hitera
Viestit: 83
Liittynyt: 12.04.06 12:12

Gradu: Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen erityissuhteen synty

Tekijä: AHOLA,MARTINA
Tutkielman nimi: Maan alla ja horisontin yllä. Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen erityissuhteen synty ja kehitys 1950-luvulta 1970-luvun puoliväliin
Kieli: fin
Sivumäärä: 131 s. + kartta
URL: http://tutkielmat.uta.fi/pdf/gradu00906.pdf
Tiivistelmä ja asiasanat: Tutkielmassa tarkastellaan Yhdysvaltojen politiikkaa suhteessa Saudi-Arabiaan. Tavoitteena on hahmottaa maiden välille syntyneen suhteen erityistä luonnetta ja erotella niitä tekijöitä, jotka ovat pitäneet yllä Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen välistä suhdetta jo yli puolen vuosisadan ajan. 1930-luvulla tehdyistä öljylöydöistä alkaneesta yhteistyöstä kehittyi vuosikymmenten aikana vakiintunut suhde Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian välille. Saudi-Arabian vauraus yhdistettynä heikkoon sotilaalliseen puolustuskykyyn on saanut sen riippuvaiseksi Yhdysvalloista turvallisuutensa takaamisessa. Siinä missä Saudi-Arabia on tarvinnut Yhdysvaltojen sotilaallista tukea, Yhdysvaltojen kansallinen turvallisuus puolestaan on ollut merkittävässä määrin saudiarabialaisen öljyn varassa.

Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian välistä suhdetta on tutkittu melko niukasti. Erityissuhteen nimitystä on yleensä pidetty itsestäänselvyytenä ja sillä on viitattu lähinnä 1973 vuoden öljykriisin jälkeiseen aikaan. Näin ollen erityissuhde on usein pelkistetty lähes yksinomaan öljyn varaan ja Saudi-Arabia jättiläismäiseksi öljylähteeksi. Toisaalta erityissuhteesta löytyy mainintoja jo heti toisen maailmansodan jälkeisenä aikana, jolloin Yhdysvallat ei ollut riippuvainen Saudi-Arabian tai minkään muun maan öljystä. Tämän ristiriidan johdosta tutkimustehtävän keskeiseksi osaksi muodostui juuri suhteen erityisyyden määritteleminen. Tarkoituksena ei ole niinkään yleispätevien kriteerien muodostaminen vaan työn tavoitteena on nimenomaan Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian välisen suhteen erityisyyden tai omalaatuisuuden määritteleminen.

Olennaisena viitekehyksenä on Yhdysvaltojen rooli maailmanpolitiikassa. Tutkittuna ajanjaksona ulkopolitiikkaa ohjasivat pitkälti kylmän sodan näkökohdat. Erityisesti Lähi-idän politiikkaa ohjattiin Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen vastakkainasettelun näkökulmasta. Erityissuhdetta tarkastellaan niin ikään osana Lähi-idän poliittista kehitystä. Arabinationalistiset ja islamistiset liikkeet vaikuttivat Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian pyrkimyksiin ja intresseihin.

Erityissuhde on kiinnostava tutkimusaihe, sillä se valottaa paitsi kahden tällä hetkelläkin maailmanpolitiikan keskiössä olevan valtion ajattelutapaa ja politiikan perusteita, myös kuvaa laajemmin maailmanpolitiikan pysyvään ongelmakenttään eli Lähi-itään liittyviä riippuvuussuhteita ja ajatusmalleja. Niin ikään aihe tarjoaa mielenkiintoisen mahdollisuuden tarkastella keskeisen energiavaran eli öljyn ja politiikan yhteyttä pidemmällä aikavälillä.

Työn keskeisin lähdemateriaali koostuu Foreign Relations Series -sarjaan (FRUS) kootuista Yhdysvaltojen ulkoasianhallinnon asiakirjoista. Lisäväriä tarkasteluun tuovat muun muassa Kansallisen turvallisuuden neuvoston muistiot sekä presidentti Eisenhowerin kohdalla päiväkirja-aineisto. Näin ollen suhdetta tarkastellaan tässä työssä lähes yksinomaan Yhdysvaltojen näkökulmasta. Saudi-Arabian suhtautumisesta saadut tiedot ja käsitykset perustuvat samoihin asiakirjoihin ja osittain tutkimuskirjallisuuteen. Vaikka osa kirjallisuudesta on arabitutkijoiden kirjoittamaa, niidenkin näkökulma on lähtökohtaisesti Yhdysvaltojen poliittisen koneiston välittämää, koska useimmilla tutkijoilla on varsin niukasti suoraa saudiarabialaista lähdeaineistoa. Aineiston suhteen poikkeuksen tekee Richard Nixonin presidenttikauteen ulottuva tarkastelu, Nixonin kaudelta ei ole vielä saatavilla aiheeseen liittyvää FRUS ­materiaalia, sen sijaan lähdemateriaalina on käytetty muun muassa Nixonin puheita.

Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian välisen suhteen erityisyydestä todistaa parhaiten ­ sen kestävyyden ohella ­ suhteen sisältämien aspektien moniulotteisuus. Aito kumppanuussuhde pitää sisällään öljytalouden ja sotilaallisen turvallisuuden lisäksi myös yhteisiä poliittisia ja käytännöllisiä intressejä. Ilman epäilystäkään suhteen voidaan katsoa perustuvan ensisijaisesti molemminpuolisiin hyötynäkökohtiin.

Saudi-Arabian merkitys Yhdysvaltojen turvallisuudelle on vaihdellut ajan mittaan. Avaintekijänä on tässä suhteessa ollut kommunismin vastainen taistelu. Saudi-Arabia pysytteli vankkumattomana Neuvostoliiton laajentumispyrkimysten vastustajana Lähi-idässä koko kylmän sodan ajan. Se myös tuki julkisesti Yhdysvaltojen toimia Vietnamissa. Yhteistä kommunistista vihollista voidaan pitää varsin merkittävänä yhdistävänä tekijänä Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian välillä, erityisesti kun muistetaan kuinka keskeisellä sijalla Neuvostoliiton vaikutusvallan patoaminen oli Yhdysvaltojen ulkopolitiikassa kylmän sodan aikana. Vaikka Saudi-Arabia on lähes koko olemassaolonsa ajan ollut länsimyönteinen, sen kommunisminvastaisuus perustui ennen kaikkea kommunismin ateistisuuden ja Saudi-Arabian hartaan islamilaisuuden väliseen ristiriitaan. Kommunismin vastaisessa taistelussa uskonnosta tuli, ehkä yllättäen, yhdistävä tekijä Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian välille.

Yhteisen kommunistisen vihollisen aikana keskinäisten ristiriitojen sivuuttaminen oli helpompaa. Vaikka keskinäinen riippuvuus pitää suhdetta yllä, kriittiset äänet ovat Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen voimistuneet selvästi. On uskottavaa, että suhde hakee muuttuneessa maailmassa uutta muotoaan. Suhteen jatkuvuuden puolesta todistaa vahvasti kuitenkin koko maailman riippuvaisuus öljyvaroista, joista niin suuri osa on Saudi-Arabian maan alla.

Öljyllä on ollut välillinen vaikutus lähes kaikkiin Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian välisen suhteen kehittymiseen vaikuttaviin tekijöihin, erityisesti puolustuskysymyksiin, niin rahoituskeinona kuin perusteluna. Näin ollen yksittäisten erityissuhdetta puoltavien tai sitä vastaan asettuvien tekijöiden erotteleminen on melko tulkinnanvaraista. Ainoastaan islam ja siitä juontava kommunismin vastustaminen on mahdollista nähdä erillisinä elementteinä.

Asiasanat: Saudi-Arabia, Yhdysvallat, Lähi-itä, ulkopolitiikka, öljy, erityissuhde, kylmä sota

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”