Maria Kallio
Viestit: 99
Liittynyt: 24.09.09 09:38
Paikkakunta: Pirkkala, Turku

Huonolaatuiset historianoppikirjat tarkastelun kohteena Virginiassa


Yhdysvaltojen sisällissota käytiin vuosina 1861-1865. Kuva: Wikimedia Commons.

Virginian osavaltiossa Yhdysvalloissa historianoppikirjan kirjoittaminen on muodostunut koko osavaltion yhteiseksi projektiksi. Viime syksynä julkaistut oppikirjat Virginian ja Yhdysvaltojen historiasta kun osoittautuivat virheellisiksi ja täten opetukseen kelpaamattomiksi. Nyt teosten uusintapainokset arvioidaan ja tarkastetaan Virginian lukuisissa yliopistoissa.


"Our Virginia: Past and Present" and "Our America to 1865," -teokset joutuivat viime syksynä kritiikin kohteeksi, sillä ammattihistorioitsijat löysivät niistä useita virheitä. Esimerkiksi yksi kirjan räikeimmistä tulkinnoista väitti, että tuhannet afroamerikkalaiset olisivat taistelleet Etelävaltioiden puolella Yhdysvaltojen sisällissodassa. Kiistanalaisten tulkintojen lisäksi oppikirjoista löytyi virheellisiä vuosilukuja sekä tapahtumakuvauksia. Myös teosten kieliopillinen taso herätti tutkijoissa ihmetystä.

Alunperin virheellisten oppikirjojen tarkastuksen teki kolmen alakoulunopettajan muodostama komitea, ei siis ammattihistorioitsijat. Nyt kirjojen uudet tarkastetut versiot on luovutettu Virginian opetuslautakunnan hyväksyttäviksi. Yleisöllä on kuitenkin vielä mahdollisuus esittää korjauksia syyskuuhun asti, jolloin kirjat viimeistellään julkaisukuntoon. Myös yliopistojen historian laitokset osallistuvat teosten tarkastukseen.


Lähde ja lisätiedot:

"New Editions Of Virginia's Error-Filled History Textbooks Up For Public Review" Huffington Post 29.7.2011

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”