Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Perinnettä ja kulttuuriperintöä puutarhassa


Kuva: Vihtori Ylisen laatima opetuskuva perinnekasvimaasta, Yläneen museo
Turun museokeskus edistää varsinaissuomalaisten perinnekasvien tunnettavuutta. Museoviraston rahoittamassa hankkeessa yhteistyötahoina toimivat Turun yliopiston museologian oppiaine ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen "Perinnekasvit museopuutarhassa" -hanke.

Kasvikantojen vaalimisella on pitkät perinteet Kuralan Kylämäessä
Turun museokeskuksen Kuralan Kylämäki on koko olemassaolonsa ajan vaalinut alueen vanhoja säilyneitä kasvikantoja ja 1990-luvun alusta lähtien täydentänyt kokoelmiaan Varsinais-Suomesta kerätyllä perennamateriaalilla. Biologisen kulttuuriperinnön säilyttämisen lähtökohta oli Kylämäessä otollinen, sillä alueella suoritettiin laajat luonnontieteelliset inventoinnit 1980-luvun puolivälissä ennen museokohteen avaamista yleisölle.’’

Puutarhatoiminta koki nousun vuosina 1997-2000, jolloin toteutettiin "Tiikerinliljasta saippuakukkaan" -hanke. Sen myötä kartutettiin Kuralan perennakokoelmia, puutarha- ja kasviaiheista kuvakokoelmaa ja järjestettiin näyttely ja koulutusta paikallismuseoväelle.

Viime vuosikymmenen loppupuolella puutarhainnostus valtasi Suomen. Trendi jatkuu edelleen yhä lisääntyvänä puutarhaharrastuksena ja sen myötä kaupallisen puutarha-alan sekä puutarhamatkailun kasvuna. Perinnekasvit nousivat kansallisiksi suojelukohteiksi, kun Suomi kansainvälisten sopimusten velvoittamana laati maa- ja metsätalouden kasvigeenivaraohjelman. Syntyi monia säilyttämishankkeita, joista Kylämäen toiminnan kannalta erityisen läheinen on Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen "Perinnekasvit museopuutarhassa" -hanke, jonka kanssa Kylämäki on alusta saakka ollut yhteistyössä.

Biologisen kulttuuriperinnön säilyttämisen kysymykset ovat nousseet esille myös yliopistomaailmassa. Edelläkävijänä tällä saralla on toiminut Turun yliopiston museologian oppiaine järjestämällä aiheesta kursseja. Viime vuosina museologian opiskelijat ovat käyneet tutustumassa Kuralan puutarhoihin ja ylläpidon museaalisiin perusteisiin.

Keruu laajenee keittiötarha- ja huonekasveihin

"Perinnettä ja kulttuuriperintöä puutarhassa" -hankkeen tavoitteena on vanhojen kulttuuriperinnekasvikantojen kerääminen ja säilyttäminen Kuralan Kylämäessä sekä niiden käytön edistäminen Varsinais-Suomessa. Kylämäen vanhojen perennakantojen keruuta jatketaan ja myös laajennetaan keittiötarhakasveihin ja huonekasveihin. Samalla turvataan Kylämäen vanhojen hedelmäpuiden säilyminen varttamalla, jolloin uusi puu on täysin "emonsa" kaltainen.

Säilyttämisessä noudatetaan tavanomaisia museokäytäntöjä, jolloin elävät kasvikannat muodostavat vain erään kokonaisuuden Museokeskuksen monista kokoelmista. Tämä tarkoittaa, että kasvikannat luetteloidaan ja valokuvataan sähköiseen kokoelmatietokantaan. Paitsi kasveja sinänsä, uudessa hankkeessa kerätään tietoa paikallisesta puutarhanhoidosta ja korostetaan näin kansatieteellistä näkökulmaa. Kylämäen Puutarhapäivää vietetään Kansainvälisenä museopäivänä, jonka teema on tänä vuonna "Muistitalkoot". Puutarhamuistitalkoihin ryhdytään kyselyllä "Muistoja 1940-50-luvun puutarhasta".

Hankkeen puitteissa kehitetään puutarhalähtöistä museopedagogiikkaa yhteistyössä Turun yliopiston museologian oppiaineen kanssa. Ensi kesäksi on luvassa muutama uusi opastuskierros ja opasvihkonen Kylämäen puutarhoihin sekä koululaisille puutarha- ja kasviaiheinen tehtäväkokonaisuus. Hankkeen myötä Kuralan Kylämäki pyrkii toimimaan museokentässä entistä paremmin biologisen kulttuuriperinnön vaalijana ja välittäjänä sekä vastaamaan puutarhamatkailun lisääntyviin tarpeisiin.

* Perinnekasvit museopuutarhassa
* Kuralan Kylämäki
* Yläneen museo, perinnekasvimaat

Miettelias
Viestit: 17
Liittynyt: 29.04.11 12:09

Re: Perinnettä ja kulttuuriperintöä puutarhassa

Aiheesta tutkija Sirkku Pihlmanin artikkeli Kuriositeettikabinetin uusimmassa numerossa:

"Seminaariopetusta osana perinnekasviprojektia"
http://www.kuriositeettikabi.net/numero12/pihlman.html

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”