haku kartta
hakemisto

Britannia Rules - ilmaista multimediatukea ja tietokantatilaa humanisteille

Brittihumanisteille on tarjolla ilmainen neuvontapalvelu Arts and Humanities Data Service (AHDS). Neuvontapalvelu esittäytyi heinäkuussa Leedsissä, keskiajantutkijoiden konferenssissa, jossa sen edustajat valistivat humanististen digitointi- ja multimediahankkeiden suunnittelijoita. Eräs keskeinen ongelma on myös Britanniassa ollut se, että on helpompaa saada rahoitusta aineistojen kertaluonteiselle digitoinnille kuin palvelujen pitkäjänteiselle ylläpidolle.

Kukapa ei olisi törmännyt siihen tuskaiseen seikkaan, että monen projektin jäsenet vasta hankkeen päättyessä ymmärtävät, miten kaikki olisi pitänyt suunnitella, rahoittaa ja aikatauluttaa. Ongelmat eivät vähene, jos projekti pyrkii digitoimaan historiantutkimukselle tärkeää aineistoa, vaikka sen paremmin tekniikka kuin hankkeen perusteetkaan eivät ole hallussa. Tämä ei välttämättä ole tekijöiden syytä - on vaativaa koettaa oman tieteellisen kompetenssin ohella saavuttaa täysi tieto teknisestä osaamisesta, hyvistä rahoitusvaihtoehdoista ja ylläpidon ongelmista.

Arts and Humanities Data Service tarjoaa asiantuntija-apua yksiköille ja projekteille, jotka suunnittelevat digitointihanketta. Työntekijät kertovat, miten luodaan toimivia ja kestäviä digitaalisia aineistoja, miten koko hanke kannattaa suunnitella ja miten sille hankitaan rahoitusta. Asiantuntijoiden kanssa voidaan pohtia, kannattaako kulloinenkin aineisto tuottaa esimerkiksi kotisivuiksi vai cd-rompuksi, miten aineisto on parasta koota ja järjestää.

AHDS pyrkii erityisesti tukemaan sitä, että tietokannaksi, cd:ksi, multimediaksi tai internetkurssiksi muutettu tieto pysyisi käyttökelpoisena mahdollisimman pitkään. "Aineiston jakelu ei ole tapahtuma vaan prosessi", korosti William G. Kilbride - "päivityksiä ja ylläpitoa on mietittävä myös julkistamispäivämäärästä eteenpäin".

Eräs keskeinen ongelma on se, että on suhteellisen helppoa saada rahoitusta itse aineiston digitoimiselle tai käsittelylle, mutta rahoittajat eivät ole yhtä innokkaita kustantamaan ylläpitoa. Vanhentunut sivu, jonka asetukset eivät toimi ja jonka webmaster on jo vaihtanut puulaakia, on enemmänkin vahingoksi kuin hyödyksi, puhumattakaan niistä vaikeuksista, joita "menetetyn datan metsästäjät" kohtaavat koettaessaan onkia tietoa vanhentuneista tietokantajärjestelmistä, joiden päivittämistä ei ole aikoinaan suunniteltu.

Kilbride tähdensi myös, että käyttäjät eivät tule mukaan vasta hankkeen lopussa, vaan heitä pitäisi - ainakin virtuaalitasolla - kuljettaa mukana koko suunnittelu- ja valmisteluprosessin ajan. "Kuka on ensisijainen käyttäjä? Opiskelija, suuri yleisö, paikallinen työyhteisö?" kysyi Kilbride. "Halutaanko luoda hakemisto, tutkimustietokanta vai interaktiivinen opetuskokonaisuus? Mitkä ovat ensisijaisen käyttäjän tarpeet ja mitä ne edellyttävät suunnittelutyöltä? Suuri yleisö- ja käyttäjämäärä ei ole itseisarvo, vaan se, että kohdeyleisö ja aineisto kohtaavat toisensa." Ei ole välttämätöntä olla kaikkien kanssa aina kaikkialla. Sen sijaan kannattaa miettiä tarkkaan, keiden kanssa olla, keille tiedottaa ja millä aikataululla.

AHDS on tietenkin ennen kaikkea suunnattu briteille, joskin myös kansainvälisiä yhteisprojekteja voidaan tukea (mukana on myös The York-Helsinki corpus of Old English poetry, www-osoite http://www.ota.ahds.ac.uk/texts/2425.html). Sen ylläpitämiä kokoelmia pääsee kuitenkin selaamaan kuka tahansa. Keskuksen toiminta kannattaa muutenkin panna merkille mallina, jota voisi käyttää myös Suomessa. Niin paljon kuin sekalaisia nettihankkeita onkin, yksittäisten projektien on vaikea pysyä kärryillä siitä, mitä kaikki muut ovat jo oppineet kantapään kautta. AHDS:n kaltainen palvelukeskus voi toimia paitsi vanhojen aineistojen, mallinnusten ja muiden kokeilujen teknisenä säilyttäjänä ja tukijana, myös tallettaa tietoja siitä, mitä kaikkea kannattaa tehdä - tai varoa tekemästä.

http://ahds.ac.uk
http://ahds.ac.uk/collections/

Erilliset kokoelmasivustot seuraaville teemoille:

Anu Lahtinen
Kirjoittaja viimeistelle väitöskirjaansa Turun yliopiston historian laitoksella

 

Tämän numeron pääsivulle
Agricolan Tietosanomien pääsivulle
Agricolan Tietosanomien arkisto

Lehden toimituskunta


Historian äärelle | Tutkimus, opetus, seurat | Arkistot, kirjastot, museot | Ajankohtaista
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute | Etusivulle

Etusivulle