haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


Uusia vanhoja tietosanakirjoja verkossa
AGRICOLA


Vaikka koko verkko on eräänlainen jättimäinen ensyklopedia, perinteiseen tyyliin aakkosjärjestykseen pistetty maailmankaikkeus viehättää aina. Vanhojen tietosanakirjojen ja sanakirjojen viehättävyyttä lisää niiden huolellinen piirroskuvitus. The Century Dictionaryn digitoitu versio on huolella tehty ja kaunis ja se tuntuu yllättävän "oikealta", kirjalta. Vuoden 1911 Encyclopedia Britannica on asiasisällöltään kiinnostava ja kattavampi mutta ankea käyttöliitymä ja kuvien puute häiritsevät.

The Century Dictionary

The Century Dictionary projekti tarjoaa vuoden 1911 painoksen digitaalisen version kuuluisasta The Century Dictionary tietosankirjasta. Kirjaprojektin sivu mainosta olevansa (tietenkin) maailman suurin: 12 osainen sanakirja yli 10 000 sivua, 500 000 määritelmää 22 miljoonaa hakusanaa.

The Century Dictionary An Encyclopedic Lexicon of The English Language. on poikkeuksellisen upeasti toteutettu verkkokirja. Kirjasarja on skannattu tiedostoiksi ensin kuvina, jotka on sitten käyty läpi OCR-ohjelmalla (Optical Character Recognition eli tekstintunnistusohjelma). Sanahaut kohdistuvat ASCII-muodossa olevaan tekstiin, joka on liitetty Djvu-muodossa oleviin tiedostoihin. Tämä nopeuttaa hakuja ja mahdollistaa ällistyttävän "oikean" tuntuisen selailumahdollisuuden kuvasivut näyttävät kirjan sivuista otetuilta valokuvilta, joita voi selata. Kirjan käyttäjän suositellaan lataavan koneelleen Djvu-pluginin, mutta tässä tapauksessa tuo pieni vaiva kannattaa nähdä sillä luku- ja selailukokemus on palkitseva. DjVu muoto on kuvan pakkausohjelma, jota on kehitetty LizardTechin ja AT&T laboratorioissa, se muistuttaa jossain määrin pdf-muotoa mutta toimii selaimen kanssa kätevämmin kuin pdf.

.
The Century Dictionaryssä hakusana näkyy tarvittaessa värillisellä korostuksella

Kirjasarjasta voi hakea kokotekstistä tai kirjaimittain etenemällä mutta selailua voi tehdä hiiren pikkukädellä, joka tekee hausta kovasti paperiversiota muistuttavan, paitsi että sähköiset hakutoiminnot löytävät kirjasta enemmän kuin fyysinen selailu toisi esiin. Hakutulokset saa selaimeen erittäin nopeasti ja niitä voi tarkastella DjVu-muodossa, korostetussa DjVu-muodossa tai jpeg-kuvana ja kuvia voi zoomata jopa 1200%. Kirjan sivuja voi katsella myöäs ilman DjVu-pluginia jpeg-muodossa, mutta tämä menetelmä on hitaampi, eikä tarjoa samanlaisia mahdollisuuksia kuin DjVu.

Kirjasarjan vastuullisena toimittajana ja alullepanijana 1880-luvun alussa oli William Dwight Whitney (1827-1894), joka oli vertailevan kielitieteen ja sanskriitin professori Yalessa. Hän sai mukaansa myös sellaisia tunnettuja nimiä kuten Charles Peircen, Gifford Pinchot´n ja John Deweyn. Kirjasarjasta otettiin uusia painoksia aina vuoteen 1914, jonka jälkeen se pudotettiin kustannusohjelmasta.

Encyclopedia Britannica 1911

Visuaalisesti ja toiminnallisesti vähemmän kiinnostava Encyclopedia Britannica vuoden 1911 versio toimii hyvin pelkistetyllä idealla. Kirjarivistä klikataan kirjainta, josta lähtien polku syvenee skannattuihin artikkeleihin asti. Kuvia tai edes hakuominaisuuksia ei ainakaan toistaiseksi ole saatavilla. Artikkelit ovat sitten kuitenkin perusteellisia ja antavat kiinnostavalla tavalla kuvan siitä miten 1900-luvun alussa monesta asiasta ajateltii. Monin paikoin voi yllättyä siitä, etteivät kirjan artikkelit ole kokonaan menettäneet arvoaan tai kiinnostavuuttaan, päinvastoin, sadan vuoden perspektiivissä niille on tullut lisää ihan omanlaisensa "aura". Vuoden 1911 Encyclopedia Britannica on 29 osainen jättiläinen, jossa kirjoittajiakin on 1500, se toimitettiin aikaisempia painoksia journalistisemmin ja käyttäen sen ajan parhaita asiantuntijoita.


Tapio Onnela

Agricolan Tietosanomien pääsivulle
Lehden arkisto
Lehden toimituskunta
Kaikkien numeroiden sisällysluettelot yhtenä tiedostona


Agricolaverkon vintti