Mikael Agricolan abckiria ja lukuohje samoissa kansissa

[30.5.07] Mikael Agricolan aapisesta on tehty juhlavuoden kunniaksi lukuoppaan sisältävä versio.

Professori Kaisa Häkkisen toimittama Mikael Agricolan Aapiskirja sisältää Agricolan teoksen alkuperäisasussaan sekä rinnalla kulkevan "Näin luetaan" -version. Oppaan teksti on kirjoitettu siinä muodossa kuin se Agricolan aikana todennäköisesti on luettu ääneen, joten sen ymmärtäminen on mahdollista myös Agricolan kieltä tuntemattomalle.

Kirja sisältää Simo Heinisen lyhyen selostuksen Abckirian syntyhistoriasta, esikuvista ja merkityksestä. Kaisa Häkkisen laatimassa lukuoppaassa käydään sivu sivulta läpi aapiskirjan teksti, selitetään sen erikoispiirteet ja kerrotaan niiden taustasta ja tulkinnasta. Teoksen lopussa olevassa artikkelissa selostetaan yksityiskohtaisesti ne periaatteet, joiden mukaan Agricolan alkuperäisteksti on muunnettu lukutapaa kuvaavaan muotoon. Lisäksi siinä on annettu ohjeita siitä, miten 1500-luvun kielessä esiintyneet, mutta nykyisestä yleiskielestä puuttuvat äänteet olisi äännettävä.

Mikael Agricolan Aapiskirja on tarkoitettu jokaiselle Suomen menneisyydestä sekä kielen kehityksestä kiinnostuneelle. Havainnollisuutensa ansiosta kirja soveltuu hyvin myös opetuskäyttöön. Lukuversion ymmärtäminen on myös Agricolan kieleen vihkiytymättömälle lukijalle olennaisesti helpompaa kuin Agricolan alkuperäistekstien lukeminen.

"Näin luetaan -versio on päätetty julkaista, jotta aito Agricolan kieli saataisiin juhlavuonna tuoduksi jokaisen suomalaisen ulottuville", kertoo Kirjapajan kustannuspäällikkö Pertti Poutanen. Agricolan aapinen alkaa aakkosilla ja päättyy lukusanoihin. Sen pääsisältönä ovat kuitenkin kristinuskon tärkeimmät tekstit eli katekismus.

Aapistekstin lisäksi teoksessa on kolme artikkelia. Turun yliopiston suomen kielen professori ja Suomalaisen tiedeakatemian jäsen professori Kaisa Häkkinen on tämän hetken merkittävimpiä kielemme etymologeja eli sanojen alkuperän selittäjiä. Kaisa Häkkisen aikaisempaan tuotantoon kuuluvat mm. teokset Nykysuomen sanakirja 6. Etymologinen sanakirja, Agricolasta nykysuomeen. Kaisa Häkkinen on palkittu ansioistaan mm. Elias Lönnrot -palkinnolla.

26.06.2007 10:26 Saara Salmi