Kirkkomusiikki soi Agricolan hengessä Lohtajalla

[24.7.07] Lohtajan XXIX Kirkkomusiikkijuhlaviikon 29.7.-5.8.2007 pääteemoiksi on valittu maamme uskonpuhdistajan ja kirjakielen kehittäjän Mikael Agricolan (1510-1557) sekä saksalaisen säveltäjä, kirkkomuusikko Dietrich Buxtehuden (1637-1707) juhlavuodet.

Viikon aikana järjestetään Agricola-aiheinen juhlaseminaari. "Oma kieli, oma mieli" -seminaarissa keskitytään Agricolan messun kieleen ja siihen, kuinka Agricola opetti rukoilemaan. Viikonloppuun keskittyvässä teemakokonaisuudessa  tehdään musiikillinen aikamatka 1400-luvulta tähän päivään lauantai-iltana 4.8. mieskvartetti Cetus Nosterin konsertissa.

Cetus noster (meidän joukko) -lauluyhtye perustettiin vuonna 1989. Lauluyhtye on erikoistunut pelkästään suomalaiseen tai suomessa käytettyyn gregoriaaniseen musiikkiin. Yhtyeen jäsenet ovat joko kuoronjohtajia, kuoromusiikin ammattilaisia tai pitkäaikaisia harrastajia. Vuonna 1995 yhtye oli mukana Roomassa pyhän Henrikin ekumeenisessa jumalanpalveluksessa.Cetus noster oli mukana vuonna 2000 Helsingin tuomiokirkossa toteutetussa pyhän Henrikin keskiaikaisessa liturgiapalveluksien sarjassa. Samana vuonna lauluyhtye oli mukana keskiaikaisen Pyhän diakoni Laurentiuksen messun vietossa ja vuonna 2001 pyhän Jaakobin messun esityksessä Uspenskin katedraalissa. Yhtye on äänittänyt Agricolan messun liturgista musiikkia yleisradiolle.

Launtain ohjelmaan on sisällytetty myös aidinkielen, historian ja yhteiskuntaopin lehtori Marja-Riitta Perttulan näytelmä Agricolan elämästä. Puoli tuntia kestävän "Agricola ja se uusi" -näytelmän toteuttavat Lohtajan Harrastajanäyttelijät. Ohjaajana Aili Marjatta Niemelä.

Sunnuntaina 5.8. toteutetaan Agricolan alkuperäismessu, jossa saarnaa Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi. Messu kuullaan kokonaisuudessaan Lohtajan lisäksi ainoastaan Turussa ja Oulussa. Agricolan elämäntyöhön liittyen juhlaviikolla on esillä myös ekumeenisuus ortodoksisen musiikin seminaarin ja Uspenskin katedraalin mieskuoron konsertin puitteissa. Slaavilaisen kirkkomusiikin lisäksi konsertissa kuullaan tunnettujen säveltäjien kirkkomusiikkia tenori Ilkka Hämäläisen esittämänä sekä urkumusiikkia. Kesän teemaan liittyen Lohtajan kulttuuritoimi järjestää Johann Schneiderin "Ikonit ja pyhäin kuvat" -ikoninäyttelyn sekä vanhojen virsikirjojen näyttelyn.

Säveltäjä Olli Kortekangas on kuluvan kesän kuuma säveltäjänimi. Vain vajaat kuukausi sitten Savonlinnan oopperajuhlilla kantaesitetyn "Isän tyttö" -oopperan jälkeen on vuorossa Olli Kortekankaan "Maa, meri ja taivas" -teoksen kantaesitys Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlilla perjantaina 3.8.2007. Teoksen esittää Cantores Minores -poikakuoro. Säestyksestä vastaa Vaasan kaupunginorkesteri kapellimestarinaan Hannu Norjanen. Teoksen pituus on 30 minuuttia.

Säveltäjä Kortekangas on kertomansa mukaan saanut teokseensa innoitusta tekstistä, Lohtajan maisemasta, Lohtajan kirkosta ja sen yksityiskohdista sekä Cantores Minores -poikakuoron laulusta ja hengestä. Teksti on poimittu Raamatusta ja sen on Kirkkomusiikkijuhlien taiteellisen johtajan Lasse Erkkilän pyynnöstä alunperin koostanut Lohtajan eläkkeellä oleva kirkkoherra Mikko Himanka. Säveltäjän mukaan kuulija voi odottaa kantaesitykseltä vaihtuvia tunnelmia, tuttuja ja uutta ainesta sopivassa suhteessa. Teos on kantaatti, jossa kuoron ja orkesterin osuudet lomittuvat meditatiivisten urkuvälisoittojen kanssa. Kantaesitys lukeutuu Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat ry:n toteuttamaan uuden kirkkomusiikin kantaesittämisen nelivuotiseen jaksoon, joka aloitettiin kesällä 2005. Cantores Minores -kuoron konsertissa kuullaan myös perinteistä poikakuoromusiikkia.

Juhlaviikon ohjelmaan perinteisesti kuuluneen runoillan taiteilijavieraana tulee olemaan tunnettu näyttelijä, monien omien runoproduktioidensa omaperäinen lausuja Maija-Liisa Ström. Tällä kertaa hänen aiheenaan on Eino Leinon Helkavirsien ihminen. Avajaiskonserttia tähdittävät kokkolalaissyntyinen sopraano Tove Åman sekä alansa parhaimmistoon kuuluvat taiteilijat urkuri Maija Lehtonen ja viulutaiteilija Manfred Gräsbeck. Heidän ohjelmistoonsa kuuluu mm. Mozartia teemalla "kesäyön unelma". Tulevana kesänä kolmikko esiintyy yhdessä myös Espoon Urkuyö ja Aaria -konserttisarjassa. Musiikkikasvattaja Maija-Riitta Hirvonen vetää jälleen suuren suosion saaneen lasten musiikkileirin. Tällä kertaa kurssin erikoisaiheena on tarinasäveltäminen.

Tarkempia tietoja osoitteessa http://kirkkomusiikkijuhlat.lohtaja.fi. 

24.07.2007 15:59 Saara Salmi