiabao on luvannut Afrikan maille ja yrityksille 10 miljardin $:n halpakorkoisen lainan. (2006 laina on ollut 5 miljardia)
Afrikan maiden viennin Kiinaan kirjoitetaan olevan 100 miljardin $:n tasolla.

Ogaden-konflikti 2008-09 on alkanut ONLF:n sissihyökkäyksestä k i i n a l a i s t e n öljynetsintäkentälle huhtikuussa 2008.
Sekasortoiselle Somalialle ei ilmeisesti voi antaa minkäänlaista kehitysapua,
ei lahjana, ei lainana, eikä aseina - joutuvat sotimaan vanhoilla Kalashnikoveillaan?

Veikko Palvo

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Somalian historiasta

Veikko Palvo kirjoitti:Sekasortoiselle Somalialle ei ilmeisesti voi antaa minkäänlaista kehitysapua,
ei lahjana, ei lainana, eikä aseina - joutuvat sotimaan vanhoilla Kalashnikoveillaan?


Eiköhän uusia aseita aina ole saatavissa välikäsien kautta. Vanhakin kalashnikov on tosin hyvin käyttökelpoinen ase, jos on toimintakuntoinen ja niitä siellä taitaa riittää.

Ilmiselvää on että jonkun intressejä Somalian sekasorto palvelee paremmin kuin järjestäytynyt Somalia. Syynä lienee myös alueen strateginen merkitys. Paradoksaalisesti voimatasapaino on pysynyt paremmin kun kellään ei ole ehdotonta ylivaltaa Somaliassa. Kenties Kiina on muuttamassa tätä.

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Somalian historiasta

jsn kirjoitti:
Veikko Palvo kirjoitti:Sekasortoiselle Somalialle ei ilmeisesti voi antaa minkäänlaista kehitysapua,
ei lahjana, ei lainana, eikä aseina - joutuvat sotimaan vanhoilla Kalashnikoveillaan?


Eiköhän uusia aseita aina ole saatavissa välikäsien kautta. Vanhakin kalashnikov on tosin hyvin käyttökelpoinen ase, jos on toimintakuntoinen ja niitä siellä taitaa riittää.

Ilmiselvää on että jonkun intressejä Somalian sekasorto palvelee paremmin kuin järjestäytynyt Somalia. Syynä lienee myös alueen strateginen merkitys. Paradoksaalisesti voimatasapaino on pysynyt paremmin kun kellään ei ole ehdotonta ylivaltaa Somaliassa. Kenties Kiina on muuttamassa tätä.

Afganistanissa radikaalit islamistit saavat rahoituksensa huumekaupasta, mutta Somaliassa on turvauduttava merirosvoukseen.
Ja somalimerirosvoja "metsästävät" Venäjän, Kiinan, USAn, Turkin; Intian, Norjan, Tanskan, Ruotsin jne. sota-alukset.
Sekasorto Somaliassa ei näyttäisi olevan muiden kuin radikaalien islamistien intresseissä?
Esim. Sudanissa kv-tuomioistuin on asettanut Keskushallituksen presidentin syytteeseen ja antanut pidätysmääräyksen 2008. Mutta öljykentät ovat Sudanin
http://www.twf.org/News/Y2004/0807-Sudan_map_oil.pdf
eteläosassa, jossa hallitsee SPLM-liike.
Öljy-yhtiöiden joukossa ei näytä olevan paljonparjattuja USAlaisia. Qatarista, Malesiasta, Ranskasta, Itävallasta öljy-yhtiöitä näyttää Etelä-Sudanissa olevan. Myöskin China National Petroleum Corporation ja Ruotsista Lundin Oil AB.

Eiköhän vakaus ja rauha ole öljy-yhtiöidenkin intresseissä?
YK-rauhanturvaajia mm. Ruotsi ja Norja ovat lähettäneet Darfuriin ja Kiinallakin on sotilaita öljyäkin turvaamassa.

Voimatasapaino näyttäisi jossain määrin olevan kylmän sodan ajan tuote, siinä kuin kehitysapukin. Eurooppa ja Suomi suhtautuvat Afrikkaan hyväntekeväisyyskohteena,
mutta Afrikan suurimmat kauppakumppanit USA ja Kiina näyttäisivät olevan todellisia Afrikan maiden kehittäjiä?
Hyväntekijät ja kauppamiehet kenties ovat eri mieltä asiasta?

Veikko Palvo

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Somalian historiasta

jsn kirjoitti:"Imperialismin ajasta" puhuttaessa usein unohtuu, kuinka lyhytaikaiseksi vakiintunut siirtomaavalta lopulta monella suunnalla jäi. Somaliassa
Lukumääräisesti usein heikkojen siirtomaaisäntien "herruus" perustui todellisuudessa hajoita ja hallitse-periaatteelle.
Abessinia ( Etiopia ) rajoineen on ollut olemassa 2000 vuotta. Omanin ja Sansibarin sulttaanien siirtomaavalta-aikakausi Abessinian meren puoleisilla rantakaistaleilla näyttää kestäneen noin 500 vuotta. Arabien kenties merkittävin kauppatavara näyttäisi olleen orjat Afrikasta.

Adenin lahden suunnalla nykyisten Somalimaan ja Puntinmaan rajaseudulla näyttävät paikalliset sulttaanit myös etsineen apua Sansibarin sulttaanin ylivaltaa vastaan. Ja Mohammed Abdullah Hassanin ("mad mullah") ns.kapina brittejä vastaan on ollut samalla Adenin lahden rajaseudulla Warsangalissa.
Maq´ad Shah ja Xamar näyttävät olevan arabien antamia alkuperäisnimiä Mogadishulle, jonka alueella valtataisteluja ei näytä juuri olleen.
Pitkän "siirtomaa-ajan" isäntiä näyttäisivät olleen arabit?

Myöhemmin italialaisetkin ovat kyllä palkanneet runsaasti askareita. ( swahilinkielellä askari = sotilas ) Italialla kirjoitetaan 1940 Afrikan sarven alueella olleen 182 000 askari- ja 74 000 italialaissotilasta. Rajat Afrikan Sarvessa 1936 - 1941: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Itali ... ca_Map.jpg Briteilläkin lienee ollut askari-sotilaita, onko tuo sentään "hajoita ja hallitse-" taktiikkaa?
Ex. Italian Somalimaa ja ex. Britannian Somalimaahan olivat yhdistettynä Somaliana olemassa vain korkeintaan 30 vuotta.

Veikko Palvo

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Somalian historiasta

jsn kirjoitti:
Veikko Palvo kirjoitti:Sekasortoiselle Somalialle ei ilmeisesti voi antaa minkäänlaista kehitysapua,
ei lahjana, ei lainana, eikä aseina - joutuvat sotimaan vanhoilla Kalashnikoveillaan?


Eiköhän uusia aseita aina ole saatavissa välikäsien kautta. Vanhakin kalashnikov on tosin hyvin käyttökelpoinen ase, jos on toimintakuntoinen ja niitä siellä taitaa riittää.

Ilmiselvää on että jonkun intressejä Somalian sekasorto palvelee paremmin kuin järjestäytynyt Somalia. Syynä lienee myös alueen strateginen merkitys. Paradoksaalisesti voimatasapaino on pysynyt paremmin kun kellään ei ole ehdotonta ylivaltaa Somaliassa. Kenties Kiina on muuttamassa tätä.
China National Petroleum Corporation tuottaa raakaöljyä mm. Etelä-Sudanissa, Keniassa ja öljynetsintäkenttiä yhtiöllä on mm. Etiopian Ogadenissa. Somalimaa (ex.brittien Somalia) ja Puntinmaa (ex.Italian Somalian pohj.osa) kauppaavat öljynetsintäkenttiä alueillaan.
Kiinalla näyttäisi olevan hallitseva asema Afrikan Sarven ja Itä-Afrikan öljykentillä, joilta löytyy myös Total, Agip, BP, Lundin oil AB, Statoil, Kuwaitin, Malesian, Indonesian yhtiöitä.
Somalian ( 1960-1990 ) eteläosakin Kenian vastaisella rajalla on jossain vaiheessa julistautunut itsenäiseksi, ex. Omanin-, Sanzibarin-, Brittien-, Italian siirtomaa Jubaland. Pohjoisosassa ovat itsenäiseksi julistautuneet Somalimaa ja Puntinmaa.

Keskiosassa 1960-1990 Somaliaa ja Mogadishun alueella on 20 v vallinnut anarkia ja kaaos. Kenen ulkopuolisen intresseissä tuo kaaos entisen Somalian keskiosassa mahtaisi olla?

Veikko Palvo

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Somalian historiasta

Joskus suurvaltojen ja -yhtiöiden etuja voi palvella kaaoskin, jos se sijaitsee sopivalla paikalla. Näin ilman muuta on, koska puuttumiset Somaliassa ovat jääneet silmiinpistävän vähiin. Kukaan ei kertakaikkiaan ole halunnut. Eikö tämä ole aktiivista tahtomista?

Kylmän sodan päätyttyä Clinton lähetti amerikkalaiset Mogadishuun käymään imagokampanjaa, mutta veti joukot äkkiä kotiin, kun alkoi tulla ruumiita. Mutta mitä kaikkea operaation taustalla oikeastaan oli? Halu kokeilla uusia aseita ja taktiikoita. Halu todistaa uuden maailmanjärjestyksen voimaa. Lienee totta, että seuraava yrittäjä haluaa teollaan uhmata Yhdysvaltoja. Onko Somalia siis itse asiassa rintamalinjojen välissä olevaa ei-kenenkään maata?

tsadilainen
Viestit: 119
Liittynyt: 19.06.07 14:37

Re: Somalian historiasta

Veikko Palvo kirjoitti:Kenen ulkopuolisen intresseissä tuo kaaos entisen Somalian keskiosassa mahtaisi olla?
Ainakin osa somaleista veikkaa Etiopiaa, Ogadenin takia. Mahdollinen Suur-Somalia sisältäisi lisäksi isohkon osan Keniaa ja joissakin tulkinnoissa myös nyt Jemenille kuuluvan Sokotran. Heikko naapuri voi olla häiriö, mutta ei uhka.

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Somalian historiasta

jsn kirjoitti: Kylmän sodan päätyttyä Clinton lähetti amerikkalaiset Mogadishuun käymään imagokampanjaa, mutta veti joukot äkkiä kotiin, kun alkoi tulla ruumiita. Mutta mitä kaikkea operaation taustalla oikeastaan oli? Halu kokeilla uusia aseita ja taktiikoita. Halu todistaa uuden maailmanjärjestyksen voimaa. Lienee totta, että seuraava yrittäjä haluaa teollaan uhmata Yhdysvaltoja. Onko Somalia siis itse asiassa rintamalinjojen välissä olevaa ei-kenenkään maata?
Pres. Bill Clintonin "Isku Mogadishuun" tehtiin lokakuussa 1993 ja kun USA ei sekaantunut Ruandan tapahtumiin kenties osittain Mogadishun seurauksena, USAta syytettiin siitäkin, että hutut saivat tappaa 800 000 tutsia.

Kylmän sodan aikaista voimatasapainoilua ei näyttäisi enää paljoakaan olevan, Venäjällä on omat ongelmansa radikaalista islamista Kaukasuksen suunnalta.
Intian valtamerellä merirosvoja jahtaavat Venäjän, USAn, Euroopan ja Aasian sota-alukset sulassa sovussa ja yhteisymmärryksessä.

Jos keskiosa entistä Somaliaa ja Mogadishun alue on "rintamalinjojen välissä", niin olisivatkohan osapuolina radikaali islam vastaan muut?

Veikko Palvo

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Somalian historiasta

tsadilainen kirjoitti:
Veikko Palvo kirjoitti:Kenen ulkopuolisen intresseissä tuo kaaos entisen Somalian keskiosassa mahtaisi olla?
Ainakin osa somaleista veikkaa Etiopiaa, Ogadenin takia. Mahdollinen Suur-Somalia sisältäisi lisäksi isohkon osan Keniaa ja joissakin tulkinnoissa myös nyt Jemenille kuuluvan Sokotran. Heikko naapuri voi olla häiriö, mutta ei uhka.
Sharia-tuomioistuinten liiton ajoi Mogadishusta pois Etiopian armeija 2006 ja se on
( al-Shabaab ) tehnyt joitakin sissihyökkäyksiä Ogadenissa sen jälkeenkin.
Ogadenin asukkaista noin puolet kirjoitetaan olleen somaliheimoja ennen Siad Barren hyökkäystä ja tappion seurauksena 7-800 000 pakeni Ogadenista Somalian pohjoisosaan, nykyisiin Somalimaahan ja Puntinmaahan.

"Raskaissa taisteluissa" 2006 sanotaan kuolleen 350, mutta eniten julkisuutta saavat aina harvat itsemurhapommit, joita on lähtenyt USA:sta, Ruotsista, Tanskasta jne.
Esim. Joulukuussa 2009 räjähti Mogadishuun edellisenä vuonna Tanskasta lähtenyt itsemurhapommittaja. Hän oli lähtenyt 2008 opiskelemaan Benadir-yliopistoon Mogadishussa ja liittynyt al-Shabaab -järjestöön. Tanskassa asuvat vanhemmat tunnistivat 20-v. Kööpenhaminassa varttuneen poikansa valokuvasta.
Mikähän moisiin tekoihin yllyttää ja ovatkohan ne verrattavissa kouluampumisiin?

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”