Agricola-patsas Pernajassa. Yläosa Emil Wikströmin
   patsaan uusvalos. Kuva: Ossi Tuusvuori / Agricola 2007.

Muistomerkkigalleria

20.-21.9.2004 Turussa järjestetyssä Agricola-symposiumissa ministeri Jaakko Numminen esitti katsauksen Mikael Agricolan muistomerkkeihin. Se on julkaistu symposiumin raportissa. Parilla yksityiskohdalla täydennettynä galleria on seuraava:

1) Carl Eneas Sjöstrandin pienoispatsas vuodelta 1877 on Turussa kahtena valoksena. Pronssiin valettu patsas on arkkipiispan talossa ja kipsivalos tuomiokapitulissa. Simo Heinisen uuden Mikael Agricolan elämäkerran sivulla 216 oleva kuva esittää Sjöstrandin toista veistosta. Sillä hän osallistui kilpailuun, jolla haettiin Agricolan patsasta Helsingin Nikolainkirkkoon eli nykyiseen tuomiokirkkoon. Kilpailun voitti Ville Vallgren ja Sjöstrandin kilpailuteos on Heinisen mukaan Kansallismuseossa.

2) Ville Vallgrenin v. 1886 muotoilema patsas on Helsingin tuomiokirkossa.

3) Emil Wikströmin Agricola-patsas pystytettiin Viipurin tuomiokirkon edustalle v. 1908. Se katosi talvisodan loppupäivinä 1940, eikä sitä monista etsinnöistä huolimatta ole löydetty.  Viipuriin on v. 1993 saatu suomalaisella rahoituksella uusi valos tästä patsaasta. Se on sijoitettu Viipurin kaupunginkirjastoon. Sen pystyttämistä uudelleen ulkoilmaan suunnitellaan. Tavoitteena lienee tällä hetkellä vuosi 2008, jolloin patsaan ensimmäisestä pystytyksestä tulee kuluneeksi sata vuotta.

4) Wikströmin teoksesta on olemassa kolme muutakin valosta: Turun tuomiokirkon eteisessä, Lahdessa Erkon puistossa ja Pernajan kirkon vieressä.

5) Oskari Jauhiaisen iso kokovartalopatsas vuodelta 1952 on Turun tuomiokirkon seinustalla.

 

Listan laati: Keijo Perälä, Turun seudun Agricola 2007 -paikallistoimikunta

 

17.04.2007 11:30 Anna Harmaa