haku kartta
hakemisto

Kenialainen pilottiprojekti tuo koulukirjat langattomasti kouluihin


Kuva Eduvision -sivustolta

Kehittyneen maailman ja kehitysmaiden välillä ammottaa hyvin syvä digitaalinen kuilu. Kun kehittyneissä teollisuusmaissa puhelinlinjoja on 137 ja Internetin käyttäjiä 32 kappaletta sataa asukasta kohti, niin Saharan etelän puoleisessa Afrikassa puhelinlinjoja on 4 ja Internetin käyttäjiä 2 sataa asukasta kohti. Uusi teknologia saattaa tarjota tehokkaita välineitä tämän eron pienentämiseksi. Eräässä Kenialaisessa kokeilussa kouluihin jaetaan oppikirjat digitaalisessa muodossa satelliittiradioiden ja kämmentietokoneiden avulla.

Keniassa on meneillään EduVisionin toteuttama pilottiprojekti, jonka tarkoitus on korvata paperille painetut koulujen oppikirjat pienillä tietokoneilla. Järjestelmä perustuu Linux-pohjaisiin kämmentietokoneisiin, WLAN-verkkoon ja satelliittiradioyhteyteen, joiden avulla kyläkouluissa sijaitseviin maanpäällisiin tukiasemiin siirretään tietoa.
Kuva Eduvision-sivustolta

Järjestelmässä oppilaille on jaettu pienet e-Slate kämmentietokoneet, joita voi ohjata kynän näköisellä piirtimellä tai näppäimistöllä. Kosketusnäytölle voi piirtää kirjaimia tai käyttää valmiita kirjaimia. Koulussa sijaitsee tukiasema johon tiedot päivittyvät satelliitin kautta, kämmentietokoneet puolestaan päivittyvät langattomasti WLAN-verkon kautta. Lapset saavat laitteen koulusta mukaansa, jossa se on päivän aikana latautunut ja he pystyvät tekemään läksyjään nyt myös kotonaan sillä monilla ei ole kotonaan riittävää valaistusta, kämmentietokoneella voi sen sijaan työskennellä myös pimeässä ja sähköverkon ulkopuolella. Toistaiseksi järjestelmä toimii paikoissa joiden kouluilla on käytössä kiinteä sähköverkko, mutta projektin suunnitelmissa on pystyttää järjestelmä myös syrjäisimmille alueilla, jonne saadaan sähköä aurinkopaneeleiden avulla.

Projekti on pilottivaiheessa, jonka päärahoittaja on sveitsiläinen BioVision säätiö. Projekti käyttää hyväkseen satelliittia, joka kattaa koko Afrikan. Yhden satelliitin avulla voitaisiin siis periaatteessa jakaa oppikirjat koko Afrikkaan alle 20 000 eurolla. Tällä hetkellä Debianin toimittamaan Linux-pohjaiseen käyttöjärjestelmään ja Mozillan selainteknologiaan perustuvat kämmentietokoneet maksavat noin 240 euroa kappale, mutta hinnan arvellaan putoavan alle 80 euron, joka on suunnilleen sama hinta, jonka vuoden oppikirjat maksavat. Satelliittiradioyhteys tulee huomattavasti tavallista Internet-yhteyttä halvemmaksi, vaikka se yksisuuntaisuutensa vuoksi ei ole yhtä monipuolinen tapa jakaa sisältöjää.


Kuva Eduvision -sivustolta

Tulevaisuuden näkymät ovat lupaavia. Internetin ja langattomien yhteyksien avulla tulee selvästi konkreettisemmaksi utopia siitä, että Internetin kautta kaikilla ihmisillä on pääsy valtavan suureen globaaliin tietopankkiin. Projekti neuvottelee parhaillaan Googlen toteuttaman jättimäisen kirjastojen digitointiprojektin hyödyntämisestä ja jos suunnitelmat toteutuvat on täysin mahdollista saattaa myös kehitysmaiden kouluille ulottuville sama kirjatarjonta kuin vaikkapa maailman huippuyliopistoilla.

 

Tapio Onnela

Tämän numeron pääsivulle
Agricolan Tietosanomien pääsivulle
Agricolan Tietosanomien arkisto

Lehden toimituskunta


Historian äärelle | Tutkimus, opetus, seurat | Arkistot, kirjastot, museot | Ajankohtaista
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute | Etusivulle

Etusivulle

" border="0">