Maria Kallio
Viestit: 99
Liittynyt: 24.09.09 09:38
Paikkakunta: Pirkkala, Turku

Bolshoi-teatterin arkiston aarteita digitoitu


Moskovan nykyinen Bolshoi-teatteri avattiin vuonna 1825. Kuva: Wikimedia Commons.

Moskovan Bolshoi-teatterin mittavien korjaustöiden ohella myös teatterin arkisto on ollut tarkastelun kohteena. Nuottisivujen marginaaleista on löydetty merkintöjä niin Stalinin kuolemasta, salaisen poliisin kaappauksista kuin teatterin työolosuhteistakin. Soittajat ja taitelijat ovat kirjoittaneet muistiin mielipiteitään tai ajatuksiaan valtakunnan tapahtumista. Teatterin musiikillinen kokoelma on yksi maailman laajimpia ja se sisältää monenlaisia teoksia eri vuosisadoilta aina 1400-luvulta lähtien. Nyt osa tuosta kokoelmasta on digitoitu ja materiaali aiotaan julkaista myös verkossa.

Sävellysten joukossa on myös tavallisten rivimuusikoiden nuotteja ja töherryksiä, joita on piirrelty omaksi ja muiden huviksi pitkien työpäivien lomassa 1700-luvun teatterissa. Kaiken kaikkiaan Bolshoi-teatterin arkistoon on kerätty kuuluisien säveltäjien töitä ympäri Eurooppaa pääosin tsaariperheen toimesta. 1800-luvun lukuisista tulipaloista selvinneet vanhimmat asiakirjat ovat luonnollisesti kokoelman arvokkaimpia.

Teatterin vuosia kestäneet kunnostustyöt valmistuvat näillä näkymin syyskuussa. Näin baletti- ja oopperaryhmät ehtivät harjoitella esityksiä ennen lokakuun suuria avajaisia.

"Stalin, Frozen Noses in Bolshoi Archives"
The Moscow Times 20.7.2011

Bolshoin viralliset kotisivut

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”