Tuomo Yrttiaho
Viestit: 201
Liittynyt: 18.04.11 09:40

Turun Kirjastosillan kaivauksissa löytyi jäänteitä asuinrakennuksista ja esineistä


Kuva: Virva Lompolo/Turun museokeskus

Turun museokeskus suoritti tammi-helmikuussa Aurajoen itärannalla Turun Kirjastosillan rakentamiseen liittyviä arkeologisia kaivauksia. Kaivaukset olivat jatkoa vuoden 2011 arkeologisille tutkimuksille.
Tutkittu alue sijaitsee keskiaikaisen kaupungin alueella entisessä Luostarinkorttelissa, Rettiginrinteen kohdalla Itäisen Rantakadun ja joen välissä. Itäinen Rantakatu rakennettiin vasta vuoden 1827 palon jälkeen. Ennen paloa joen suuntainen katu sijaitsi hieman kauempana ttyviä arkeologisia kaivauksiarannasta, ja kadun ja joen välisellä alueella oli rakennettuja kaupunkitontteja.

Esinelöytöjä saatiin talteen runsaasti

Kaivauksissa paljastui aivan joen rannassa sijainneen asuinrakennuksen jäännöksiä. Saman rakennuksen perustuksia oli tullut esille jo vuoden 2011 kaivauksissa. Talo rakennettiin 1700-luvun puolivälissä käyttäen osittain hyväksi vanhemman rakennuksen kivijalkaa. Rakennus tuhoutui vuoden 1827 tulipalossa. Tänä vuonna paljastui muun muassa rakennuksen kellarin väliseinää ja tiililattiaa. Kaivauksissa löydettiin myös rannan tukemiseen liittyviä paalutuksia, jotka ovat tutkittua rakennusta vanhempia.

Esinelöydöt ovat pääosin arkipäivän elämään liittyviä esineitä ja niiden katkelmia. Vanhimmat löydöt ovat peräisin keskiaikaisista kerroksista, jotka ovat aikoinaan muodostuneet silloiseen joen rantaveteen. Näistä kerroksista löytyi esimerkiksi nykyisen Saksan alueella valmistettujen saviastioiden paloja. Kosteissa ja hapettomissa savikerroksissa oli säilynyt myös orgaanisista eli eloperäisistä materiaaleista valmistettuja esineitä, kuten nahkakenkien osia. Keskiaikaa nuoremmista kerroksista löydettiin runsaasti saviastioiden ja uunikaakeleiden paloja, lasiastioiden ja ikkunalasin siruja sekä erilaisia metalliesineitä, kuten nappeja, solkia ja sormustin.

Lähde: Heidi Martiskainen, Turun museokeskus

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”