haku kartta
hakemisto

Kalliope-portaali - oikotie saksalaisten käsikirjoitusten ja jäämistöjen luetteloihin

Kalliope-portaali on laaja yhteistyöhanke, jolla pyritään yhdistämään saksalaisten kirjastojen, arkistojen, museoiden ja vastaavien instituutioiden käsikirjoitus- ja jäämistöluettelot. Se toimii niin instituutioiden välisenä yhteistyöverkostona kuin tutkijoita palvelevana hakukoneena.

Kalliope portaalia koordinoi Saksan valtionkirjasto Berliinissä, Staatsbibliothek zu Berlin Preußischer Kulturbesitz ja sitä rahoittaa DFG , Deutsche Forschungsgemeinschaft. Se on osa eurooppalaista MALVINE, Manuscripts and Letters via Integrated Networks in Europe -verkostoa.

Tämän esittelyn kirjoitushetkellä portaalissa oli 1100 jäseninstituutiota. Näistä 32:sta instituutiosta materiaalin voi tilata käytettäväksi arkistojen tiloihin suoraan Kalliope-portaalista. Itse materiaalia on myös vakuuttava määrä. Portaalissa oli selaushetkellä 821 400 luetteloitua käsikirjoitusta ja 297 000 luetteloitua henkilöä.

Hakuvaihtoehdot ovat yksinkertaiset, mutta riittävät. Portaali tarjoaa kolme hakuvaihtoehtoa: käsikirjoituksen mukaan, henkilön mukaan ja aineiston mukaan. Hakumääritteet ovat mukavan laajat. Esimerkiksi henkilön mukaan haettaessa voi hakuehdoiksi antaa henkilön nimen ohella monia muitakin määritteitä, kuten ammatti, syntymä- tai kuolinvuosi, toiminta-aika, maa tai instituutio, jossa materiaalia säilytetään. Hakuja voi myös yhdistää eli esimerkiksi hakea vaikka juristeja, jotka ovat syntyneet vuosien 1800-1850 välillä.

Kalliope-portaalin haku henkilön mukaan.

Jos/kun vaihtoehtoisia kohdehenkilöitä on useampia, hakukone antaa osumalistan, josta voi valita mieleisensä henkilön ja pyytää laajempia tietoja. Laajassa näytössä hakukone luettelee kaikki arkistot, joissa on viitteitä kyseiseen henkilöön. Luettelon alareunassa on portaalista löytyvät nimikkeet. Näistä nimikkeistä esimerkiksi kirjeistä kerrotaan parhaimmillaan varsin paljon, vaikkapa kuka kirjeen on kirjoittanut, kenelle ja koska, sekä signumin tarkkuudella missä kirjettä säilytetään.

Portaalia on helppo selata. Hakuprosessi etenee loogisesti ja hakukone antaa käyttää ”takaisin” -komentoa. Samoin portaalin sisäiset linkit ja linkit kunkin materiaalin omistavaan arkistoon ovat loogisia ja toimivia. Ulkoasultaan portaali on miellyttävä. Vaaleansinisen ja valkoisen käyttö väreinä tekee selaamisesta rauhoittavaa ja mukavan tuntuista. Kaukana ovat ajat, jolloin saksalaisia Internet-sivustoja ei voinut selata törmäämättä neonväreissä kukertaviin animaatioihin. Ulkoasun keveys vaikuttaa positiivisesti myös selausnopeuteen. Kevyet sivut latautuvat yllättävänkin nopeasti.

Itse portaalista on vaikea löytää mitään negatiivista sanottavaa. Pieni notkahdus portaalin palveluun syntyy siirryttäessä Kalliope-portaalista varsinaisten arkistojen sivuille. Arkistojen sivujen antama informaation määrä vaihtelee hyvin paljon. Joidenkin arkistojen sivut ovat hyvinkin informatiivisia ja toisten kohdalla taas tietoa ei liiemmin ole verkkoon laitettu. Jälkimmäisessä tapauksessa ei kannattane luottaa kohteliaankaan sähköpostikyselyn perillemenoon vaan arkistomateriaalin löydyttyä Kalliopesta on syytä ottaa kynä käteen ja kirjoittaa perinteinen kirje.

Kokonaisuudessaan Kalliope-portaali on valtava ja ihailtava hanke. Tuntuu ihmeelliseltä kuinka paljon voikin nykyisin saada selville asioita oman työpöytänsä ääreltä. Portaali säästää varmasti muutaman arkistokorttien parissa vietetyn hetken. Tietysti portaali saattaa aiheuttaa satunnaiselle tutkijalle varsinaista päänvaivaa, kun on kuvitellut löytäneensä jo työtään varten kaiken olemassa olevan arkistomateriaalin, mutta portaalia selattuaan huomaakin saksalaisista arkistoista löytyvän vielä ylen paljon luettavaa.

Kalliope-portaali: http://kalliope.staatsbibliothek-berlin.de/ Katso myös myös Saksan valtionarkiston jäämistötietopankki http://www.nachlassdatenbank.de/

Akseli Salmi

 

Tämän numeron pääsivulle
Agricolan Tietosanomien pääsivulle
Agricolan Tietosanomien arkisto

Lehden toimituskunta


Historian äärelle | Tutkimus, opetus, seurat | Arkistot, kirjastot, museot | Ajankohtaista
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute | Etusivulle

Etusivulle