haku kartta
hakemisto

Suomalaisen populaarimusiikin verkkomuseo

Kuva: Populaarimusiikin museo

Populaarimusiikin museo on Suomen Kevyen Musiikin Museon kannatusyhdistyksen ylläpitämä verkkomuseo. Suomalaisen populaarimusiikin historiatiedon lisäksi sieltä löytyy tietoja alan avainhenkilöistä sekä näytteitä säveltäjien, sanoittajien ja artistien tuotannosta. Sivusto myös julkaisee alan tutkijoiden artikkeleita ja opinnäytetöitä.

Suomalaisen populaarimusiikin verkkomuseo, sisältää tietoa suomalaisen populaarimusiikin vaikuttajista. Museo tallentaa ja esittelee populaarimusiikkimme historiaa sekä tuottaa tietoa populaarimusiikin vaiheista ja vaikuttajista. Kaikille avoimet, ilmaiset sivut on tarkoitettu suomalaisesta kevyestä musiikista kiinnostuneille: tutkijoille, median edustajille ja tavallisille musiikin harrastajille ja kuuntelijoille.

Populaarimusiikin museon sivustoilta löytyy musiikintekijöiden valokuvia, äänitteitä ja elokuvatallenteita taiteilijoiden musiikkiuralta. Verkkomuseon sisältö luonnollisesti laajenee ja karttuu vuosien mittaan. Henkilögalleria- ja yhtyeet -sivuilla on museon omaa tuotantoa olevia henkilö- ja yhtye-esittelyjä, joista löytyy biografisia tietoa musiikin tekijöistä, kuvia ja ääninäytteitä suomalaisista musiikkialan toimijoista. Museosta löytyy paljon yksityiskohtaista tietoa musiikin tekijöistä, jota on työlästä löytää muista lähteistä

Sivuston tarkoitus on toimia myös hakemistona verkossa olevaan aineistoon suomalaisesta kevyestä musiikista.

Erinomainen idea on tarjota julkaisukanava alan tutkijoiden populaarimusiikkia käsitteleville artikkeleille, sivuston avulla tutkijat saavat lisää näkyvyyttä teksteilleen sillä monasti esimerkiksi akateemisten opinnäytteiden karuna kohtalona on hautautua laitosten ja kirjastojen varastohyllyille pölyttymään. Tätä kirjoitettaessa (maaliskuussa 2005) tekstejä tosin oli vasta kaksi: Laura Henriksson Musiikin suunnassa julkaistu katsaus viiden suomalaisen kuplettilaulajan laulunaiheisiin sekä hänen Pro-gradu työnsä Juha Vainiosta kuplettiperinteen jatkajana. Toivottavasti alan tutkijat huomaavat sivuston ja tarjoavat tekstejään luettavaksi myös laajemmalle yleisölle.

Joisakin verkkomuseoon valituista artisteista on luettavissa myös hupaisia anekdootteja kuten tämä hanuristi Vili Vesterisestä kertova:
Vesterisen legendaarista mainetta kuvastaa laajalle levinnyt kasku, jossa maatalousministeri Vihtori Vesterinen pyrki Helsingin asemalla yöjunaan, muttei ollut kiireessä ehtinyt varata makuupaikkaa. Kaikki paikat olivat täynnä.
- Mutta minä olen Vesterinen, ministeri ärähti harmistuneena.
- Niinkö? Sehän muuttaa asian. Kyllä niin hyvälle haitarinsoittajalle täytyy paikka löytyä vaikka kiven silmästä, sanoi konduktööri.

Sivusto on toteutettu erittäin tyylikkäästi ja hienostuneesti. Jäin kaipaamana vain ääninäytteiden sijaan kokonaisia musiikkikappaleita. Lienevätkö tekijänoikeudelliset syyt esteenä mutta ihanteellisinta olisi ollut saada kuunnella kokonaisia esityksiä pienten pätkien sijaan. Sivuston kuvallinen anti ei ole erityisen runsas. Useimmista artisteista ei ole ollenkaan kuvaa ja tarjolla olevat kuvatkin ovat vain postimerkkikokoa.

Populaarimusiikin museo -verkkomuseota ylläpitää Suomen Kevyen Musiikin Museon kannatusyhdistys. Sen hallituksen puheenjohtajana toimii säveltäjä, muusikko, Teoston puheenjohtaja Otto Donner. Museon päätoimittajana toimii musiikin tutkija FM Laura Henriksson.

Suomalaisen populaarimusiikin verkkomuseo

Tapio Onnela

 

Tämän numeron pääsivulle
Agricolan Tietosanomien pääsivulle
Agricolan Tietosanomien arkisto

Lehden toimituskunta


Historian äärelle | Tutkimus, opetus, seurat | Arkistot, kirjastot, museot | Ajankohtaista
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute | Etusivulle

Etusivulle